[6n2] pytanie o oświetlenie bagażnika Polo Gti

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] pytanie o oświetlenie bagażnika Polo Gti

Post autor: majkel0908 »

A mianowicie czy w Polo 6n2 Gti znajduje się czujnik otwarcia bagażnika, może jakieś kostki do których można się wpiąć(chodzi o sygnał otwarcia zamknięcia), czy trzeba kombinować coś z stycznikami(takie jak przy drzwiach przednich) lub z lampki z przodu.
Gdzieś na forum widziałem jak ktoś robił oświetlenie bagażnika i wpinał się do kostki z tyłu. Tylko że to było polo 9N.
Z góry dzięki za informacje
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

ja robiłem podświetlenie bagażnika ale czujnik był w klapie to tam wystarczyło zmostkować stycznik czujnika który był u mnie zepsuty, z fabrycznej lampki podciągnełem kable to włącznika, jeśli tego nie masz to prąd podciągnij z tylnej pozycji ale wtedy światło w bagażniku będzie działać tylko przy włączonych postojach
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

jeżeli chodzi o prąd w bagażniku to myślę że podepnę się do gniazda zapalniczki z tyłu. Bardziej mnie interesuje rozwiązanie tego żeby światełko się zapalało jak otworzę bagażnik.

[quote=""Zoodix""]z fabrycznej lampki podciągnełem kable to włącznika[/quote]
dobry pomysł

jednak do głowy przyszedł mi pomysł z zamontowaniem takiego stycznika jak jest przy drzwiach( zamknięte drzwi przerwany obwód, i na odwrót) np. ten włącznik by był zamontowany pod tylnią półką. tylko nie wiem czy to dobry pomysł.

Może ktoś ma jakieś pomysły jeszcze :D
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

U siebie mam (a raczej miałem ;) przed modami) fabrycznie zapalaną lampkę w bagażniku. Odpowiada za to takie malutkie ustrojstwo zamontowane w zamku w klapie i myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie. Lampa zapalała się tylko po otwarciu klapy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

on może tego nie mieć albo mieć zepsute. Kup sobie w sklepie elektrycznym taki włączniczek działający na tej samej zasadzie co ten w drzwiach, tylko, że taki malutki ja kupiłem <1.5cm długi 0.7 szeroki>. Umieściłem go na tym boczku z tyłu co na niego opada tylna półka.
Tu masz foto

To taka czarna kropa

Obrazek
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

to w GTI można było nie mieć oświetlenia bagażnika?
kolego przy otwartej klapie i załączonej stacyjce sprawdź czy na zegarach świeci Ci się ikonka otwartej klapy, jeżeli nie to masz coś nie halo z czujnikiem w zamku, jeżeli się świeci to albo nie ma lampki, albo coś nie bangla :)

swoją drogą u mnie jest tak, że ikonka świeci, a lampka nie, czy ktoś wie na jakiej zasadzie jest zasilana ta lampka, bo raz jak sprawdzałem czy jest tam napięcie to pokazywało mi na obydwóch przewodach :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
t
tasiemiec
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tasiemiec »

[quote=""Toto""]to w GTI można było nie mieć oświetlenia bagażnika?
[/quote]
odpowiedź brzmi nie :grin: w celu nie robienia druta rozkręcić zamek tył zdjąć plastikową osłonę klapy -> siedzi na zatrzaskach, wyjąć wyłącznik z zamka, zdjąć starą wtyczkę a teraz koszta operacji i nr katalogowe:
- wyłącznik 6X0947569, cena 51,83
- wtyczka zgubiłem fakturę :grin: cena ok 15-16 zł jakoś tak
i nie ma druta a kontrolka i oświetlenie działa :grin:
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Toto""]to w GTI można było nie mieć oświetlenia bagażnika?
kolego przy otwartej klapie i załączonej stacyjce sprawdź czy na zegarach świeci Ci się ikonka otwartej klapy, jeżeli nie to masz coś nie halo z czujnikiem w zamku, jeżeli się świeci to albo nie ma lampki, albo coś nie bangla :)

swoją drogą u mnie jest tak, że ikonka świeci, a lampka nie, czy ktoś wie na jakiej zasadzie jest zasilana ta lampka, bo raz jak sprawdzałem czy jest tam napięcie to pokazywało mi na obydwóch przewodach :)[/quote]

Tam jest Jeden kabel zasilający i 2 wyjścia do czujników, że tak to nazwę. Gdy otwieramy klapę bagażnika, przełącznik w zamku przesuwa się w pozycję pracy i zwiera oba czujniki z prądem. Czyt. dwa czujniki czyli żarówka i czujnik w zegarach.
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

dzięki za informacje :piwo:
Dzisiaj rozebrałem ten zamek( w sumie z ciekawości, a że było już ciemno to przy lampce :grin: ) no i przełącznik do wymiany(wizualnie kiepsko wyglądał) a kabelki z kostki były naderwane. Jak znajdę czas w dzień to coś z tym pokombinuje :grin:
czyli z tego włącznika trzeba by było pociągnąć jakiś kabelek do lampki która ma oświetlać bagażnik? czy gdzieś już jest takowy wyprowadzony?

[quote=""Toto""]to w GTI można było nie mieć oświetlenia bagażnika?[/quote]

no najwidoczniej VW chciał trochę oszczędzać. Jak dla mnie bardzo dziwne. Z tego co mi wiadomo to w polo 9N to też nie było oświetlenia bagażnika.
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""majkel0908""]
czyli z tego włącznika trzeba by było pociągnąć jakiś kabelek do lampki która ma oświetlać bagażnik?[/quote]
ta kostka wychodząca z czujnika w zamku ma 3 przewody ten środkowy musisz zewrzeć z lewym albo prawym <nie pamiętam>
a kabel z prądem masz po lewej stronie bagażnika bo tam jest żarówka i stamtąd możesz brać prąd
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

A u mnie jest czujnik jest lampka jest kontrolka na zegarach wszystko w idealnym stanie a nie dzierży od jakiś 8 lat :P
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”