[6N] Elektryzowani się karoserii...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

[6N] Elektryzowani się karoserii...

Post autor: xm55 »

Witajcie.

Od jakiś dwóch tygodni niemalże za każdym wyjściem z samochodu dostaję "pstryczka" ładunkiem elektrostatycznym. Niby nic dziwnego, ale..
Zaznaczę, że nigdy wcześniej takiego zjawiska nie miałem!
Żadnego paska za sobą nie ciągam i nie zamierzam...

W ostatnim czasie mam problem z akumulatorem, po prostu zestarzał się i raz na tydzień trzeba go solidnie podładować, czyli zaczynam się rozglądać za nowym.
Ostatnio zrzuciłem "+" z akumulatora i bez wyjmowania go z samochodu zacząłem go ładować, po jakimś czasie podłączyłem i przestawiłem autko w cień (przejazd może z 10m). Wychodzę z samochodu, zamykam drzwi, a tu blacha mnie prądem kopie. I to jest już dziwne, bo kiedy mógł się naelektryzować..
A przecież zamykając maskę przed uruchomieniem silnika potencjalnie nagromadzone ładunki musiałem rozładować.

Czy jest możliwość, choćby teoretyczna, ażeby jakieś zwarcie, czy inna usterka w układzie elektrycznym samochodu powodowała elektryzwoanie się karoserii :?: :?: :?:

Druga sprawa: jaki macie upływ prądu z baterii przy wyłączonym silniku :?:
U mnie z alarmem i radiem na podtrzymaniu ciągnie jakieś 140mA - wydaje mi się, że troszkę sporo, przynajmniej o te 40-50mili.

Pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kepad90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kepad90 »

A wiesz, że ja mam podobne odczucie rownież od nie dawna :)
Tak samo zresztą jak mój kolega, który równiez od nie dawna zauważył to, że kopie go po wyjściu z samochodu :)
Widocznie coś w przyrodzie się pozmieniało :cool:
Obrazek
Awatar użytkownika
kjub
Początkujący
Początkujący

Post autor: kjub »

sprawdzcie czy kopie jak macie inne ubranie ;) ewentualnie kremik co by ciało nawilżyć ;)
auto jest uziemione, samo z siebie nie kopie.
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

U mnie to samo, ale jest rada płyn antystatyczny :) Ja go leje do buteleczki z rozpylaczem dolewam wody i .... tu cała magia spryskuje nim siedzienia :grin: Przewaznie zawsze na wiosne sie tak dzieje ze kopie niemiłosiernie. Oczywiscie jesli Twoje ubrania są naelektryzowane to tez je potraktuj tym plynem :) U mnie działa w 100%
Pozdrawiam
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jarek311086 »

problem nie tylko Ciebie dotyczy moja polka też mnie kopie od czasu do czasu ale to chyba norma... :)
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

One tak nam po prostu mowia, ze nas kochaja :). Takie uszczypniecia :).
Awatar użytkownika
xm55
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: xm55 »

[quote=""Stawer""]One tak nam po prostu mowia, ze nas kochaja :). Takie uszczypniecia :).[/quote] :amen:

To wychodzi na to, ze to nasze powietrze w ostatnim czasie bardzo silnie się najonizowało, tylko dlaczego :scratch:
Czyżby Czarnobyl domagał się huczniejszej rocznicy....
Obrazek
M
MJK
Newbie
Newbie

Post autor: MJK »

:) Też mnie kopie, prawdopodobnie ma to też związek z woskowaniem karoserii. Zrobiłem to przed Wielkanocą i zjawisko kopania się pojawilo i łapie kurz. Pasek antystatyczny też nie pomoże bo tapicerka i tworzywo wewnątrz trzeba by ze sobą połączyć i uziemić.
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""xm55""]Witajcie.

Od jakiś dwóch tygodni niemalże za każdym wyjściem z samochodu dostaję "pstryczka" ładunkiem elektrostatycznym.[/quote]
Pewnie zmieniles kurtke czy sweter na inny . To ma zwiazek z ubraniem jakie na sobie macie. Jedne sie elektryzuja inne nie i tyle.
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

mozecie mnie wysmiac ..ale od dluzszego zcasu mnie tez kopie :/ .. ale to pewnie dlatego ze paseczek sciagnąłem .. a gadali ze nie dziala :P
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
kjub
Początkujący
Początkujący

Post autor: kjub »

ale pasek ci nic nie da. samochód uziemiają koła!
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

A mnie kopie w jakim kolwiek ubraniu... Zaczęło się to dziać jak zrobiła sie ładna pogoda i teraz kopie gdzie popadnie :-D
y
yogos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: yogos »

mam ten sam problem;p i to sie dzieje codziennie jak jade do szkoły, zaparkuje, wychodze z auta i chce zamknąć drzwi i tu po palcach daje;p
t
tajpej

Post autor: tajpej »

mnie też kopie ale uważam to za plus bo jak rano wcześnie wstaje i idę zaspany do auta to jak go dotknę to od razu się budzę :)
t
tolek102
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: tolek102 »

u mnie też niedawno pojawił się ten problem, zawsze po wyłączeniu silnika jak wychodze z auta i chcę zamknąć drzwi dostaje kopniaka od autka... ;/
Ortografia to moja bardzo słaba strona, więc wybaczcie mi wszystkie błędy :D
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”