1.9D AEF Ciężko pali jak jest zimny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

piszesz ze swieczki sprawdzane ale to ty sprawdzales czy ktos inny? Ja stawiam mimo to na swieczki. Sprawdzanie w aef jest troszke utrudnione wiec pewnie tak czy siak nie byly wyciagane.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

wystarczy pojedynczo posprawdzać odkrecając listwe całą(miedzianą) i do każdej świeczki dotknąć kabel(+ prosto z aku) jak będzie iskrzeć to znaczy ze dobra. ja tak sprawdzam.
L
Lynn
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Lynn »

Wszystko sprawdzane w zakładzie. Gośc sprawdził wszystko (mam papierki) wymienił filtr paliwa, wezyki przelewowe, wziął 250zł i powiedział, ze wszystko jest ok.
Obrazek
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

[quote=""ghul177""]wystarczy pojedynczo posprawdzać odkrecając listwe całą(miedzianą) i do każdej świeczki dotknąć kabel(+ prosto z aku) jak będzie iskrzeć to znaczy ze dobra. ja tak sprawdzam.[/quote]

I tu sie mozesz naciac. Sa przypadki ze swieczka robi wewnetrzne zwarcie i niby prad pobiera nawet wiekszy jak sprawna ale nie grzeje sa tez przypadki ze prad pobierany jest sporo zmniejszony. W obu przypadkach bedzie sie iskrzyc kabelek podlaczany ale swieczka do wymiany.

Co do sprawdzania w zakladzie i tego papierka to ja bym nie ufal ze mu sie chcialo tam odkrecac te srubki pod pompa i sprawdzal wszystkie swieczki. Podejrzewam ze sprawdzil ogolnie ze ciagna prad i tyle( cala szyna) a spalona moze byc nawet tylko jedna swieczka.
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

na szklankach niestety nie skończyło się... teraz pora ściągnąć głowicę... :|

coś jeszcze stuka - jakby zawór się podwieszał
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

Online bialy0666
Ostatnio zmieniony 01 lip 2017, 23:25 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
n
nowy
Newbie
Newbie

Post autor: nowy »

Ja miałem podobnie, cudowałem i na koniec okazało się, że nie trzyma mi zaworek zwrotny paliwa. Paliwo cofało się częściowo z przewodów do zbiornika. Po odpaleni silnik chwilę chodził, wypaliło się paliwo pomiędzy filtrem a pompą paliwa i auto zgasło gdyż nie zdążyło zaciągnąć paliwa. Chwilę pokręciłem auto odpalało i puźniej było już OK. Co dziwne działo się to przy temperaturach bliskich zera i poniżej a od wiosny do jesieni było OK. Koszt zaworka to około 12 do 26 złotych - 26 kosztuje ręczna pompka paliwa z zaworkiem zwrotnym ( gumowa gruszka zakładana na przewód paliwowy przydatna przy odpowietrzaniu układu). Aby stwierdzić to co ci napisałem, przed odpaleniem podnieś maskę i jak masz przezroczyty wężyk to będziesz widział czy jest paliwo. Jak odpalisz to obserwuj ten przewód paliwowy i zobaczysz czy w momencie kiedy gaśnie auto paliwo jest w tym przewodzie. Ja na to wpadłem sam po tym jak mechanicy kasowali a poprway nie było. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Online bialy0666
Ostatnio zmieniony 01 lip 2017, 23:25 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

mi sie pojawiały bomble powietrza przy zatkanym filtrze czasem nawet gasł (wymieniłem filtr i chodził jak nowy) nowy filtr filtrona koszt około 60zł mozesz zaryzykować i na krótko podłączyć węzyk od pompy z bakiem(proponuje na chwile czy wszystko będzie ok) jak będzie ok to znaczy zę filtr do wymiany
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Online bialy0666
Ostatnio zmieniony 01 lip 2017, 23:26 przez bialy0666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Online bialy0666
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Wyjaśniło się wszystko po ściągnięciu głowicy.

Dałem mu po prostu za mocno w ....

Spuchły dwa zawory (na drugim) i tłukły mi w tłok.
Efekt taki, że zgieło mi korbowód i mniejsza kompresja dlatego miał problemy z paleniem.
Trochę wytłukło mi tłok ale tragedii nie ma.

Zrobię mu teraz kapitalny remont :piwo: i powinno być lepiej. :)

Fajnie tak zapierdala...ć ;) 170 aef'em ale trochę drogo to później wychodzi. Dobrze, że remont sam zrobię bo jakbym miał zapłacić gdzieś komuś to bym się zes..ał.

Tyle i rozwagi życzę na zaś.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Online bialy0666
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

edit do usterki:

ściągnąłem miskę i odkręciłem stopkę korbowodu - naszym oczom ukazał się zdumiewający widok - zupełny brak panewki! Nie to, że ją tak wyszlifowało ale zupełnie jej nie było! Przy czym kończąca się panewka szlifuje czop wału a tu było praktycznie gładko.

Sprawa wygląda tak, że ktoś mi zrobił świnię przed sprzedażą. Wyszlifował czop wału i założył nadwymiarową panewkę z czegoś miękkiego. Rezultat taki, że po 1000 km wyszlifowało ją i pojawił się luz korbowów-wał korbowy dlatego tak tłukło.

Ktoś się nieźle napracował ale jestem pełen podziwu.

Ostatecznie i wał korbowy mam do wymiany bo brakuje 1,2mm do nominału.

Trochę się tego uzbiera ale myślę, że włożony grosz w ten silnik oddwdzięczy się bezawaryjnością.

Pozdro i miłego dnia.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

żyletki sie wtyka pod wypilowana panewke i na jakis czas daje to rezultat ladnej pracy silnika. Pozniej niestety sieczka i walenie. Tak robia handlarze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”