Turbo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
robertg40
Raczkujący
Raczkujący

Turbo

Post autor: robertg40 »

Witam, mam polo z silnikiem 55 KM jest to juz drugi silnikw tym aucie (co wynika z karty pojazdu) wcześniej miał ponad 100 koni (jest to wersja GT kubełkowe fotele,plastiki na progach na nadkolach itd.) i chciałbym zamontować turbinkę. I teraz pytania:

-jakie są koszta turbiny wraz z montażem (i czy da się zamontować inną niz Volkswagenowską np. firmy kkk) oraz koszta intercoolera,
-czy (kolega mi powiedzial) ze do takiego uturbiania jest potrzebne okuwanie silnika-kucie wału, tłoków, (koszta 5-6 tys. (sic!) ) ciezko mi bylo uwierzyc, i dlatego mam do was takie zapytanie (nie znam się bardzo dobrze na mechanice ale znam podstawy wiec prosze o wyrozumialosc)

i czytajac posty wyczytalem ze rozwiert cylindra bądź tłoka daje duze efekty.

pozdraVWiam
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Kkk to oznaczenie nie firma. Turbo to nie taka prosta i tania sprawa. Swap się opłaca najbardziej
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jarek311086 »

chyba każdy na forum to przerabiał(pyt. o turbo)pamiętam swój pierwszy post :blush2: sory za off-top
Awatar użytkownika
michael511
Początkujący
Początkujący

Post autor: michael511 »

Odpuść sobie, koszta Cię przerosną. Trzeba by budować cały samochód od podstaw praktycznie, nowe zawieszenie, hamulce, kapitalny remont silnika itd. Najlepszy byłby swap na g40, ale niełatwo o taki silnik w dobrej kondycji. Piszesz, że to wersja GT. Skoro miał ponad 100 koni, to musiał być G40. GT miały 75 koni, chyba, że był pomodzony coś. Swoją drogą jakbyś znalazł silnik z takiego gt, ładnie go wyremontował i lekko pomodził, to efekty mogłyby być zadowalające. Byłoby taniej niż swap G40.
Co do turbo, to nie zawsze konieczne jest zakucie silnika. Ma to sens jak chcesz uzyskać spore przyrosty mocy i momentu. A koszta 5-6k to baaardzo optymistyczna kalkulacja :grin:

Też to kiedyś przerabiałem w swoim Swifcie GTI tzn. chciałem założyć turbo. Krzyknęli mi 10k z remontem silnika, a gdzie zawieszenie, lepsze hamulce... poradziłem sobie w inny sposób, kupiłem po prostu nowe auto tj. Rovera 220 Coupe Turbo :)
Mein 6N GTI
...bo życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem...
r
robertg40
Raczkujący
Raczkujący

silniczek ma przejechane 175 tys. udokumentowane (poprzedni nie wiem ile, ale to malo istotne ;) ), jestem 3 wlascicielem kondycja autka jest znakomita zwlaszcza silniczek. Pozniej wrzuce pare fotek.
A z turbo sobie odpuszcze, poczekam z 1,5 roku i zrobie swapa -jakby ktos byl uprzejmy to bym prosil o kalkulacje swapa na GT 75 KM (nie g40)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Około 1000zł. Silnik komputer wiązka elektryczna
r
robertg40
Raczkujący
Raczkujący

podziękował za dobre rady :). Do zamknięcia.
PozdraVWiam.
t
tomasz0912
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tomasz0912 »

Koledzy podłacze sie pod temat TURBINY....
ALE mam POLO 1.4 Diesel....i zastanawiam sie na turbina od Golfa 2 w TD....
CO O TYM MYSLICIE??
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

tomasz0912
Poszukaj dobrze na forum była juz i o tym mowa
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

[quote=""tomasz0912""]Koledzy podłacze sie pod temat TURBINY....
ALE mam POLO 1.4 Diesel....i zastanawiam sie na turbina od Golfa 2 w TD....
CO O TYM MYSLICIE??
[/quote]
Było już kolego tym;) wszystko da radę ale serducho nie da rady;) był nawet filmik na youtube:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”