Witam serdecznie
W moim samochodzie pojawił się pewny problem.
Od jakiegoś czasu jadąc na dłuższych trasach, kiedy silnik jest już na pewno rozgrzany, wskażnik temperatury zaczyna się wachać - spada do 70 stopni ( lub czasem mniej ) - dosłownie w takim tempie jak przy gaszeniu silnika - tzn. od razu w oczach opada. Czasem opada - za chwilę odbija się i rośnie do normalnej temperatury pracy silnika. Czasem również jeśli wskazówka opadnie - dłuższy czas pozostaje tam. A są trasy, na których temperatura cały czas jest w porządku.
Pytanie:
Co należało by wymienić? Termostat czy czujnik temperatury.
Co prawda obie te części są w podobnej cenie - natomiast po co wymieniać dwie na raz i narażać się na koszty skoro można tego uniknąć.
Zaznaczam, że środek chłodniczy został wymieniony na nowy w listopadzie ubiegłego roku.
Sprawdzić połączenie z czujnikiem temperatury G2. Prawdopodobnie jest kabelek naderwany i czasem nie kontaktuje. Jeżeli wszystko tam jest ok to wymienić czujnik.
Czujnik G2. Czy jest więcej czujników odpowiedzialnych za temperaturę?
Gdzie mogę znaleść ten czujnik - znajduję się on bezpośrednio przy silniku - w miejscu w którym łączą się przewody idące do chłodnicy tak? zabezpieczony spinką - w zielonej obudowie?
Tak jak sabled pisze podwojny sygnal na silnik i sygnal do licznika . I u ciebie jak widac od licznika padł. Poprostu wymien czujnik. Zadne tam kabelki sie nie poprzecierały ale warto sprawdzic
W sumie to nie sądze aby jeden był od licznika a drugi od komputera.
Bo jaka była by zasada działania? Jak uszkodzony był by od licznika - a płyn chłodniczy by się zagotował to kontrolka się nie zapali?
Temat do zamknięcia - faktycznie uszkodzony był czujnik - ten dostępny od przodu samochodu - przy wejściu rur do bloku silnika.
Koszt czujnika 28 PLN - wymiana 3 minuty i nieznaczna dolewka płynu, który wyciekł przy zamianie.
Witam
Mam taki sam problem jak autor tematu ,tylko ze ja mam1.4tdi i w zwiazku z tym do was takie pytanie:jaki jest numer tego czujnika i gdzie on mniej wiecej sie znajduje .Z tego co widzialem na wklejonym zdjeci jesy 3 rodzaje tych czujnikow ,tylko ktory jest do mojego ?Wszystko wskazywaloby ze ten pierwszy o nr357919501 ale po wpisaniu go na stronie vag wyskakuje 4 i teraz ktory jest do mojego?pozdro