Wszystko o: Felgi i opony

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
billus
Newbie
Newbie

Post autor: billus »

Witam,
potrzebuję szybkiej i fachowej porady.
Mam okazję kupić felgi, 2 felgi są szerokości 9,5J, ET 41, pozostałe dwie 8J, ET 60.

Wejdzie do to POLO 9N ?:O

Pozdrawiam.
K
Klema
Newbie
Newbie

Post autor: Klema »

Witam wszystkich.
jhosef, wg mnie 17 cali to jednak 'ma co robic' auto z takimi kołami.. Widze ze masz 1.4TDI.. dobrze ze to "ropniok" powinno dac rade, ale Ty na pewno wiesz wiecej na temat 1.4 wiec w tej kwestii nie wtracam sie :) A co do dziurawych dróg... Ja tez mam masakryczne drogi koło siebie. Wcale mi sie to nie podoba. Gdyby nie to... miałbym jakies 17stki.
Dziurawe drogi i niski profil opony to na pewno wymiany drazkow i inne rzeczy... Dziury zle wyplyna na zawieszenie, wiecie sami jak to jest.

Moje polo przyprowadzono z kołami 17"... ale były zniszczone tak, ze nie opłacało się ich remontować.
Jak zrobie swoje auto to pokaze co zalozyłem. Całkiem co innego mam niz pisałem... mam czarne felgi... nie VW... jakies inne czary. No i nie 16cali tylko 15".
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Klema, dziękuję za odpowiedź.

Ogólnie odpuściłem sobie 17 cali. Droższe opony, felgi i zmniejszenie komfortu. Dzisiaj jadę oglądać BBS-ki po renowacji w rozmiarze 15 cali, zobaczymy:)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

BBSki 15... może to fajnie wyglądać. Widziałem ostatnio już kilka takich Polo na ładnym felunku 15 i prezentowały się naprawdę fajnie. Co do Twojej Poli - gratuluje! Bardzo podoba mi się Twoje autko. Bardzo fajny, oryginalny kolorek. Jeszcze takiej nigdy nie widziałem. Jak kupowałem swoją, mogłem zamiast niej kupić Fabię w takim kolorze. Jednak Fabia mi się nie podobała. Wnętrze takie sobie, a kolor do Fabii nie pasował. Twoje Polo prezentuje się wyśmienicie :) Super.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Dobra felunek kupiony:

Obrazek

Trochę brudny na zdjęciach.

Jeszcze muszę gumy kupić i dekielki w środek bo niestety nie ma. Tam powinien być jakiś z logiem VW czy BBS? felgi BBS ale ze znaczkiem VW. Jak to dokładnie wyglada?

No i gumy. Zamiennik pasujący to 185/55/15 ale wszędzie mi mówiono abym kupił 195/50/15 bo tańsze i łatwiej dostępne.

W grę wchodzą: Barum Bravuris2 170 sztuka, Uniroyal RainExpert 200 sztuka lub YOKOHAMA C.drive 210-230 sztuka

Nie ukrywam, że jestem spłukany :( ale jakoś nie mogę się przemóc i kupić po taniości. Co sądzicie o tych barumkach?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

ja kupowalem opony ale jak fabryka pisze 195/55 R15 niestety dalem za sztke 300 zl Dunlop Sport 01 z tego roku produkcja , ale jak na razie sa bardzo dobre jak na suchym i mokrym dobzre sie trzymaja przed kupnem czytalem komentarze i wlasnie o rain expertach i yokohama takie srednio komentarze niby sa miekkie i szybko sie scieraja ten kto sie interesuje oponami to wie o co chodzi ,zalezy tez jak kto jezdzi i jaka waga auta tez mialem problem z kupnem a wiekszosci nie ma profilu 55 w popularnych oponach ....czytales komenty
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote=""MarioGTI""]ja kupowalem opony ale jak fabryka pisze 195/55 R15[/quote] A nie jest tak, że dla szerokości 185 przy 15 calach ma być 55 a przy 195 jedyny pasujący to 50? opony 195/55/15 są znacznie droższe od opon 195/50/15 ze względu na specyficzny, mało popularny rozmiar.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

