polo gaśnie na gazie w czasie jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

polo gaśnie na gazie w czasie jazdy

Post autor: LukSc »

Witam serdecznie. Moj problem wyglada następująco.. jadąc polo ( sytuacja ma miejsce tylko gdy jade na gazie) jadac auto nagle szarpnie i silnik gasnie podczas jazdy. zatrzymuje samochód zapalam i pali od kopa. co to moze być? " system" u mnie jest taki ze auto zawsze odpala na benzynce a po 2500 tys obrotów wskakuje na gaz.

pomozecie? za kazdą radę serdecznie dziekuje. :piwo:

Nie jesteś nowym uzytkownikiem i powinienes wiedziec jak zakladać nowe tematy. Temat powinien dotyczyć usterki , a nie "pomocy...."

bleah1986
Silny charakter i silne ręce Słowiańska dusza .. wielkie serce .!
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Na benzynie się tak nie dzieje?? Dla mnie to trochę dziwne. Chociaż może komp od gazu wariuje.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

A kiedy wymieniałeś filterek z gazu?
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

auto mam z 19 miesiecy i filtra gazu nie wymienialem...
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

pojezdzilem dzis i na benzynce nie stwierdzam takich problemów. na gazie początkowo gasł, potem pojezdzilem na gazie z 10-15 km wjezdzam na parking , gasze go, zapalam ,zalapie ( po przekroczeniu 2500 ty sobr wchodzi na gaz i gasnie.) w trakcie jazdy n agazie wystapilo tez jeden raz taki dziwne szarpniecie. poprostu szarpnol i jechal dalej..

nie mam pomysłu
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

[quote=""LukSc""]

auto mam z 19 miesiecy i filtra gazu nie wymienialem...[/quote]

udaj sie do gazownika na przegladzik wymiane filtra i podpiecie pod kompa
koszty ok100pln
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Co do szarpnięcia i gaśnięcia a potem znów odpala od kopa to typowy objaw niedomagania czujnika Halla w aparacie zapłonowym to taka moja teoria co do twoich obserwacji.
A tak poza tym cały zapłon musisz mieć przy LPG jak malina i ten filterek raz w roku powinno się wymienić bo się na nim opiłki żelaza zbierają i blokują swobodny przepływ lpg.
Jak się nie boisz to taki filterek kosztuje 5-10 zł i można samemu sobie go wymienić tylko przed zabawą zakręcamy butlę z gazem i nie palimy oczywiście :D nie są to jakieś wielkie rzeczy aby to wymienić samemu
tu masz tutka z forum sam naprawiam:
http://forum.samnaprawiam.com/lpg-wymia ... -vt190.htm
Wg mnie powinieneś też jechać na analizator spalin i zrobić ewentualną korektę mieszanki bo to też ma konkretny wpływ na spalanie i ogólnie na osiągi samochodu.
Z tego co pamiętam to prawidłowo wyregulowany gaz np w 2 generacji to przy odpaleniu na zimnym i przełączeniu na LPG to silnik powinien zgasnąć, mieszanka jest uśredniona na silnik rozgrzany czyli odpowiednio zubożona dla pracy gorącego silnika.
A tak przy okazji to jakiej generacji masz instalkę? II czy sekwencja?
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Dyluś

Post autor: Dyluś »

[quote=""LukSc""]auto mam z 19 miesiecy i filtra gazu nie wymienialem...[/quote]
To moim zdaniem sam sobie odpowiedziałeś.
Dodaj do zestawu kable WN i świece jak też nie wymieniałeś, bo autko na gazie te elementy raz do roku powinno mieć wymieniane, żeby nie było problemów, szczególnie w wilgotne dni.
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

ok wybiore się w tym tygodniu do gazownika ( wymienię kable wn, swieczki, filtry.) dam znac co i jak.

rat4 jak amam generacje? nie wiem chyba jakąs 1 bo to czysta amatorka ktos najtańszym kosztem zalożył, i tak sie jezdziło.
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

Rat4 "Co do szarpnięcia i gaśnięcia a potem znów odpala od kopa to typowy objaw niedomagania czujnika Halla w aparacie zapłonowym to taka moja teoria co do twoich obserwacji."

ale na benzynce ok odpala wskakuje na gaz i gasne...
l
luki27
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: luki27 »

LukSc,tak jak Rat4 prawi podjedź do gazownika na ustawienie mieszanki i niech Ci sprawdzą silniczek krokowy od gazu bo domyślam się że skoro masz motor na monowtrysku i metalowy kolektor to założyli Ci instalkę II generacji.Ja również mam taką u siebie i kiedyś miałem identyczny problem i przyczyną była awaria tegoż właśnie silniczka.Jak tylko podjechałem do gazownika to od razu wymontował silniczek,wyczyścił go i podłączył się pod sterownik od lpg i już rok mija jak jest ok :oki:
Obrazek
L
LukSc
Mały interesant
Mały interesant

panowie problem u mnie rozwiązany ( wymienilem swiece filtry, kable wn, ) a gaz niedomagal dlatego że wystąpił jakiś bład w jego ukladzie elektrycznym, tak jak rat i inii mówili najlepiej podjechac n adiagnoze do gazownika. Dobrego gazownika. pozdro i dzieki za porady;) ! :oki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”