Skrzypienie podczas skręcania w lewo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Mariusz
Newbie
Newbie

Skrzypienie podczas skręcania w lewo

Post autor: Mariusz »

Witam ostatnio wymieniłem sprzęgło w moim polo i po wymianie zaczęło coś dziwnie skrzypieć podczas skręcania kierownicy w lewo (mam wspomaganie) dźwięk jest taki jakby ocierało o jakąś gumę czy coś i jest dosyć głośny a gdy skręcam w prawo to nic nie słychać. Naprawdę nie wiem co by to mogło być, mechanik stwierdził że trzeba dolać płynu do wspomagania ale to nic nie dało.
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

może to być zatarte łozyskowanie górne mcpersona, najłatwiej to sprawdzić tak ze otwierasz maske i okno z lewej strony, stajesz tak żeby uchem być blisko górnego mocowania mcpersona a ręką kręcić kierownicą, wtedy słychać te charakterystyczne skrzypienie dokładnie.
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

a skrzypi niezależnie czy jedziesz czy stoisz :?:
skrzypi czy wyje :?:
też mi sie wydaje tak napisałconan
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

A może pasek pompy wspomagania jest luźny?
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
Mariusz
Newbie
Newbie

Post autor: Mariusz »

czy stoję czy jadę to skrzypi, przy zgaszonym silniku i przy włączonym też skrzypi, a ostatnio coraz bardziej

[quote=""conan""]może to być zatarte łozyskowanie górne mcpersona, najłatwiej to sprawdzić tak ze otwierasz maske i okno z lewej strony, stajesz tak żeby uchem być blisko górnego mocowania mcpersona a ręką kręcić kierownicą, wtedy słychać te charakterystyczne skrzypienie dokładnie.[/quote]
skrzypi, tak jakby guma ocierała o metal

otworzyłem maskę i wsłuchałem się dzisiaj w ten tajemniczy odgłos i zaznaczyłem na zdjęciu mniej więcej skąd dobiega to skrzypienie:

Obrazek
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Maglownica? Końcówka drążka? Podjedź na kanał i posłuchaj stetoskopem (rurką).
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

czy to nie czasem linka sprzęgła?
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

hmm dziwne miejsce zaznaczyłeś, skoro to nie mcperson to jedynie co może to jeszcze być to zatarty sworzeń wachacza lub końcówka drążka kierowniczego. W najgorszym wypadku coś z manglownicą. Sprawdź dokładnie jeszcze raz ten płyn w układzie, tam masz dwie zaznaczone miarki ale to chyba wiesz na którą kiedy patrzeć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”