wyciek? oleju w okolicach paska

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
abdoul
Newbie
Newbie

wyciek? oleju w okolicach paska

Post autor: abdoul »

Cześć,

Jakiś czas temu (chyba jeszcze wiosną) zauważyłem w okolicach paska coś jakby wyciek oleju. Przetarłem i chyba nawet zapomniałem o tym zupełnie. Ostatnio pojawiło się znowu. Wygląda to tak:

http://img178.imageshack.us/i/pict4187t.jpg/

większy obrazek:

http://img842.imageshack.us/i/pict4188.jpg/

Czy ktoś się spotkał z czymś takim, czy to może być jakiś wyciek, bo wygląda mi to na olej :roll:
Dodam, że nie miałem większych problemów z olejem, poziom na bagnecie z reguły jest w normie, kontrolki się nie świecą. Przez rok jeżdżenia dolałem ok. 1l oleju. Jeżdżę na Castrolu Magnetic 10W40.
Zastanawiam się czy to jakiś poważny problem (albo zapowiedź poważnego problemu w niedalekiej przyszłości)

Z góry dzięki za pomoc (jeżeli zdublowałem temat to sorry, ale nie znalazłem identycznego tematu, a chciałbym żeby ktoś na to zerknął, zanim zabierze się za to jakiś mechanik, który przy okazji wymieni mi pół auta ;-)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
grisza69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: grisza69 »

Część, co prawda nie w takim silniku jak Ty masz, ale też benzyniaku VW miałem podobną sytuacje, poszło uszczelnienie wałka, wymieniłem przy wymianie rozrządu, a do tej pory tak mi się trochę nieestetycznie sączyło, a co do stanu oleju to tak mały wyciek na bagnecie ciężko stwierdzić, bo tam się po prostu sączy, tak jak pisze ja jeździłem do zmiany czyli jakieś 25 tyś. wtedy miałem z tego co pamiętam. Jakoś się udało … gorzej jak by olej poszedł na pasek wtedy może się ślizgnąć i przeskoczyć ząbek, jak tłoki się spotkają z zaworami to cie trochę po kieszeni pociągnie, a uszczelnienie które tam przychodzi będzie kosztowało myślę ze z 20 zł max, tylko dochodzi do tego robocizna, jak sam potrafisz rozrząd wymienić to tylko części i chęci.
Obrazek
Awatar użytkownika
abdoul
Newbie
Newbie

dzięki za odpowiedź!

mam jeszcze takie pytanko: czy muszę od razu wymieniać pasek? (wymieniany był w maju razem z napinaczem), czy wystarczy samo uszczelnienie? W najbliższy weekend miałbym opcję, żeby wujek-mechanik mi to po kosztach części wymienił, więc jeżeli to nie jest bardzo czasochłonne, to wolałbym to mieć z głowy :)

pozdrawiam
S
Sako11
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Sako11 »

Nie musisz paska wymieniać :) jak był nie dawno wymieniany
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
Awatar użytkownika
lukasz6oo

Post autor: lukasz6oo »

Na 100% zimering walka rozrzadu miałem to samo tylko w znacznie mniejszym stopniu.
RUMAK
Awatar użytkownika
wosches
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wosches »

Jest możliwe żeby tedy ucieklo np. pol litra oleju?

Wyciek znacznie mniejszy niz ten na zdjęciu.
Awatar użytkownika
abdoul
Newbie
Newbie

chyba jest możliwe. Mi ostatnio ten wyciek zaczął się powiększać (może nie 0,5 litra, ale z 0,3 na pewno) więc pojechałem wczoraj do mechnika żeby to zrobić. Wymienił simering, przeczyścił, pokazywał mi że to właśnie tam ciekło. Niby było ok. Dzisiaj podnoszę maskę i znowu zalane :/ Nie mam pojęcia o co chodzi ? Czyżby źle założył ten simering?
l
lemik
Początkujący
Początkujący

Post autor: lemik »

miałem taki sam problem, wymieniłem 3 simeringi co pół roku nowy i ciekło dalej, aż w końcu wkleiłem go na sylikon czerwony i pomogło
Awatar użytkownika
abdoul
Newbie
Newbie

okazało się, że z simeringa już nie cieknie. Byłem u mechanika znowu i pogadałem sobie z gościem (nie kierownikiem, który najchętniej by wydoił ze mnie jak najwięcej kasy) i wyszło na to, że cieknie jeszcze gdzieś, albo z spod kolektora, albo spod głowicy, do tego są pourywane szpilki przy kolektorze. W sumie wiele rzeczy może być nie tak. Jutro zawiozę samochód do znajomego mechanika, który mi to zrobi na spokojnie, rozkręci, posprawdza, pojeździ. Na naprawy w Krakowie najzwyczajniej w świecie mnie nie stać :D
Ostatnio zmieniony 06 lis 2010, 16:45 przez abdoul, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

zawsze warto simernig dać na czerwonym silikonie u mnie tak jest i zero wycieków no i co każda wymiana rozrządu warto to wymienić
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”