[9n] pyt. odnośnie rozrządu -po wymianie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

[9n] pyt. odnośnie rozrządu -po wymianie

Post autor: Gregor23pl »

witam.
Mam takie pytanie bo po wymianie rozrządu wydaje mi się że polusia jest troszkę słabsza.
Wcześniej rwała jak głupia jak tylko dostała 2tys obr. teraz też ciągnie ale jakby słabiej.

Rozrząd wymieniałem sam , głowiłem się bo książka podawała jakiś głupi schemat skręcania tego rozrządu, mianowicie chodzi mi tu o górne kółko wałka rozrządu, ono jest dziwnie regulowane , i mogłem sie tam walnąć 'o zęba' .

Książka podaje miejsca ze znakami u mnie znak był tylko na dole przy kółku wału korbowego u góry znaków niema .
Poznaczyłem sobie flamastrem ale na dużo się to nie zdało bo po rozkręceniu okazało się że jest jakaś dodatkowa dziwna regulacja poprzez jakąś blaszkę z tyłu kółka .
Skręciłem to według starych znaków , bo gdy skręcałem według schematów z książki nie zgrywało się z moimi znakami.

spalanie jest w normie , silnik jakby delikatnie cichszy , ale słabszy.
Rozrząd już wcześniej był zmieniany , autko ma 172 tys. przebiegu.

Da się w vagu gdzieś sprawdzić kąt zapłonu albo coś po czym można dojść poprawności złożenia rozrządu.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote="Gregor23pl"]Da się w vagu gdzieś sprawdzić kąt zapłonu albo coś po czym można dojść poprawności złożenia rozrządu.[/quote]Oczywiscie, że się da, robisz to tak: odpalasz silnik, w vag-u wchodzisz w silnik->bloki pomiarowe->grupa 004->pole 4, tolerancja -3 do +3, a najlepiej jest na 0. Jak sprawdzisz, to koniecznie napisz co z tego wyszło, bo ciekawość już mnie zżera.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

no to ciekawość jak cie nie zżarła to jesteśmy głęboko w d.. ołku

7.0 przed GMP - przy 3 tys/obr spada do 6.8

co proponujesz?
można to skorygować na tej regulacji na górnym kółku wałka rozrządu?
popuścić rolkę napinającą i tą regulacją?

dobrze kombinuję? jak tak to w którą strone i o ile>?
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Stanley"] w vag-u wchodzisz w silnik->bloki pomiarowe->grupa 004->pole 4, tolerancja -3 do +3, a najlepiej jest na 0. [/quote]Najwidoczniej nic nie zrozumiałeś z tego opisu, bo chodzi tutaj o synchronizację wałka rozrządu i wału korbowego, którą to sprawdzamy za pomoca vag-com. To co ty odczytałeś, to jest kąt wtrysku, który regulowany jest przez ECU i mechanicznej regulacji on nie podlega. Zrób zrzut ekranu z vag-com z bloku 004, na odpalonym silniku (bieg jałowy) i wtedy wszystko będzie jasne. Narazie niczego nie reguluj, bo nic nie wiemy na temat synchronizacji.
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

zrobiłem zrzuty z ekranu. na zgaszonym silniku i na zapalonym.

http://w668.wrzuta.pl/obraz/powieksz/27iNvjnwPkv - silnik włączony

http://w668.wrzuta.pl/obraz/powieksz/92BwCj8XZhV - silnik wyłączony
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Stanley"]Zrób zrzut ekranu z vag-com z bloku 004, na odpalonym silniku (bieg jałowy) i wtedy wszystko będzie jasne.[/quote]Wyraźnie ci napisałem jakim programem masz to zrobić. Polski vag dobry jest do odczytu, kasowania błędów i parę innych pierdół. Należy jeszcze dodać, że w niektórych blokach pomiarowych odczytuje dziwne wartości, które nie mają pokrycia w vag-com. Koniecznie zrób odczyty w VAG-COM, bo w tym programie nie mam orientacji co te cyferki oznaczają i nie potrafię ci pomóc. Jeżeli niemasz tego programu, to koniecznie go ściągnij z netu lub poproś, aby ci go ktoś z forumowiczów podesłał.
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

ściągnąć to bym i ściągnął ale vag-com nie widzi mojego interfejsu.
muszę podskoczyć do znajomego ale to dopiero może koło wtorku się uda.
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

był u mnie znajomy podłączyliśmy na szybko bo niestety się spieszył i na zimnym silniku,
niewiem czy tez dobrze sprawdził to o co go prosiłem bo wyszły mu dwie linijki
na górnej było 3,9
a niżej było -3,5 na wolnych obr.900rpm silnik zimny.

postaram sie go złapac i na ciepłym żeby sprawdził.
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

No i dalej doopa, dopóki nie zrobisz zrzutu ekranu lub loga, to niema mowy o jakiej kolwiek pomocy, bo te cyferki nie wiadomo co oznaczają ! Niewiem jakim programem robił ci to znajomy, ale koniecznie musi to być vag-com!
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

on ma vag'a przenośnego i zrzutu ekranu nie zrobie, bo niby jak.

do vag-com dostępu niemam.

podjade do niego jak bedzie miał czas wytłumacze dokładnie o co chodzi i na rozgrzanym silniku może wtedy bedzie to o co chodzi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”