problem z temperaturą silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: LukSc »

panowie ok, to takie pytanie jak jezdze caly czas tak jak jest i ten wentylator sie zalącza to zle? jak zalącza sie po kazdej podrózy? to szkodzi?
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
Awatar użytkownika
wiatrak84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wiatrak84 »

Ja już kiedyś pytałem o podobną przypadłość i mi koledzy napisali że ten typ tak ma u mnie po 2 km mam 90 stopni C i po każdej podróży wentylator chłodzi ciecz jakąś minute od zgaszenia silnika z doświadczenia z autem nic się nie dzieje nie ubywa płynu nie przegrzewa się nie jestem pierwszym właścicielem ale może poprzedni właściciel wymienił czujnik temp. na chłodnicy który włącza wentylator. A nie jest tak ze czujniki są dwa jeden na chłodnicy a drugi przy termostacie??
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote="wiatrak84"] A nie jest tak ze czujniki są dwa jeden na chłodnicy a drugi przy termostacie??[/quote]
Przy termostacie jest czujnik który podaje temperaturę do komputera i wskaźnika 2 osobne obwody na chłodnicy jest włącznik termiczny sterujący wentylatorem. Włącznik w chodnicy jest 2 lub 1 biegowy zależy od typu.
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Podczas normalnej jazdy nawet w chwilowym oczekiwaniu w korku temp nie powinna przekroczyc 90 stopni u mnie wentylator włącza się naprawde mało kiedy jak już to tylko w lecie tak że jak tobie się włacza co jazda to jedz do magika i wymień termostat, a jak raz na ruski rok to radio głośniej i nie szukać sobie wydatków. :D Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”