moim kolejnym problemem w poli jest to iz silnik bardzo szybko się nagrzewa, po przejechaniu ok 10-13 km silnik osiaga temperature bagatela 95-96 stopni, i zalacza si ewentylator . czy to nie za szybko> silnik jest bardzo gorący ..nie znam sie moze to normalne.
/na przyszłość proszę dokładnie precyzować nazwę tematu
Toto
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
nie chcę zakladać nowego tematu wiec spytam tutaj, il eten czujnik temp moz ekosztowac jaki nalezy kupic?
2 sprawa to nie wiem co sie dzieje gdy auto jest rozgrzane i przejade jakas trase dojezdzam do swiateł staje a obroty n ajalowym siegaja 1500 czasem nawet wyzej i po kilku sekundach spadaja ( czasem trzymaj adluzej) co to moze być?
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
koszt czujnika temp to ok 15 zł za zamiennik oryginał 100 wymiana na zimnym silniku 5 min + dolewka 100ml płynu
ja bym dalej obstawiał termostat bo czujnik steruje ci dawka np jak jest zimny silnik to czujnik podaje parametry cieczy do komputera a on włącza ssanie kwestą załączenia wentylatora też się zajmnie ale rola regulacji temp. należy do termostatu wyglądało by na to że nie otwiera ci pełnego obiegu.
1. polówki mają to do siebie (bez względu na rodzaj silnika) że szybko osiągają temp. 90C
2. wentylator włącza się dlatego żeby nie przegrzał ci się silnik
3. sprawdź termostat, to on "zarządza" wentylatorem