[6n2] Demontaż deski rozdzielczej - wymiana chłodniczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

[6n2] Demontaż deski rozdzielczej - wymiana chłodniczki

Post autor: gallus »

Witam w Czwartek mam zamiar z kolegami zabrać się za rozkręcenie całej deski rozdzielczej w celu dostania się do "wymiennika ciepła" (tej małej chłodniczki) w nagrzewnicy. Bo pomimo że na rozgrzanym aucie macam oba przewody które doprowadzają i odprowadzają nagrzany PH do tej chłodniczki w poli grzanie to jest istna LOTERIA(raz grzeje przez 10 min a później zimno przez 20min ). Żeby grzało to bym musiał jechać non stop na 3000 4000 obrotów z prędkością 50km to by może i grzało, ale tak się nie da. Jazda po trasie 70-90 km 4 lub 5 bieg i lekkie 1700 to nagrzewnica non stop dmucha zimnym. Mimo że Pola jest rozgrzana do 90 st. a węże które idą do nagrzewnicy są gorące.
No i więc chce to wszystko rozebrać sam z kolegami. Pytania.
1. Czy ktoś KTO MA O TYM POJECIE jest mi w stanie napisać co po kolei trzeba odkręcać (nie chodzi mi tu o to gdzie którą śrubkę to mam w Sama naprawiam, ale które części).
2. Jak odpiąć AIRBAGi żeby nie wystrzeliły.
3. Na co muszę zwrócić szczególną uwagę przy rozkręcaniu.
4. Gdy już zdejmę całą deskę rozdzielczą czy da się wymienić chłodniczkę w nagrzewnicy bez odkręcania całej nagrzewnicy.
5. Kierownica jak ją odpiąć.

Wszelkie dodatkowe informacje Bardzo mile widziane.
Proszę kolegów o pomoc. Bo już mnie szlak bierze jak mróz na zewnątrz a ja mam tak zimno w aucie że muszę rękawiczki ubierać żeby mi łapy do kierownicy nie przymarzły. Już nie mówiąc o wożeniu kogokolwiek bo nikt nie chce do mojej poli wsiąść. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Ściągałem i zakładałem deski w 6N2 wielokrotnie więc co nieco wiem na ten temat i od razu zaznaczam, że nie opiszę wszystkiego krok po kroku bo tu nie o to chodzi. Sensem tego opisu jest to żeby nie dokładać sobie zbędnej roboty i oszczędzić sporo nerwów a przy okazji nie uszkodzić niczego

- przede wszystkim żeby oszczędzić sobie rzucania wulgaryzmów zdemontuj przednie fotele - bez tego praktycznie nie będziesz miał dostępu do tunela środkowego
- zaopatrz się w dobre wkrętaki typu torx (T25 i T30), klucze nasadowe i standardowe wkrętaki typu krzyżakowego i śrubokręt płaski
- odłącz klemy akumulatora - unikniesz niespodzianek z airbagami
- sama góra deska przymocowana jest kilkoma śrubami do nadwozia więc de facto jej demontaż to kwestia kilku minut. Niestety żeby w ogóle zacząć jej odkręcanie trzeba zdemontować całe wyposażenie "dołu" deski a to zajmuje sporo czasu (ok 2 godzin na wszystko) - tutaj praktycznie wszystko zamontowane jest na torxach i bardzo ważna jest kolejność demontażu poszczególnych elementów deski

