Witam, mam zamiar wymienić olej w swojej polówce i tak się zastanawiam nad wyborem jakiegoś niedrogiego oleju. Wiadomo że silnik swoją młodość ma już dawno za sobą więc chyba każdy olej silnikowy obecnie sprzedawany w sklepach powinien być dobry. Dzisiaj widziałem w LIDLU niemiecki olej WINERGY 15W/40 o klasie API SF/CD. Bańka 5 litrów za 42.99. Co o nim myślicie?
Zdecydowanie mineralny, to na pewno. Z tańszych, a "firmowych" poleciłbym Shell X-100 Super 15W-40 opak. 4l cena ok 60 zł, no albo coś z Castrola... Choć wielu sądzi, że można wlać cokolwiek, byle nie rozszczelniło silnika.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 22:57 przez Pavulon, łącznie zmieniany 1 raz.
Znajomy w sklepie motoryzacyjnym proponował mi Castrol z beczki za 13 zł za litr no i plus do tego filtr oleju za 17 zł. Z tego co wiem to do mojej Polówki idzie 3 l oleju, czyli wymiana kosztowałaby mnie ok 60 zł no może ok 80 zł bo jeszcze przydałoby się wymienić filtr powietrza...
Lej co dają, więcej na piwo zostanie :yahoo: Nie no, serio, to chyba nie ma aż takiego znaczenia... Te silniki zadowalają się niewyszukanymi materiałami. Nie daj się tylko namówić na żadne syntetyki. Na dobrą sprawę kupując w sklepie w eleganckim kanisterku i płacąc ok 100 zł też nie masz pewności, co jest w środku - więc może ta beczka nie jest taka zła :good: No a filterek to zmieniłbym na pewno przy okazji.
kup i wlej castrol 15w 40 mineralny najtanszy w takiej białej bance posiada on skladniki odmladzajace gumowe elementy uszczelnien silnika do takiego autka jest w sam raz.a filter oleju wymien obowiazkowo, wymiana oleju bez filtra to prawie tak jakbys go wcale nie wymienił :good:
W sumie z tego co wiem to nie jest zalecane przechodzenie na lepszy olej, może on po prostu rozszczelnić silnik wypłukując zalegające osady. Ale jeżeli silnik jest w dobrym stanie to przejście na półsyntetyk raczej mu nie zaszkodzi biorąc pod uwagę to, że olej półsyntetyczny składa się z 70 % oleju mineralnego i 30 % dodatku olejów syntetycznych...
piwosz_2005 A pewnie jest rzadszy,a jak gdzies czytalem to ponoc popychacze bardziej lubią rzadszy olej,bo u mnie troche cykaja-mierzone ciśnienie wykazalo na rozgrzanym silniku 2,2Mpa na jałowych
Wy3 wlasnie mam zalewany mineralem i chcialbym przejsc na polsyntetyka,nie bierze mi ani grama oleju wiem ze ma realny przebieg 106kkm i nie byl katowany,ani krecony bo jezdzil nim stary dziadek Czyli raczej nic mu sie nie stanie jak przejde na polsyntetyka ?? Dodam ze silnik jest szczelny