[6n2] lampka w bagażniku 6n2

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
loleklolek
Newbie
Newbie

Post autor: loleklolek »

Zwarcie zewnętrznego pinu, nie pamiętam którego, z środkowym załącza lamkę.

Na żarówce w czerwonym kabelku cały czaas jest 12V, a włącznik w zamku załącza masę. Stąd jak nie łączy to coś w zamku to masy przy lamce nie będzie.

Zrywanie plastiku i czyszczenie włącznika konieczne. U mnie pomogło, jeszcze poodginałem blaszki we włączniku, żeby był lepszy styk, a blaszki miały na sobie nawet coś przypalonego od iskry. Pewnie jak mi lampka przerywała przez parę miesięcy to tam się przypalało.
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kepinskidar »

Siemka.

Oświetlenie zrobione ale zanim opowiem co i jak to powiem tylko, że to nie ten śmieszny czujnik w zamku tylnej klapy.

Otóż u mnie okazało się, że trafiony jest kabel, gdzieś w którymś momencie jest dziabnięty. No i zaczęło się szukanie i kombinowanie jak sobie z tym poradzić.

Przyszła pora na demontaż. Po zabawie z miernikiem itp. okazało się, że kabel jest dziabnięty gdzieś w tej wiązce lub w części która znika pod tapicerką po prawej. Czyli jednym słowem za dużo roboty, ciągniemy nowy kabel :D

Obrazek
Obrazek

Kable lecą w tak niedostępnych miejscach, że szkoda gadać. Tak czy siak kabel wlutowaliśmy w miejscu zgięcia klapy z resztą samochodu.

Obrazek
Obrazek

Koniec końców sukces! Lampka w końcu pali się przy otwieraniu.

Obrazek
Obrazek
l
loleklolek
Newbie
Newbie

Post autor: loleklolek »

:) Mała rzecz a cieszy :)

To byla niezła przeprawa
l
locke90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: locke90 »

Panowie, czy w 6N naprawa nie świecącej lampki bagażnika wygląda tak samo?
Awatar użytkownika
yoker1988
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: yoker1988 »

Witam panowie ja mam taki problem nie mam światła w bagażniku jak i w środku . sprawdzałem obie żarówki i wyglądają na dobre sprawdziłem także bezpieczniki które tez wyglądają na zdrowe czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co do tej usterki?? pisać na PW albo tutaj pozdrowki
m
mmitch
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mmitch »

a ja mam pytanie nie moge odkrecic prawego torxa klucz mi sie slizga i kreci sie w kolo jakas porada ?;)
Nie moc silnika, a technika zrobi z ciebie zawodnika.

opis tej malej
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

Weź odpowiednio szeroki płaski śrubokręt "wbij" w wyślizganego torxa i odkreć nie powinna być mocno przykręcona,
powinno puścić a później kup nową śrubę.
m
mmitch
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mmitch »

dzieki za rade ;)
Nie moc silnika, a technika zrobi z ciebie zawodnika.

opis tej malej
R
Rafit
Newbie
Newbie

Post autor: Rafit »

Odkopię ten temat, bo chciałbym powiedzieć iż zasługuje na bycie w dziale "MANUALE", chociażby z tego powodu iż jest to częsta usterka w POLO.

U siebie w aucie miałem taką sytuację:
- nie pali się kontrolka w liczniku
- nie pali się lampka

Po zabiegu wyczyszczenia styków i podgięcia blaszek zaczęła działać kontrolka klapy, jednak masa do lampki nie dochodzi, chociaż czujnik daje masę. (identyczna sytuacja).
Jutro rozbieram boczek w celu szukania zagubionej masy w akcji.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Cos mi mowi ze bedziesz mial przelamany przewod. Idento u siebie mialem, ale w drugim vagu. CZujnik ok, lampka w liczniku jest ok, ale lampka w bagazniku nie pali. Nie chiclaem pruc wiazki to dolozylem przewod i jest ok
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
tomsson

Post autor: tomsson »

Właśnie naprawiłem u siebie lampke w bagażniku.

Miałem zepsute 2 rzeczy. Pierwsza to taka, że miałem ułamany jeden z tych drucików (zardzewiał i pękł).

Obrazek

Najpierw musiałem wyciągnąć go z wtyczki, a potem kawałek agrafki umieściłem we wtyczce tak że wystaje kawałek drucika z niej i po wciśnięciu styka się z ułamanym końcem. Niestety to nie rozwiązało mojego problemu.

Drugą rzeczą był standard czyli zasyfione i zardzewiałe blaszki. Po przeczyszczeniu śmiga.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szmic
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: szmic »

Fajne fotki, dużo pomogły mi przy naprawie włącznika. Jednocześnie gdzieś na forum znalazłem w opisie że we wtyku 3pin do włącznika oświetlenia bagażnika idzie +12V, co jest nieprawdą ale zmobilizowało mnie to do zrobienia manuala na temat naprawy lub podmiany na mikrowłącznik w zamku klapy. Działa wyśmienicie a manual w PDF znajduje sie na: http://chomikuj.pl/szmic
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”