TEMPERATURA Polo 1.4 16V AUA

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
tmichewicz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

TEMPERATURA Polo 1.4 16V AUA

Post autor: tmichewicz »

Witam serdecznie
W moim samochodzie pojawił się pewny problem.
Od jakiegoś czasu jadąc na dłuższych trasach, kiedy silnik jest już na pewno rozgrzany, wskażnik temperatury zaczyna się wachać - spada do 70 stopni ( lub czasem mniej ) - dosłownie w takim tempie jak przy gaszeniu silnika - tzn. od razu w oczach opada. Czasem opada - za chwilę odbija się i rośnie do normalnej temperatury pracy silnika. Czasem również jeśli wskazówka opadnie - dłuższy czas pozostaje tam. A są trasy, na których temperatura cały czas jest w porządku.

Pytanie:
Co należało by wymienić? Termostat czy czujnik temperatury.
Co prawda obie te części są w podobnej cenie - natomiast po co wymieniać dwie na raz i narażać się na koszty skoro można tego uniknąć.

Zaznaczam, że środek chłodniczy został wymieniony na nowy w listopadzie ubiegłego roku.

Z góry dzięki.
Pozdrawiam
VW Polo 6n2
Silnik: 1.4 16V AUA
Rocznik: 2001
Wersja: 5D HighLine
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Sprawdzić połączenie z czujnikiem temperatury G2. Prawdopodobnie jest kabelek naderwany i czasem nie kontaktuje. Jeżeli wszystko tam jest ok to wymienić czujnik.
Obrazek
Awatar użytkownika
tmichewicz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Czujnik G2. Czy jest więcej czujników odpowiedzialnych za temperaturę?
Gdzie mogę znaleść ten czujnik - znajduję się on bezpośrednio przy silniku - w miejscu w którym łączą się przewody idące do chłodnicy tak? zabezpieczony spinką - w zielonej obudowie?
VW Polo 6n2
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

W AUA wychodzi na to, że jest podwójny (aż sam jestem w lekkim szoku), zielony, 20mm, 4 stykowy. Numer ori: 059 919 501 A
Tak wygląda to w ETCE:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Tak jak sabled pisze podwojny sygnal na silnik i sygnal do licznika . I u ciebie jak widac od licznika padł. Poprostu wymien czujnik. Zadne tam kabelki sie nie poprzecierały ale warto sprawdzic :)
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
tmichewicz
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

W sumie to nie sądze aby jeden był od licznika a drugi od komputera.
Bo jaka była by zasada działania? Jak uszkodzony był by od licznika - a płyn chłodniczy by się zagotował to kontrolka się nie zapali?

Temat do zamknięcia - faktycznie uszkodzony był czujnik - ten dostępny od przodu samochodu - przy wejściu rur do bloku silnika.
Koszt czujnika 28 PLN - wymiana 3 minuty i nieznaczna dolewka płynu, który wyciekł przy zamianie.
VW Polo 6n2
m
mazi1319
Newbie
Newbie

Post autor: mazi1319 »

Witam
Mam taki sam problem jak autor tematu ,tylko ze ja mam1.4tdi i w zwiazku z tym do was takie pytanie:jaki jest numer tego czujnika i gdzie on mniej wiecej sie znajduje .Z tego co widzialem na wklejonym zdjeci jesy 3 rodzaje tych czujnikow ,tylko ktory jest do mojego ?Wszystko wskazywaloby ze ten pierwszy o nr357919501 ale po wpisaniu go na stronie vag wyskakuje 4 i teraz ktory jest do mojego?pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”