instalacja radiowa, głośniki

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

2
2mek
Początkujący
Początkujący

Post autor: 2mek »

30A na każdym , z tego samego rozdzielacza są zasilane 2x aktywna zwrotka Lanzara 5A
"...Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach..."
moja 6n viewtopic.php?f=56&t=27944
Sprzedam viewtopic.php?f=6&t=15962

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Zwyczajnie sumując (2x30 +2x5) wiadomo, że przy alternatorze 70A działasz na granicy. Sam akumulator jest też odrobinę za duży jak na ten alternator (zazwyczaj przyjmuje się wartość_prądu_z_alternatora - 10A = pojemność_akumulatora_w_Ah; wiem, że jednostki się nie zgadzają ale tak jest). Dodatkowo dochodzi pobór prądu z radia, lamp i innych urządzeń. Niech ktoś jeszcze się wypowie.
Obrazek
2
2mek
Początkujący
Początkujący

[quote=""sabled""] przy alternatorze 70A działasz na granicy. [/quote]

wyjdę nawet dziś wcześniej z pracy żeby się upewnić jak konkretnie jest wartość, jeśli będzie to 70 to wymiana jest obowiązkowa... Wydaje mi się że 90 bo w aef 1.9d były dwie wartości własnie 70 i 90.
Ta konfiguracja wzmacniaczy nie jest ostateczna z tąd moje zastanowienia ;/ bo ładowanie to podstawa..
W planach snuł się Rodek r680i ktory na dzień dobry ma 500rmsu i jakiś stary soniaczek 100~140 watowy

co sądzicie o: MXS/MXT BOOSTERY ALTERNATORA
http://www.unipower.pl/specyfikacje/mxs/mxs.htm

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""2mek""]co sądzicie o: MXS/MXT BOOSTERY ALTERNATORA
http://www.unipower.pl/specyfikacje/mxs/mxs.htm[/quote]
Jak dla mnie bzdura. O silnikach elektrycznych i prądnicach co nieco wiem i bez zmiany uzwojenia nie da się osiągnąć wzrostu wydajności większej jak 10-15%.
Obrazek
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

a nie lepiej wsadzić zwykły kondensator? czy te twoje przeliczenia są już z wliczonym kondensatorem?
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
2
2mek
Początkujący
Początkujący

[quote=""2mek""]2x aktywna zwrotka Lanzara 5A[/quote]
wkradł się błąd, obie mają łącznie 6A, czyli łacznie ze wzmacniaczami maksymalny pobór 66A

Wymieniłem bezpiecznik na automat 60A, tak na wszelki wypadek ale skleroza ze mnie bo nie sprawdziłem alternatora.
1Faradowy kondensator został zamówiony, aktualnie podłączonych mam 6 kanałów z 8 bo poluje na midrange DLS UP2.5.

Kupię [url=http]viewt
Awatar użytkownika
Nikos15
Początkujący
Początkujący

Post autor: Nikos15 »

kolego 1f może nie wystarczyć. Jeszcze zależy jakiej firmy, osobiście bym zainwestował przy takim nagłośnieniu w 2-fa.
Fiat Marea 1.8 16v + podtlenek LPG
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

To może ja dam małe podsumowanie bo temat schodzi na inny tor.
Jeżeli wartość prądu pobieranego niebezpiecznie zbliża się do granicy wytrzymałościowej alternatora to zmieniamy alternator na wydajniejszy i od tego zaczynamy zabawę dalej (dodatkowy aku, kondensatory). 2mek zmierz napięcie na akumulatorze przy normalnie użytkowanym samochodzie (światła, radio, nawiew) i zobacz do jakich wartości spada.
Obrazek
2
2mek
Początkujący
Początkujący

[quote=""Nikos15""]kolego 1f może nie wystarczyć. Jeszcze zależy jakiej firmy, osobiście bym zainwestował przy takim nagłośnieniu w 2-fa.[/quote]
1f mialbyć zakladanu na 500w rmsu jak pamietam, ja mam 370w, ale zastanowie się nad zmianą

[quote=""sabled""]zmierz napięcie na akumulatorze [/quote]
ok, po pomiarach wypisze wyniki.
jakiem miernika uzywasz szukam uniwerslanego multimetru ale wszedzie pomiar do 10A

Kupię [url=http]viewt
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Post autor: v-wej »

