witam wszystkich wlasnie nabylem polo z silnikiem 1.7 sdi. Slyszalem ze te autka charakteryzuja sie bardzo niskim spalaniem na ktorym mi zalezy i ze lubi im sie psuc skrzynia biegow czego bym niechcial ale moje pytanie z innej beczki otoz bede musial wymienic pasek rozrzadu i napinacz i co jeszcze ? czy w tym silniku po pompa wody jest tez napedzana przez pasek rozrzadu ? jak tak to tez wartało by ja wymienic? za wszelkie porady jako dla mlodego uzytkownika polowki z gory dziekuje i piszcie co jeszcze warto wymienic ?
Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Szukałem w instrukcji, ale nie ma tam pokazane. Najlepiej w sklepie zapytać, po kodzie z silnika i pojemności uzyskasz informację jak ta pompa jest napędzana. Tak czy owak warto sprawdzić stan pompy aktualnie zamontowanej (czy nie ma wycieków).
W moim polo wymieniłem pompę przy okazji wymiany pasków (wszystko zależy od stanu technicznego i od pieniążków na ten cel)
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
no to dlatego pytam bo po co mam cos 2 razy robic ? chce wymienic odrazu wszystko za jednym zamachem. Acha nie wiem jaki jest wlany olej i nie wiem jaki wlac przy zmiane ;/ jak myslicie jaki bedzie najodpowiedniejszy ?
[quote=""suhhar""]teraz pytanie z innej beczki bo nie znalazlem zeby felgi 14 calowe o ET 43 pasowaly do polo. MAm nadzieje ze beda bo wlasnie kupilem[/quote]
Jeszcze zalezy jakiej szerokasci sa ale pewnie 5,5 albo 6 cali. Bedzie okej ale opony nie dawaj z duzym balonem czy szerokie za bardzo- tak 185/60/14. Mam takie i jest okej z lekkim zapasem.
panowie zmiana planow kurde te fele maja ET38 wiec czy zmieni sie rozmiar opon czy 185/55/14 beda dalej pasowaly i jak to bedzie mniej wiecej wygladac ?
[quote=""suhhar""]dzieki wlasnie mam zamiar takie kupic 185/55/14[/quote]
Drozsze sa takie opony no i trudniej o uzywki. Dwa to ja mam w swoim polo zdaje sie Et 38 chyba i opony 185/60/14 i jest git a na zime mam 195/60/14 i tez pasuja. takie mi zostaly po poprzedni aucie wiec szkoda bylo nie wykozystac. Jedynie co to na szerokich kapciach maly jest nacisk jednostkowy i strasznie sie slizga na zakretach az piszczą opony.
sorry jeszcze jedno pytanie bo potrzebuje wymienic pasek rozrzadu i z tego co widze to jest tylko firmy contina ? znacie ta firme ?oplaca sie kupowac czy lepiej brac cos innego ?
spoko juz kupilem pasek gatesa koszt ok 130 zl do tego zamowilem rolke napinajaca reville czy jakos tak koszt 136 zl podobno firma jedna z lepszych. Co do oleju to nie wiem jaki mam zalany a wymienie go na 10w40 o specyfikacji vw mysle ze bedzie odpowiedni nie ?