[9n] wymiana żarówki światła mijania H7

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rege24
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rege24 »

Mi zajęła wymiana żarówek jakąś godzinkę! Wymieniałem na philips-blueVision i nie powiem parę razy k... poleciało, ale w finale akcja zakończona powodzeniem :-D Powiem tak, jak działają i nie trzeba nic robić przy światełkach to ręce z daleka bo wymiana nie należy do przyjemności! Co nie zmienia faktu, że bardzo lubię te autko z wielu powodów! Pozdrowionka i Powodzonka
Pan Bóg stworzył VW, bo wiedział co to prawdziwe piękno :D
j
janekpol100
Newbie
Newbie

Post autor: janekpol100 »

Kolego a powiedz jak na tych Philipsach Blue Vision? Lepiej niż na zwykłych Philipsach? Jak wygląda? Może jakieś fotki bo przymierzałem się żeby zmienić żaróweczki na coś innego...
Awatar użytkownika
rege24
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rege24 »

Jestem zadowolony z tych żaróweczek! Światełka mają tylko leciutką poświatę (kolor błękitno-biały) i nie będziesz zawiedziony :oki: Uważać trzeba jak będziesz wymieniał, aby nie dotknąć palcami szklanej części żarówki bo szybko się przepali, a wymiana nie należy do przyjemności! Pozdorwionka

fotek nie mam chwilowo :(
Pan Bóg stworzył VW, bo wiedział co to prawdziwe piękno :D
S
Shaqu
Newbie
Newbie

Post autor: Shaqu »

Właśnie jestem po wymianie żarówki H7 w Polo 9n TDI

Zacznę od tego że nie ma sensu kupować jakiś super żarówek. Ja kupiłem w real za 7zł i jest naprawdę niezła. Druga jest Philips`a a wcale nie widać różnicy.

Otóż sprawa ma się tak.
Jeśli chodzi o wymianę żarówki od strony kierowcy jest prościej bo można wcisnąć rękę.
Jeśli chodzi o tą od strony pasażera to nie jest już tak prosto bo ręka obciera o ten filtr i jest potem cała porysowana. Ja oczywiście nie chciałem używać śrubokręta tak więc tylko ręce i to swoje a nie jakiegoś dziecka. :)
W jednym jak i w drugim przypadku jest taka samo.

Wciskamy rękę. Tu należy przyjąć pewną taktykę. Jedną z rurek filtra paliwa przełożyłem do góry żeby mieć lepszy dostęp do dziury. Wkładamy rękę prawą głęboko i przekręcamy ją w stronę reflektora. Zdejmujemy tą czarną gumkę. I tu UWAGA bo nikt o tym nie powiedział a to ważne. Tam musimy wymacać taki pierścień, który przekręcamy w lewo odbezpieczając przy tym żarówkę. Wyjmujemy żarówkę, odłączamy od kostki (po prostu wysuwamy) i wymieniamy na nową.
Włożenie z powrotem jest najgorsze. Namacalnie próbowałem włożyć tą żarówkę. Fakt jest taki że trzeba tym wystającym dzyndzlem do góry włożyć. Jeśli siedzi to przekręcamy w prawo te zabezpieczenie i gotowe. Zabezpieczamy czarną gumką i tą rurkę z powrotem układamy na swoje miejsce.

Problem mi się pojawił taki. Jak zacząłem grzebać żarówką po reflektorze to sypał się taki czarny brud do reflektora. To są prawdopodobnie pozostałości po żarniku starej żarówki. :/ Ktoś ma na to pomysł ?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

[quote=""Shaqu""]Problem mi się pojawił taki. Jak zacząłem grzebać żarówką po reflektorze to sypał się taki czarny brud do reflektora. To są prawdopodobnie pozostałości po żarniku starej żarówki. :/ Ktoś ma na to pomysł ?[/quote]
Wyssać odkurzaczem ;).
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
damn
Newbie
Newbie

Post autor: damn »

Zamontowałem LEDowe postojówki w mojej polówce. Niestety obie się spaliły po niedługim czasie.. Przy wymianie jedna wpadła do środka reflektora (większa od typowej żarówki). Nie obyło się bez rozbierania przodu. Zajęło to z wymianą i montażem ok. 1h. ok 10 sróbek i działa.. Z zakładaniem LEDów nie było wiekszego problemu. Od kierowcy wyjąłem akumulator i wymieniłem przez dziurę w plastyku ochraniającą go.
Robiąc ostatnio trasę wieczorem zauważyłem brak mijania od pasażera. Dokończyłem trasę do domu z jednym, a za wymianę wziąłem się następnego dnia. O ile z postojówkami poszło gładko.. to tu już nie tak bardzo. Próbowałem odkręcić pompę paliwa.. ale nie drgnęła śrubka. I po 20 min walki i pocięciu ręki udało się. W moim przypadku był drucik zabezpieczający żarówkę. Da się palcami wyczuć. Jednak na szczęście obyło się bez domontażu zderzaka.
e
eryk328e46
Newbie
Newbie

Post autor: eryk328e46 »

A moze jest mozliwosc poluzowania lampy i wysuniecia jej ?
Awatar użytkownika
rysiekRysiu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rysiekRysiu »

a ja mam pytanie odnośnie żarówek. czy takie http://moto.allegro.pl/zarowki-xenon-h7 ... 49593.html rzeczywiście dają światło xenonów? warto takie kupić?
VW POLO 9n 1.4 16V 75 KM 2003r.
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

[quote=""rysiekRysiu""]a ja mam pytanie odnośnie żarówek. czy takie http://moto.allegro.pl/zarowki-xenon-h7 ... 49593.html rzeczywiście dają światło xenonów? warto takie kupić?[/quote]

Żarówki z niebieskimi bańkami będą dawać niebieską poświatę ale dadzą mniej światła niż najprostsze standardowe. 100W-atowych lepiej nie zakładaj chyba że planujesz zmianę lamp :thumbsup: .
Tutaj masz test http://www.auto-swiat.pl/1-supertest-za ... -najlepiej
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”