Ja już kiedyś pytałem o podobną przypadłość i mi koledzy napisali że ten typ tak ma u mnie po 2 km mam 90 stopni C i po każdej podróży wentylator chłodzi ciecz jakąś minute od zgaszenia silnika z doświadczenia z autem nic się nie dzieje nie ubywa płynu nie przegrzewa się nie jestem pierwszym właścicielem ale może poprzedni właściciel wymienił czujnik temp. na chłodnicy który włącza wentylator. A nie jest tak ze czujniki są dwa jeden na chłodnicy a drugi przy termostacie??
[quote="wiatrak84"] A nie jest tak ze czujniki są dwa jeden na chłodnicy a drugi przy termostacie??[/quote]
Przy termostacie jest czujnik który podaje temperaturę do komputera i wskaźnika 2 osobne obwody na chłodnicy jest włącznik termiczny sterujący wentylatorem. Włącznik w chodnicy jest 2 lub 1 biegowy zależy od typu.
Podczas normalnej jazdy nawet w chwilowym oczekiwaniu w korku temp nie powinna przekroczyc 90 stopni u mnie wentylator włącza się naprawde mało kiedy jak już to tylko w lecie tak że jak tobie się włacza co jazda to jedz do magika i wymień termostat, a jak raz na ruski rok to radio głośniej i nie szukać sobie wydatków. Pozdro