BRAK ISKRY, JUŻ BRAK POMYSŁÓW

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
dragan
Początkujący
Początkujący

BRAK ISKRY, JUŻ BRAK POMYSŁÓW

Post autor: dragan »

witam,
mam spory problem z 3f mojej dziewczyny gdyż na początku roku
robiona była uszczelka pod głowicą, planowana głowica(podobno była nierówność na 9mm:/ ) szpilka, sonda,kable zapłonowe ,świece ,paluch, niebieski czujnik , no i nowy olej 10w40 i płyn chłod. po odebraniu od mechanika jechał jak ta lala potem tego samego dnia po 10km jak się nagrzał ,zaczął wariować na obrotach (sam z siebie wskakiwał na 2-3tys obrotów) oraz mulił na biegach.wtedy wymieniłem czujnik. następnie
nie odpalał po postoju dłuższym a jak jż za 2, 3 razem zaskoczy to ni ..uja nie reagował na gaz, gdy były mrozy musiał dostać zdrowo po garach:D to dało się nim ujechać,lecz i tak miał czkawkę.Potem zaczął ładnie "w miarę" odpalać ale nie reaguje w czasie jazdy po mieście :/ 2,3,4bieg
o 5 nie wspomnę bo na nim to juz niema sił 3f-ka :(
Pomysły wtedy były pompa paliwa, silniczek krokowy. Pompa sprawna silniczek też.Okazało się ze komputer się zjarał.I tu ciekawostka Podłączane były różne kompy i ni chuja nie chciał zadziałać. Komp wylądował podobno u fachowca polutował posprawdzał i działa.Lecz kolejnym problemem jest najprawdopodobniej cewka zapłonowa gdyż przekręcając kluczyk daje iskre ,gdy silnik kręci nic iskry nie daje i gdy odpuścisz już kluczyk raz zaiskrzy.
i gorące pytanie do Was....
Co może być przyczyną???????????????????????????????
mnie już powoli ręce opadają a co dopiero moją dziewczynę gdyż chce już kochaną polówką jeździć i robić kolejne mody na nadchodzący sezon.
Dodam jeszcze ,że auto obecnie wylądowało u elektryka.Mówi ,że mam cewkę trzepniętą i między cewką a modułem jest pęknięcie ale podłączył nową taką samą cewke i nić nie reagowała[i teraz mi mówi ,że musze skombinować orginalną cewke jaka wychodziła do tego modelu:|:|] aż ciężko chce mi sie w to wierzyć , że w tym może tkwić problem.

W imieniu swoim mojej Agnieszki i połówińci proszę o waszą pomoc.
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

pokaż jak masz czujnik hala na cewce
sprawdź kompresję na garach... i tedy daj znać
czy masz łądowanie..
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

Cewka to cewka nie ważne czy oryginał czy nie,silnik powinien się odezwać (chyba że ta podmieniona też jest walnięta) jeśli to to. W innym wypadku to nie do końca wina samej cewki. Może problem z iskrą wywołany jest brakiem masy na silniku. Co do falowania i niereagowania na gaz to może coś z wężami podciśnienia.
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
Awatar użytkownika
dragan
Początkujący
Początkujący

picksar
cewka podobno była wkładana przez elektryka nowa ze sklepu, też mi sie niechce wierzyć , że niby orginał a zamiennik ma jakieś znaczenie,
vwkas18
postaram sie dzisiaj to sprawdzić
z czujnikiem wystarczy cyknąć zdjećie z zewn. czy rozkrecić mam i tam szperać????
p
polo11
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: polo11 »

u mnie w genesis 3 f juz 2 razy cewka i raz czujnik halla , na razie po wymianie wszystko OK , przeczytaj post kłopoty z osprzetem 3F , rozmawiałem z człowiekiem który długo siedzi w Volkswagenach i powiedział ,że te cewki typu topran bremi i inne maxgeary tak maja ,że moga działać, moga nie działać , polecił ,żeby kupić oryginał i problemy z cewką znikną , niestety razem z kasą z portfela - najtańszy zamiennik 75 - teraz na takim jeżdżę, oryginał ok 250 - 350 złotych , jednak musze zauważyc że silnik 3F jest CHOLERNIE WRAŻLIWY na jakiekolwiek uchybienia w osprzęcie , ostatnio ponieważ jest wilgotno zaczął się dławić na gazie , na benzynie jeździł w miare normalnie ,po rozgrzaniu te efekty zanikały a ponieważ wiem,że jazdA NA GAZIE UWYDATNIA WSZYSTKIE NIEDOCIĄGNIĘCIA UKŁADU ZAPŁONOWEGO ZANIM TE SIĘ POJAWIĄ NA BENZYNIE przejrzałem układ zapłonowy , odrapałem nagar z kopułki , świece są w stanie idealnym, przewody i aparat zapłonowy wygrzałem farelką i na razie kłopoty zniknęły , ale nie dałbym sobie uciąć paznokcia ,że na długo ;(
a tak na marginesie nierówność głowicy 9 mm???? :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Z twojego opisu wynika że na pierwszy ogień powinien iść czujnik halla - to od czujnika zależy kiedy się iskra pojawi i czy wogóle. A cewka nieważne - tak jak Picksar pisał - czy ori czy zamiennik jak sprawna powinna działać - chyba że zalana wodą była. Zobacz jeszcze czy przypadkiem świece nie są mokre od wody, bo wtedy też nie odpali.
Das Auto.
Awatar użytkownika
dragan
Początkujący
Początkujący

sebatec
dzięki za info, ile taki czujnik pi razy oko może kosztować i czy jest jakiś sposób by sprawdzić czujnik halla przed założeniem nowego???
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