Opiszę skrótowo poszczególne etapy - w nawiasie (forum) oznacza że sposób był opisywany wielokrotnie na forum
- zaczynasz od demontażu osłony stacyjki (3 śrubki od spodu)
- demontaż i wypięcie poduszki kierowcy (forum)
- odkręcenie koła kierownicy - nasadka 23
- wypięcie wtyczek zespołu manetek (3 albo 4 wtyczki)
- odkręcenie 2 śrub (płaskie) od zespołu manetek - manetka lewa jest dodatkowo przypięta kablem do wiązki głównej więc sobie będzie dyndać cały czas. Prawą wyjmiesz całkowicie
- odkręcenie daszka zegarów (torx)
- odkręcenie dolnej osłony pod daszkiem zegarów (torx)
- odkręcenie samych zegarów (torx)
- wypięcie zegarów - 2 płaskie wtyczki z zabezpieczeniem
- wyjęcie kratki nawiewu prawa strona (na wcisk)
- demontaż przełącznika świateł (forum)
- wykręcenie kratki nawiewu lewa strona (2 torxy od spodu)
- demontaż plastikowej osłony nad nogami kierowcy (torxy od spodu)
- wyjęcie klapki osłaniającej centralkę bezpieczników
- demontaż półki pod kierownicą (torx)
- kiedy już dotrzesz do tego etapu warto wypiąc 2 wtyczki od centralki immo. Patrząc od spodu jest to element przymocowany do deski rozdzielczej - mała czarna skrzynka. w przeciwnym razie możesz podczas demontażu deski wyrwać kable od immo
- demontaż listwy pod konsolą środkową (torxy) - jedna ze srub jest dostępna po otwarciu schowka
- w zależności od wersji wyposaż. demontaż półki pod konsolą środkową lub półki z uchwytem na kubek (4 torxy od spodu)
- wykręcenie panelu ogrzewania lub climatronic (torx albo krzyżak)
- wykręcenie tunelu środkowego - wcześniej odchylasz mieszek osłaniający drązek zmiany biegów żeby mieć dostęp do 2 śrub które "dociskają" tunel. Wypinasz też wtyczkę od zapalniczki oraz wtyczke podświetlenia popielniczki. Tunel jest dodatkowo na wcisk w częsci między fotelami
- demontaż schowka pasażera - sporo śrubek (torx) zarówno w srodku schowka, od spodu a takze śruby prawie pod samą kierownicę
- demontaż półek, radia w środkowej konsoli (na wcisk)
- demontaż środkowej konsoli (torxy w środku)

Kiedy już dotrzesz do tego momentu, że zostanie ci sama górna część deski:
- przyda się druga osoba, która będzie podtrzymywać deskę żeby nie spadła po odkręceniu śrub mocujących
- demontaż plastikowej osłony podszybia
- zdemujesz zaślepki osłaniające śruby po bokach deski (widoczne po otwarciu drzwi) i odręcasz po jednej śrubce (torx) na stronę
- dodatkowo deska trzyma się na śrubach poniżej krawędzi dolnej (po 2 śruby torx na stronę) - wymacasz to miejsce przy dźwigni otwierającej maskę i po drugiej stronie symetrycznie w tym samym miejscu
- w podszybiu są śruby na nasadkę chyba nr 16 , które trzymają deskę do nadwozia - odkręcasz natualnie wszystkie
- wewnątrz w środkowej części deski jest metalowy trójkąt do którego dodatkowo deska jest przymocowania na torxach
- deska już nie ma punktów mocowań więc jedna osoba ją trzyma a druga daje nura pod deche i wypina wtyczkę od poduszki pasażera (od spodu) oraz główną wiązke elektryczną, która jest przymocowana również od spodu deski

teraz masz już deskę gotową do wyjęcia z auta a tym samym obudowa nagrzewnicy jest w zasięgu ręki.

Składanie wszystkiego w odwrotnej kolejności.
Dla osoby, która ma wprawę czas pracy ok 1,5h z przerwami na papierosa :)
Awatar użytkownika
Admirer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Admirer »

mam pytanie odnośnie zdania cytuję: " w podszybiu są śruby na nasadkę chyba nr 16 , które trzymają deskę do nadwozia - odkręcasz natualnie wszystkie" ile tych śrub może być? i czy są po lewej stronie patrząć od strony pod maskę na silnik czy z obu stron??....
i mam jeszcze jedno pytanie czy deska rozdzielcza schodzi razem z tą blachą która jest nad poduszką pasażera oraz jest przykręcona właśnie chyba ty mi śrubami co się je wykręca od strony podszybia tzn od komory silnika!??
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""Admirer""]mam pytanie odnośnie zdania cytuję: " w podszybiu są śruby na nasadkę chyba nr 16 , które trzymają deskę do nadwozia - odkręcasz natualnie wszystkie" ile tych śrub może być? i czy są po lewej stronie patrząć od strony pod maskę na silnik czy z obu stron??....[/quote]

Jest ich w sumie 8 o ile mnie pamięć nie myli, po 4 śruby na strone, 2 górne i 2 dolne. Dolne są widoczne zaraz po zdjęciu plastikowej rynny podszybia, do górnych jest nie co utrudniony dostęp ale wyczujesz je palcami.

