Witam wszystkich, mam ogromny problem posiadam VW Polo z 1999r 1,4 benzyne. Wszystko było ok aż do czasu kiedy samochód był zapalony i nagle zgasł i od tego momentu już nie może zapalić. Rozrusznik kręci, świece zostały wymienione, pompa paliwo podaje jest iskra a mimo to nie chce zapalić. Podłączyłem pod komputer i za każdym razem jak chce go odpalić pojawia się błąd 533 ponadto raz widziałem błąd 1087 oraz 1039/64. Poniżej podaje zrzuty ekranu z Vaga może znawcy coś z tego rozszyfrują. Czytałem na forum, że powodem może być zepsuty czunik temp. płynu chłodzącego ale nie mogłem tego odszukać w w Vagu widziałem tylko, że czujnik temp silnika i powietrza jest ok bo wskazywały ujemne temperatury. Pomocy co może być przyczyną i jak ją usunąć.
01039 - to właśnie błąd czujnika temperatury płynu chłodniczego G2. Może to powodować trudności w odpaleniu na zimnym silniku.
00533 - regulacja obrotów biegu jałowego i tutaj powodem tego błędu może być wiele:
- lewe powietrze między przepływomierzem a silnikiem,
- usterka wtrysków,
- wadliwy regulator ciśnienia,
- walnięta przepustnica,
- brudny filtr powietrza.
Wymieniłbym czujnik i zobaczył co dalej.
Wczoraj moja polówka zastrajkowała tak samo. Identyczne objawy jak u Ciebie. Mechanik stwierdził przesunięcie paska rozrządu. Powiedział także, że nie wiadomo czy sama wymiana coś da.
edit.
okazało się że wymiana rozrządu przyniosła zamierzony efekt. Trochę kosztowało ale samochód smiga znowu
z tego co się orientuje to funkcje przepływomierza pełni przepustnica, jeśli jest tu przepustnica w pełni sterowana komputerem(bez linki) to w niej trzeba szukać przyczyny
Oj widzę, że może być nieciekawie. Może ktoś mi dać link do zdjęcia gdzie znajduje się czujnik temp. płynu chłodzącego. Chce go odpiąć i zobaczyć czy to coś zmieni, jeżeli nie to wymontuje i przeczyszczę przepustnicę.
a_urbi czujnik G2 niema wpływu na pracę silnika i podaje on temp. tylko na zegar, a G62 podaje sygnał do ECU. Wspominałeś o błędzie 1087, z opisu kodów wynika,że „Nie przeprowadzono procedury nastaw podstawowych"