problem z przednim kołem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

problem z przednim kołem

Post autor: siwekk »

Panowie, proszę o rady jak szybko i bezboleśnie usunąć usterkę, którą sam zrobiłem tzn, wymieniając koła zimowe na letnie jedną ze śrub ukręciłem i została w środku, chyba mam za dużo siły ;-), jak ją usunąć i zamontować nową, bo nie wiem czy coś nie grozi jeżdżąc na 3 śrubach.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

rozwiercić i spróbować wykręcić tym http://allegro.pl/wykretaki-do-srub-203 ... 51667.html
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

ostukaj mlotkiem ta resztke sruby( gwintu) jaki pozostal i wykrecisz go nawet palcami. Kilka srub tak juz wykrecilem i nawet te wlasnie z kół.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""wesol""]ostukaj mlotkiem ta resztke sruby( gwintu) jaki pozostal i wykrecisz go nawet palcami. Kilka srub tak juz wykrecilem i nawet te wlasnie z kół.[/quote]

no ale jeśli została tylko w piaście to nie da rady tak odkręcić. I zależy czy przy odkręcaniu czy dokręcaniu się to stało.
Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

stukanie raczej nie pomoże, część śruby została w piaście, stało się to przy dokręcaniu :-( qwertypol myślisz, że tym zestawem wykręcę tę resztę śruby? Jak to działa, wrzyna się w ścianki rozwierconej śruby?
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""siwekk""]stukanie raczej nie pomoże, część śruby została w piaście, stało się to przy dokręcaniu :-( qwertypol myślisz, że tym zestawem wykręcę tę resztę śruby? Jak to działa, wrzyna się w ścianki rozwierconej śruby?[/quote]

nie miałem okazji używać tego.
Jak nie masz czym, to lepiej chyba się udać do mechanika/wulkanizatora oni mają narzędzia do takiej roboty
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

ostukaj przez wybijak a ajke nie to przez kawalek sruby. Wykrecisz nawet jak gwint nie wystaje tylkos ie tak ukrecila ze zostalo w piascie. Odkrecalem tak juz kilka szpilek i w golfie 3 i w innych markach aut. Mozesz tez psiknac odrdzewiaczem.
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote=""qwertypol""]Jak nie masz czym, to lepiej chyba się udać do mechanika/wulkanizatora oni mają narzędzia do takiej roboty[/quote]

To chyba najlepsze rozwiązanie,zestaw wykrętaków za 9 zł raczej nie należy do najtrwalszych :grin:
do tego pokrętka i porządne wiertła,spora inwestycja jak na jednorazową operację.W warsztacie zrobią Ci to za dobre piwo.

Możesz spróbować tak jak wesol proponuje.Porządnie namocz w jakimś wd albo innym odrdzewiaczu i cienkim punktakiem po obwodzie urwanej śruby spróbuj wykręcać,w większości przypadków skutkuje.

A na trzech śrubach spokojnie można jeździć tylko może trochę spokojniej :grin:
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

wlasnienie punktakiem bo ta resztke sruby zbarylkujesz i bedzie wtedy trzymac bardzo mocno. Nie ma problemu z wykreceniem resztki sruby/ szpilki kola. Dlaczego nie ma problemu? poniewaz sruby kol trzymaja kolo na stożku a nie na gwincie. Do tego dwint szpilki i piasty nie jest robiony na wcisk czy jaos super specjalnie pasowany tylko ma lekki luz. Gwint srub powinien byc smarowany smarem przy demontażu kół tak jak i piasta w miejscu gdzie nachodzi na nia felga. Bardzo przyjemnie sie potam sciaga takie kolo bo nie trzeba uzywac sily jak przyrdzewieje jedno z drugim.
Awatar użytkownika
siwekk
Raczkujący
Raczkujący

Problem rozwiązany za pomocą WD40,śrubokręta i młotka :-) Dzięki za wszystkie rady i temat zamykam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”