Kontrolki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Dating
Newbie
Newbie

Kontrolki

Post autor: Dating »

Witam, szukałem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie ale nie doszukałem się dlatego pisze ten post. Dziś po przekręceniu kluczyka na zapłon, świeciły mi się kontrolki układu chłodzenia, akumulatora, ręcznego a oleju nie. Nie wiem czy ta kontrolka już wcześniej się nie świeciła bo nie pamiętam. Proszę o szybką odp. gdyż martwi mnie to gdyż przywiązany jestem bardzo do mojego "Polusia":)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

u mnie po przekręceniu kluczyka świeca się 3 kontrolki od oleju i akumulatora gasną po odpaleniu samochodu co do układu chłodniczego mi od razu gaśnie po przekręceniu kluczyka
D
Dating
Newbie
Newbie

Post autor: Dating »

Mi po przekręceniu się nie świeci kontrolka oleju, nie wiem czy mam się zacząć martwić. Dodam że samochód normalnie odpala i jedzie.
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

To że auto odpala i jedzie to ok. Tylko że bez kontrolki oleju bym w trasę nie wyjechał. Sprawdź czujnik. Ewentualnie jest taka możliwość że dioda padła, ale należy to sprawdzić :-)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

jak na razie to nie wiemy jaki kolega ma licznik. przez ten czas (7 dni) nie raczył tego napisać.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

Dodam, że kilka razy słyszałem że te kontrolki przy odpalaniu powinny zapalać się w jednym czasie ale gasnąć raczej w rożnym. Bo nieuczciwi sprzedawcy czasem mostkują te kontrolki które akurat działają i działają one synchronicznie. A nie powinny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dogu
Konkretnie zainteresowany

Post autor: dogu »

Tak wyglądają kontrolki w Polo po małym lifcie Powinien chyba jeszcze zapalać się Airbag ale nie mam 100% pewności bo u mnie z racji nie oryginalnej kierownicy kontrolka jest "wyłączona"
klik: KONTROLKI 6N
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

Dokładnie dogu, powinien się jeszcze airbag zaświecić i chyba abs jeśli ktoś ma.
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
p
pewu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pewu »

Zgadza się z tym abs-em i poduszką. Kontrolki zapalają się przy zapłonie.
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

[quote="dogu"]Tak wyglądają kontrolki w Polo po małym lifcie Powinien chyba jeszcze zapalać się Airbag ale nie mam 100% pewności bo u mnie z racji nie oryginalnej kierownicy kontrolka jest "wyłączona"[/quote]

Obejrzałem filmik. Ale mam jedno zastrzeżenie: kontrolka ciśnienia oleju powinna zgasnąć dopiero po zapaleniu silnika. Wszystkie gasną naraz, dla mnie to troszkę podejrzane...
Awatar użytkownika
dogu

Post autor: dogu »

[quote="cage009"]Obejrzałem filmik. Ale mam jedno zastrzeżenie: kontrolka ciśnienia oleju powinna zgasnąć dopiero po zapaleniu silnika. Wszystkie gasną naraz, dla mnie to troszkę podejrzane...
[/quote]
Wszystko jest w jak najlepszym porządku Polo po małym lifcie już tak ma ze ciśnienie oleju gaśnie przed zapaleniem
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

cage009 w AEF kontrolka oleju gaśnie wraz z innymi zostaje aku i świece po dłuższym piłowaniu i nie odpaleniu zapala się i włącza sie sygnał . licznik po lifcie
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

[quote="bialy0666"]cage009 w AEF kontrolka oleju gaśnie wraz z innymi zostaje aku i świece po dłuższym piłowaniu i nie odpaleniu zapala się i włącza sie sygnał . licznik po lifcie[/quote]
Licznik mam po lifcie, ale u mnie kontrolka gaśnie dopiero po odpaleniu silnika. Bo pomyśl tak na logikę, czy na nieodpalonym silniku może sprawdzić ciśnienie?? Uważam że nie masz racji :-)
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

nie wiem dlaczego tak uważasz w mojej polinie tak jest i mnie ta nie przeszkadza że gaśnie wcześniej i wiem że na pewno działa wraz z sygnałem ponieważ przy wymianie filtra paliwa zostało powietrze i nie mogłem odpalić AEF-a z 98 r i przytrzymałem dłużej start i kontrolka oraz sygnał zadziałały
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

APQ (czyli 1,4) sierpień 1999 - gaśnie PRZED odpaleniem, jest to tylko samodiagnoza kontrolki (jak w poduszkach). Po odpaleniu sterownik czyli ECU już sobie kontroluje ciśnienie w funkcji obrotów. Chodzi o ty by sprawdzić, czy jest czym ostrzegać kierowcę.
Gaśnie w innym czsie niż kotrolka poduszki, nie wspólnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”