wiem ze one sa drozsze i maja byc 195/55 R15 takie sa fabryczne

Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

195/55/15 też nie jest dokładnym zamiennikiem fabrycznych opon ale są bliżej niż 195/50/15. Trochę podłubałem i dokładne zamienniki to 205/50/15. Czy ktoś jeździ na takim kapciu? Nie za szerokie do Polo?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

szerokosc nie pamietam bo rozmiary mam podane na klapce wlewu paliwa a auta tu gdzie jestem nie mam mojego i chyba jest 205/50 lub 45 R16 czyli na szerokosc powinny wejsc ja mam te 195 wlozone i tak w miare siedza nie ma duzo miejsca miedzy opona a amorem z przodu auta palec wskazujacy nie miesci sie ale jak producent tak napisal to musi pasowac

Obrazek
A
Arczixx
Newbie
Newbie

Post autor: Arczixx »

Witam wszystkich, nie mam pewności czy ktoś już wcześniej o tym nie pisał w innym miejscu na forum ale niestety nie znalazłem interesującego mnie tematu więc proszę o pomoc :beg:
stałem się posiadaczem VW polo 1,4 benzyna 2002 rok okular 5 drzwi i pytanie moje brzmi jakiego rodzaju felg alu mam dokładnie szukać, z tego co widzę to 14 cali jest wskazane ale chodzi mi o rozmiar, rozstawienie śrub, odsadzenie?????
czy ktoś mi pomoże?
może ktoś zakupił sobie aluski do swojego szkraba i jest zadowolony i poleci?
z góry dziękuję i pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

[quote=""Arczixx""]Witam wszystkich, nie mam pewności czy ktoś już wcześniej o tym nie pisał w innym miejscu na forum ale niestety nie znalazłem interesującego mnie tematu więc proszę o pomoc :beg:
stałem się posiadaczem VW polo 1,4 benzyna 2002 rok okular 5 drzwi i pytanie moje brzmi jakiego rodzaju felg alu mam dokładnie szukać, z tego co widzę to 14 cali jest wskazane ale chodzi mi o rozmiar, rozstawienie śrub, odsadzenie?????
czy ktoś mi pomoże?
może ktoś zakupił sobie aluski do swojego szkraba i jest zadowolony i poleci?
z góry dziękuję i pozdrawiam :D[/quote]
Zajrzyj pod klapkę wlewu paliwa, a zobaczysz, jakie rozmiary kół zaleca producent! ;)
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
A
Arczixx
Newbie
Newbie

Post autor: Arczixx »

Ok spoko opony tak są na klapce wlewu aleja potrzebuję pomocy odnośnie rozmiarów felg aluminiowych czyli jakie odsadzenie jaki rozmiar?
np.
średnica 14"
Szerokość 6"
Rozstaw szpilek 5x100
Osadzenie (ET) 35
lub
Rozmiar: 14x5.5
Rozstaw Śrub: 5x100
Osadzenie ET: 35
lub
Rozmiar: 14x6
Rozstaw Śrub: 5x100
Osadzenie ET: 38
Otwór centralny: 57.1
i nie wiem jakie kupić żeby nie trzeba było bawić się w dystansy tylko na piastę i jazda jeżeli możecie to podpowiedzcie jakie rozmiary felg z parametrami jakimi czyli to odsadzenie i rozmiar najlepiej pasują do vw polo 2002 1.4 benzynka?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Arczixx, a dlaczego 14 cali?

W tym rozmiarze przy 5x100 zbytniego wybory w alu nie znajdziesz.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

W gwoli informacji. Oponki kupiłem 185/55/15. Wolałem jednak rozmiar właściwy i nie za szeroki. A że udało mi się dorwać prawie nowe (zdjęte z auta w salonie i zamienione na alu 16) za fajne pieniądze to kupiłem: Continental premium Contact z przebiegiem około 5 kilometrów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”