Witam, szukałem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie ale nie doszukałem się dlatego pisze ten post. Dziś po przekręceniu kluczyka na zapłon, świeciły mi się kontrolki układu chłodzenia, akumulatora, ręcznego a oleju nie. Nie wiem czy ta kontrolka już wcześniej się nie świeciła bo nie pamiętam. Proszę o szybką odp. gdyż martwi mnie to gdyż przywiązany jestem bardzo do mojego "Polusia":)
u mnie po przekręceniu kluczyka świeca się 3 kontrolki od oleju i akumulatora gasną po odpaleniu samochodu co do układu chłodniczego mi od razu gaśnie po przekręceniu kluczyka
To że auto odpala i jedzie to ok. Tylko że bez kontrolki oleju bym w trasę nie wyjechał. Sprawdź czujnik. Ewentualnie jest taka możliwość że dioda padła, ale należy to sprawdzić
Dodam, że kilka razy słyszałem że te kontrolki przy odpalaniu powinny zapalać się w jednym czasie ale gasnąć raczej w rożnym. Bo nieuczciwi sprzedawcy czasem mostkują te kontrolki które akurat działają i działają one synchronicznie. A nie powinny.
Tak wyglądają kontrolki w Polo po małym lifcie Powinien chyba jeszcze zapalać się Airbag ale nie mam 100% pewności bo u mnie z racji nie oryginalnej kierownicy kontrolka jest "wyłączona"
klik: KONTROLKI 6N
[quote="dogu"]Tak wyglądają kontrolki w Polo po małym lifcie Powinien chyba jeszcze zapalać się Airbag ale nie mam 100% pewności bo u mnie z racji nie oryginalnej kierownicy kontrolka jest "wyłączona"[/quote]
Obejrzałem filmik. Ale mam jedno zastrzeżenie: kontrolka ciśnienia oleju powinna zgasnąć dopiero po zapaleniu silnika. Wszystkie gasną naraz, dla mnie to troszkę podejrzane...
[quote="cage009"]Obejrzałem filmik. Ale mam jedno zastrzeżenie: kontrolka ciśnienia oleju powinna zgasnąć dopiero po zapaleniu silnika. Wszystkie gasną naraz, dla mnie to troszkę podejrzane...
[/quote]
Wszystko jest w jak najlepszym porządku Polo po małym lifcie już tak ma ze ciśnienie oleju gaśnie przed zapaleniem
cage009 w AEF kontrolka oleju gaśnie wraz z innymi zostaje aku i świece po dłuższym piłowaniu i nie odpaleniu zapala się i włącza sie sygnał . licznik po lifcie
[quote="bialy0666"]cage009 w AEF kontrolka oleju gaśnie wraz z innymi zostaje aku i świece po dłuższym piłowaniu i nie odpaleniu zapala się i włącza sie sygnał . licznik po lifcie[/quote]
Licznik mam po lifcie, ale u mnie kontrolka gaśnie dopiero po odpaleniu silnika. Bo pomyśl tak na logikę, czy na nieodpalonym silniku może sprawdzić ciśnienie?? Uważam że nie masz racji
nie wiem dlaczego tak uważasz w mojej polinie tak jest i mnie ta nie przeszkadza że gaśnie wcześniej i wiem że na pewno działa wraz z sygnałem ponieważ przy wymianie filtra paliwa zostało powietrze i nie mogłem odpalić AEF-a z 98 r i przytrzymałem dłużej start i kontrolka oraz sygnał zadziałały
APQ (czyli 1,4) sierpień 1999 - gaśnie PRZED odpaleniem, jest to tylko samodiagnoza kontrolki (jak w poduszkach). Po odpaleniu sterownik czyli ECU już sobie kontroluje ciśnienie w funkcji obrotów. Chodzi o ty by sprawdzić, czy jest czym ostrzegać kierowcę.
Gaśnie w innym czsie niż kotrolka poduszki, nie wspólnie.