[quote=""Nikos15""]kolego 1f może nie wystarczyć. Jeszcze zależy jakiej firmy, osobiście bym zainwestował przy takim nagłośnieniu w 2-fa.[/quote]

Ta aaa jasne a może 10F???Proszę pokaz mi wzór na wyliczenie 1F-500RMS :grin: .Wszystko zalezy od stanu technicznego akumulatora bo jak wiadomo a może dla ciebie NIE,kondek nie wytwarza pradu tylko go MAGAZYNUJE,także pseudo kondki firm z czaszkami itp :grin: nie maja nawet 0,5F,jak chcesz poczuc różnicę kup dobrej firmy jak RF,Mundorf,stinger ale ja polecam dodatkowy aku zamiast kondka,na bank bedzie poprawa najlepiej z holiwooda 20ah chociazby,z tym wiążę się wymiana altka na trochę mocniejszy ale tak jak mówie,wszystko zalezy od aku bo jeden ma 45ah-360A a np ja mam holiwooda 45AH-700A no i oczywiscie od stanu technicznego.Kondek nie zawsze pomoze a nawet czasem może zaszkodzić.Przykład.na zawodach miałem 145,6db bez kondka po naładowaniu ponownie aku i podłączeniu kondka wynik, spadł o 0,3db także nie zawsze pomaga kondek,
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""2mek""][quote=""sabled""]zmierz napięcie na akumulatorze [/quote]
ok, po pomiarach wypisze wyniki.
jakiem miernika uzywasz szukam uniwerslanego multimetru ale wszedzie pomiar do 10A[/quote]
To podstawy się kłaniają:
A - amper, jednostka prądu
V - wolt, jednostka napięcia
Chodzi mi o napięcie (wolty) a nie prąd (ampery).
[quote=""v-wej""]kondek nie wytwarza pradu tylko go MAGAZYNUJE[/quote]
Nie magazynuje prądu! Napięcie.
[quote=""v-wej""]na zawodach miałem 145,6db bez kondka po naładowaniu ponownie aku i podłączeniu kondka wynik, spadł o 0,3db[/quote]
Spadła (wydłużyła się) Ci odpowiedź impulsowa i dlatego słabszy wynik. Jeszcze jedno: dB a nie db.
Obrazek
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Spadła (wydłużyła się) Ci odpowiedź impulsowa i dlatego słabszy wynik

Tego nie rozumiem co masz na myśli??A z pradem i napięciem :grin: jak zwał tak zwał,wiadomo oco chodzi:)

no weź przestań..ktoś podłączy miernik, źle ustawi skalę bo stwierdzi że przecież to nie ma znaczenia..i kto będzie za to odpowiadał ?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2011, 18:46 przez v-wej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""v-wej""]wiadomo oco chodzi:)[/quote]
[quote=""sabled""]Spadła (wydłużyła się) Ci odpowiedź impulsowa[/quote]
Przecież wiadomo o co chodzi :P
A tak na poważnie to odpowiedź jest dość skomplikowana i mocno odbiega od tematu. Jak nadal jesteś ciekaw to zapraszam na PW.
Mam prośbę do autora tematu: uzyskałeś już wyczerpującą odpowiedź na swoje pytanie czy kontynuujemy?
Obrazek
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

[quote=""v-wej""]Spadła (wydłużyła się) Ci odpowiedź impulsowa i dlatego słabszy wynik

Tego nie rozumiem co masz na myśli??A z pradem i napięciem :grin: jak zwał tak zwał,wiadomo oco chodzi:)

no weź przestań..ktoś podłączy miernik, źle ustawi skalę bo stwierdzi że przecież to nie ma znaczenia..i kto będzie za to odpowiadał ?[/quote]

W sumie chętnie zobaczył bym na mierniku wiecej napięć niż jedno?? :grin: Chyba ze chodzi o prąd stały i zmienny ale to chyba nie oto chodzi
z
zzajac
Newbie
Newbie

Post autor: zzajac »

Witam. Posiadam to radio VM022
Niestety nie posiadam do niego kostki aby podłączyć radio w samochodzie.
I tutaj mam pytanie. Czy jakiś użytkownik posiada to samo radio lub podobny model z tym samym wejściem z tyłu? Gniazdo szerokie podzielone na 4 części po 5pinów każda.
Potrzebuje jaki kolor jaki pin. Szukałem na necie manuali itp, ale nic nie znalazłem, przejściówki także brak do kupienia osobno.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”