Najpierw sprawdź czy faktycznie Hall, poczytaj to:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... jnik+halla
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

u mnie były identyczne problemy jak opisujesz też cierpliwość mi się kończyła :bow:

Wyszło że Hall padnięty a raczej przerwane przewody z gniazda do halla

Zrobiłem szybką podmianke aparatu zapłonowego i było OK na jeden dzień

Na trasie nagle zdechł okazało się że styk bezpiecznika pomp paliwa i lambdy był zaśniedziały :commando:Wyczyściłem i teraz mruczy aż miło
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
p
polo11
Raczkujący
Raczkujący

tu masz w wątku zdjęcie halla podróby za 200 zika oryginał bosch 700
viewtopic.php?f=19&t=24387
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Lepiej jak byś miał cały aparat na podmiankę i nawet nie musisz mieć do silnika 3f bo można zamontować te łatwiej dostępne, tylko trzeba obrócić go o 180 stopni - poczytaj tutaj
viewtopic.php?p=200018#p200018
Awatar użytkownika
dragan
Początkujący
Początkujący

dzieki serdecznie koledzy,
sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak ,
mechanik jako pośrednik elektryka, mówił ze czujnik halla jest juz wymieniony od paru dni(fajnie ze się dopiero dziś tego dowiedziałem) i dziś pod koniec pracy dostarczono mu cewke zapłonową i jutro od rana sie za polówke zabiera do roboty. po samej wymianie czujnika halla nic podobno sie nie zmieniło,
i teraz tu moje pytanie, co może być nie tak zakładając ze halla jest nowe i nie w tym tkwił problem????
bo jak narazie diagnoza jest taka ze jednocześnie pierdykneła cewka i halla :| niewiem czy to możliwe:|
aha i jeszcze jedno, jak kolega wyżej pisał koszt halla wacha sie miedzy 200 a 700. a ja mam elektrykowi na dzień dzisiejszy zapłacić 100ziko. 70halla<------- :shock: +30 robicizna. i to nojka sztuka :shock: x2 albo chłopaczek ma gdzieś dobre dojście albo coś tu śmierdzi.
rano jade bezpośrednio do elektryka i mam nadzieje ,że czegoś sie konkretnego dowiem
trzymajcie kciuki :thumbsup:
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

[quote=""polo11""]tu masz w wątku zdjęcie halla podróby za 200 zika oryginał bosch 700
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 19&t=24387[/quote]

Skąd kolego wytrzasnąłeś takie ceny??? :scratch: Za oryginalny w serwisie Boscha płaciłem 90 pln. Więc nie wiem skąd te 200 albo 700.
Das Auto.
p
polo11
Raczkujący
Raczkujący

rozumiem , że też masz silnik 3F ??? BO DO SILNIKA 3F ( a nie po prostu do Volkswagena ) cene brałem z paragonu ( 2oozł) a oryginał z cennika w serwisie Volkswagena , z tego co sie dowiedziałem ten konkretny typ aparatu zapłonowego jest inny , niż najczęściej występujące w różnych silnikach Volkswagena można kombinować i przekręcać wycinać i lutować ja napisałem o cenie pasującego i dedykowanego do konkretnego modelu silnika , jeśli masz dostep do halla w tej cenie do tego silnika to tylko pogratulować :piwo:
na szybko sprawdziłem w intercarsie , podróba 222 zł :amen:

INDEKS: 1 906 233
NAZWA: Czujnik Halla aparatu zapłonowego
OPIS: EPS 030998065A czujnik Halla do aparatu zapł. nadajnik impulsów VOLKSWAGEN POLO
PRODUCENT: EPS
W MAGAZYNIE: 3
Cena brutto: 234.50 zł
KUP TERAZ za 222.78 zł
Awatar użytkownika
dragan
Początkujący
Początkujący

HIP HIP ......... HURrrraaaaaa :grin: :grin: :grin:
polo wkońcu jeżdzi i odpala od strzała.
okazuje się ,że do wymiany był halla i cewka. koszt całej operacji wyszedł mnie 350ziko : / troche wedłog mnie lekko przepłaciłem ale najważniejsze ,że wkoncu polo może znów terroryzować miasto:D
dziekie wielkie za pomoc wszystkim , bez waszej pomocy pola by zapewne do dzisiaj stała i marzła.

dzieki jeszcze raz
piss... :beach:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”