Miałem pękniętą uszczelkę pod głowicą i objawy takie same "znikał" mi płyn z układu chłodzenia, ale tylko na zimnym silniku dostawał się do cylindra, miałem przez to poranne problemy z zapaleniem, na ciepłym chyba się to "uszczelniało". Było to dziwne uszkodzenie uszczelki pęknięcie było spore, a wycieków do oleju nie było, płynu nie wyrzucało, objawy ogólnie były dziwne, postanowiłem wymienić uszczelkę pod głowicą, jak ją zdjąłem wszystko było jasne, pęknięty pierścień metalowy na uszczelce blisko kanału z płynem, ale dziwnych objawów nie potrafię wytłumaczyć, nie były oczywiste dla uszkodzonej uszczelki. Zobacz dokładnie zimny silnik, rozłóż na noc pod nim gazetę, jak są wycieki nawet minimalne zobaczysz na niej krople płynu.
Panowie w pierwszym poście napisałem że uszczelka była cała. Czyli już się do niej dobrałem. Głowica leży na stole i czeka na decyzję czy składać to na nowej uszczelce czy rozkładać blok. i tu właśnie decyzji podjąć nie potrafię i po to ten temat
Podepnę się pod temat mam nadzieję że kolega bruczyk nie będzie miał pretensji, otóż ubywa mi płynu nie dużo ale ubywa nie chce na darmo roboty sobie narobić z uszczelką pod głowicą nie mając pewności, otóż węże są dość miękkie świece w jednolitym kolorze kompresja też równa 12 na każdym garze problemów z odpaleniem niet a pod silnikiem, nagrzewnicą, chłodnicą sucho i nie wiem co z tym płynem się dzieje co jeszcze sprawdzić? wszystkie sugestie rozpatrzę.
Polo 1.0 AAU 91r.
PozdraVWiam Rafał
[quote="bruczyk"]Panowie w pierwszym poście napisałem że uszczelka była cała. Czyli już się do niej dobrałem. Głowica leży na stole i czeka na decyzję czy składać to na nowej uszczelce czy rozkładać blok. i tu właśnie decyzji podjąć nie potrafię i po to ten temat[/quote]
Może wystarczy tylko głowicę splanować.
Dziury w blokach od tak się nie robią..
Kolego piszesz że uszczelka głowicy cała, wiec jedyna przyczyna jaka może byc to głowica. Daj ją do sprawdzenia, jeśli się okaże że trzeba planować to Ci to zrobią.
Ja u siebie miałem podobny przypadek.....problem tkwił w głowicy która była krzywa i zgniatała mi z jednym miejscu uszczelke....Wymianiałem 2 razy uszczelke bo za pierwszym myslalem ze to tylko uszczelka i nie sprawdzałem głowicy...