Samochód ciężko się zagrzewa na małych obrotach gdy dojdzie do 90 stopni po wolniejszej jeździe znowu temp. spada podejrzewam termostat że przepuszcza nie wiem czy wymiana jest skomplikowana czy da się samemu wymienić w którym miejscu się znajduje może jest już jakiś temat wymiany krok po kroku ja szukałem nic nie znalazłem proszę pomóżcie dziękuję za odp
O ile się nie mylę to termostat w Polo 9N jest przymocowany do bloku silnika od przodu po lewej stronie . Tzn. po otwarciu maski z lewej strony , stojąc przodem do silnika powinien być widoczny przykręcony do bloku silnika plastikowy króciec , połączony z gumowym wężem idącym do chłodnicy (między filtrem oleju a alternatorem). Pod nim powinien znajdować się termostat.
Wymiana nie powinna być skomplikowana. Odkręcasz plastikowy króciec , wylewa sie trochę płynu z układu chłodzenia i masz termostat. Przed montażem sprawdz czy nie masz uszkodzonej obudowy , którą odkręciłeś (wyłamane gniazdo w której opiera się termostat to częsta bolączka w 6N).
Mam nadzieję że pomogłem.
W miom maluszku mam podobny problem. Ale te samochody chyba "tak mają”. Kupiłem autko jak miało 11 tausenow przebiegu i od początku przy minusowej temperaturze powoli sie nagrzewa i przy spokojnej jezdzie potrafi temperatura spadac ponizej 90 stopni. Moj braciszek ma identyczne Polo tylko z 2006 roku i podobnie mu sie zachowuje. Problem po czesci rozwiazałem zasłaniając dolną kratke w zderzaku. I jest troche lepiej.
Zanim zabierzesz się za wymianę termostatu to radzę przeczytać ten temat: viewtopic.php?f=21&t=25651 . Ten silnik wolno się nagrzewa na mrozie i przy włączonym ogrzewaniu stojąc w korku można szybko zbić temperaturę z 90 stopni do 70 i mniej.
zaobserwowałem że podczas jazdy poniżej 2000 obrotów w minusowych temp. bardzo słabo się zagrzewa wystarczy przekroczyć obroty 2000 i już ładnie się grzeje do 90stp jak obroty schodzą poniżej znowu się wychładza tak do 60stp tak więc na razie po przeczytaniu tematu myślę że te typy tak mają dam sobie spokój na razie z wymianą termostatu może faktycznie lepiej przytkać trochę chłodnicę
To jest w koncu diesel:) Naturalne, ze podczas minusowych temp powoli się nagrzewa, czesto stojac w duzym korku temp spada z 90st do 70 bądz jeszcze nizej.