Witam ponownie. Jestem ze Świdnicy dokładnie. Osłona została założona bo znalazłem post na forum seata mówiący właśnie na temat zużycia oleju przy takiej sprawie. Sytuacja wygląda tak, że za parę dni będę już powoli wiedział co się dzieje z poziomem oleju. Byłem u magików w Świdnicy na ulicy Husarskiej ich strona internetowa-
http://www.cartec.net.pl/(polecam chłopaki startują w rajdach i kumają silniki), no i najważniejsze:
1. Rozbiórka i remont silnika jest dla nich ostatecznością.
2. Mogłem sobie spokojnie stać i oglądać przebieg pracy (ekstra to się mi najbardziej podobało, a nie auto się odstawia przyjedziesz pan za 3 godziny , albo będziemy dzwonić, a później się okazują jaja)
3. Dobrze, że się powstrzymałem od wstawienia auta do warsztatu w Słotwinie (wioska przed Świdnicą). To było najlepsze zero diagnostyki (jak są pierścienie uszkodzone to nawet nie ma co się zastanawiać tylko rozbierać całość i robić- to słowa pseudomechanika ), także nie polecam. Omijać z daleka.
4. Chłopaki z CARTEC w moment obczaili o co chodzi. Okazało się, że zawór ciśnieniowy firmy Pierburg 1H0906627 zaliczył padaczkę. Znalazłem manuala o rozbiórce i czyszczeniu tego zaworku co następnie wykonałem. Przy następnej wizycie sprawdzimy jego działanie na kompie.
5. Po przygazowaniu z rury wydechowej leciał dym, który aż szczypał w oczy. Magiki zwrócili uwagę jeszcze na sprawę zaworu EGR i kolektora wylotowego, które na pewno się zasyfiły i są do czyszczenia (widziałem kanały kolektora wydechowego upierdzielone i usmalone, aż miło). Smród wskazywał też na to, że katalizator dostał nieźle po tyłku przy takim typie spalin i trzeba by było go wyciąć, ale to jeszcze do sprawdzenia.
6. Autko niedawno kupione i okazała się jedna sprawa z wymianą oleju. U innego mechanika był robiony rozrząd i wymiana oleju. Olej 10w-40 cczyli półsyntetyk, a co się okazuje do tego auta producent zaleca 5w40 czyli syntetyk.
Moje pytanie do was jest takie co zrobić z katalizatorem wyciąć i nie wstawiać nowego czy wstawić nowy, a jak wstawiać to oryginał czy zamiennik???
Czy zmieniać olej na syntetyka takiego jak zaleca producent???
:bye: :bye: :bye: :bye: :bye:
W niedługim czasie się jeszcze odezwę co i jak dalej.