[6n2] Coś huczy po zimnie na letnich oponach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mariusz86
Początkujący
Początkujący

[6n2] Coś huczy po zimnie na letnich oponach

Post autor: mariusz86 »

Witam

Jakieś dwa dni temu przełożyłem letnie opony z alusami i teraz jak jadę to coś huczy mi przy ok 30-60km/h jak jadę szybciej, lub skręcam w lewo to przestaje, zaś gdy jadę w prawo to tak jakby ten dźwięk sie nasilał. :( Co to może być?? Łożysko?
Dodam tylko ze na oponach zimowych tak sie nie działo(stalowe felgi 14`) a dopiero po tej przekładce na letnie(aluminiowe 15`) tak się dzieje i to słychać...

Z góry dzieki za pomoc

Pozdrawiam
m
marekT
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marekT »

Lewe (musisz się przysłuchać dokładnie) przednie łożysko padło
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

moze opony hucza same w sobie
Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sycha »

jesli fele masz na pierscienieach centrujacych to moze sie juz zuzyly z jednej strony, a jak nie to opony..
lozysko bylo by slychac caly czas nawet przy wiekszych predkosciach...
m
mariusz86
Początkujący
Początkujący

A te pierscienie centrujace to jak wgladaja?? to moze zobacze czy je mam? i ile moga kosztowac i czy da sie wymienic tylko z jednej strony czy trzeba z dwoch! :(
Awatar użytkownika
Voyt
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Voyt »

Ja myślę, że to kwestia opon, które naprawdę mogą dużo zmienić. Zwłaszcza, skoro piszesz, że przed zmianą było ok. Ja sam niedawno wymieniałem tuleje g-m, stabilizatory z tulejkami, bo były zużyte i znosiło na prawo. Po zmianie niewielka poprawa. Pojechałem na zbieżność i kąty. Ciągle znosiło na prawo. Wreszcie kazałem przełożyć opony prawa na lewo i teraz kiera jest prosto, może nieznacznie znosi po 10 sek. przy 130km/h ;) i też nie zawsze w prawo. Poza tym na poparcie swojej tezy powiem, że jeśli byłoby to łożysko, przy skręcie nie powinieneś słyszeć nic, albo chociaż mniej [u mnie tak było, pół roku temu wymiana łożysk z przodu x2;)]. A tu się nasila. Ale może koledzy mają rację. Najlepiej zrobisz jak podjedziesz nawet do oponiarza żeby zerknął na bieżniki i czy płótno masz całe [raz mi wywaliło, a to bardzo niebezpieczne, objawiało się małym telepaniem], albo dał na podnośnik, uruchomił silnik, wrzucił 4 i sprawdził, czy huczy łożysko. Przynajmniej ja bym tak zrobił, a trochę z oponami już się namęczyłem ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""mariusz86""]A te pierscienie centrujace to jak wgladaja?? to moze zobacze czy je mam? i ile moga kosztowac i czy da sie wymienic tylko z jednej strony czy trzeba z dwoch! :([/quote]

jak nie wiesz to pewnie ich nie masz :D , niweluje rozmiary miedzy otworem centrujacym felgi a piasta. (poszukaj sobie na allegro zobaczysz dokladnie zrozumiesz)

stawiam na opony, zakladam ze juz swoje opony lata maja..
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote=""marekT""]Lewe (musisz się przysłuchać dokładnie) przednie łożysko padło[/quote]
podzielam zdanie kolegi objawy padającego łożyska
m
mariusz86
Początkujący
Początkujący

wydaje mi sie ze mam te pierścienie centrujące, to sa takie okrągłe plastikowe pierścionki co sie zaklada przed założeniem felgi?? tylko po czym poznać że się zużyły?? będzie luz na nich czy co??
a jeśli chodzi o łożysko to czy jest możliwość że dopiero teraz na letnich oponach zaczęło być słychać to huczenie?? czy na zimówkach też powinno być słychać? bo gdy miałem zimówki to nic sie nie działo :(
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

a masz jakieś inne objawy np telepoce kierownica? łożysko pada powoli
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Załóż spowrotem zimówki, jak problemu nie będzie to można wykluczyć huczenie opon. I będziem szukać dalej :)
Awatar użytkownika
sycha
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""Diego69""]Załóż spowrotem zimówki, jak problemu nie będzie to można wykluczyć huczenie opon. I będziem szukać dalej :)[/quote]
chyba huczenie lozyska :?: :?:

[quote=""mariusz86""]wydaje mi sie ze mam te pierścienie centrujące, to sa takie okrągłe plastikowe pierścionki co sie zaklada przed założeniem felgi?? tylko po czym poznać że się zużyły?? będzie luz na nich czy co??
a jeśli chodzi o łożysko to czy jest możliwość że dopiero teraz na letnich oponach zaczęło być słychać to huczenie?? czy na zimówkach też powinno być słychać? bo gdy miałem zimówki to nic sie nie działo :([/quote]

porownac kazdy ze soba czyli sprawdzic wymiary, zreszta jak nakladales felge na piaste to bys zauwazyl jakis luz.

w sumie na zimowkach najszybciej sprawdzisz czy to lozysko czy cos innego.
m
mariusz86
Początkujący
Początkujący

na zimówkach nic nie huczy....a ten pierścień z delikatnym oporem wchyodzi na piaste
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”