[quote=""Admirer""]
i mam jeszcze jedno pytanie czy deska rozdzielcza schodzi razem z tą blachą która jest nad poduszką pasażera oraz jest przykręcona właśnie chyba ty mi śrubami co się je wykręca od strony podszybia tzn od komory silnika!??[/quote]

Tak deska schodzi razem z blachami - tej przy kierownicy i tej gdzie jest koszyk z poduszką pasażera
Awatar użytkownika
Admirer
Raczkujący
Raczkujący

turzol dzięki za dość istotne informacje :) mam nadzieje ze w przyszła sobotę znajdę czas żeby cała akcje powtórzyć tzn wyciągnięcie całego kokpitu bo ten nawiew mnie juz wkurza... najpierw sam ciepły a nawet gorący był.. potem do mechanika oddałem to zrobił tak że tylko zimy był (chyba nie chciało mu sie rozbierac deski (kokpitu) tylko poźdurał w otworze od dzwigienki na to wyglada... a teraz udało mi się ustawić na taki średni nawiew ale dość ciepły bo zimno chyba juz bedzie... Tak jak mówiłem w przyszłą sobotę może uda mi się spróbować jeszcze raz ściagnąć kokpit i dostać się do tej obudowy nawiewu bo trzeba coś z tym zrobić... bo dzwigienka cały czas wylatuje (podłożyłem pod nią śrubę żeby temu zaradzić) ale ona mi nie steruje klapką coś tam chyba urwane jest, wiec klapka jest w jednym położeniu...nie wiem czy uda mi się to jakoś naprawić bez kupna czesci tzn tej dzwigienki lub klapki :( a kupno jesli chodzi o nowe czesci to tylko pewnie servis no chyba że na szrocie by się trafiło ale mało prawdopodobne bo zawsze jak coś tam chciałem znaleść to akurat mówią że nie ma :(
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

korzystając z tematu :) Z tego co zauważyłem ktoś wcześniej ściągał kokpit w moim polo i dał d..y bo jest krzywo złożony. Jest lekko nachylony w stronę kierowcy (około 5-8 mm) i na dodatek wg mnie jest odciągnięty w stronę kierowcy ( nie dolega do szyby, jest spora szczelina w samym narożniku przy szybie). Czy żeby dokonać poprawek muszę wszystko rozbebeszyć, czy wystarczy tylko poluzować śruby po bokach?
Awatar użytkownika
Admirer
Raczkujący
Raczkujący

musisz dostać się do śrub które trzymają cały kokpit (śrub mocujących) zobacz na opis powyżej... wtedy będziesz mógł ustawić od nowa kokpit i dokręcić jak trzeba...
Awatar użytkownika
Mateusz123_456
Newbie
Newbie

Post autor: Mateusz123_456 »

Powiedzcie mi jak ściągnąć nawiew i prawej i lewej strony ?? Chciałbym go obklejic folia karbonowa tak jak środkowa deskę rozdzielcza z która już sobie poradziłem i wiem jak ja rozebrać ale nie wiem jak się zabrać za nawiewy. One są jakoś przykręcone czy na zatrzaskach?? nie chce na silę bo połamie i będzie źle.
P
Pocinator007
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pocinator007 »

A może ktoś dokładniej wytłumaczyć jak ściągnąć tunel środkowy, bo chciałbym się dostać do ręcznego, bo nie wiem dokładnie jak go zdemontować a nie chciałbym uszkodzić czegoś.
Obrazek
d
demon1122
Newbie
Newbie

Post autor: demon1122 »

Wielkie dzięki za szczegółowy opis jak się do tego zabrać. Demontaż i montaż mam już za sobą ale (cholerka zawsze jest jakieś ale) po złożeniu wszystkiego do kupy, "zginęło" podświetlanie panela pokręteł od ogrzewania, klimy itp. Nie wiem o co kaman, wtyczki są wpięte, klima i obieg wewnętrzny działa, a podświetlanie szlag trafił.
Jakieś propozycje?? z góry dziękuję.
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: twister »

Sprawdź czy żarówka podświetlająca w środkowym pokrętle jest sprawna. Jeśli tak, to zmierz czy pojawia się napięcie na końcówkach po włączeniu podświetlania - rozumiem, że w zegarach i radio działa jak należy.
Obrazek
d
demon1122
Newbie
Newbie

Post autor: demon1122 »

Dzięki za odpowiedź, nie miałem czasu do tej pory by tutaj zajrzeć. Wszystko inne działa jak należy, tylko ten panel nagle przestał świecić, zrobię jak napisałeś i dam znać. Swoją drogą to myślałem że tam jest więcej niż jedna żaróweczka, wykluczyłem możliwość nagłego uszkodzenia wszystkich i dla tego tam nawet nie zajrzałem, skoro jest jedna to jest szansa....
Awatar użytkownika
kondiii
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kondiii »

Siema
Czy ktoś wie jak wyciągnąć to ustrojstwo???chodzi mi o listwe nawiewu na szybę

Obrazek
m
mates86
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany