Właśnie jestem po wymianie żarówki H7 w Polo 9n TDI
Zacznę od tego że nie ma sensu kupować jakiś super żarówek. Ja kupiłem w real za 7zł i jest naprawdę niezła. Druga jest Philips`a a wcale nie widać różnicy.
Otóż sprawa ma się tak.
Jeśli chodzi o wymianę żarówki od strony kierowcy jest prościej bo można wcisnąć rękę.
Jeśli chodzi o tą od strony pasażera to nie jest już tak prosto bo ręka obciera o ten filtr i jest potem cała porysowana. Ja oczywiście nie chciałem używać śrubokręta tak więc tylko ręce i to swoje a nie jakiegoś dziecka.

W jednym jak i w drugim przypadku jest taka samo.
Wciskamy rękę. Tu należy przyjąć pewną taktykę. Jedną z rurek filtra paliwa przełożyłem do góry żeby mieć lepszy dostęp do dziury. Wkładamy rękę prawą głęboko i przekręcamy ją w stronę reflektora. Zdejmujemy tą czarną gumkę. I tu UWAGA bo nikt o tym nie powiedział a to ważne. Tam musimy wymacać taki pierścień, który przekręcamy w lewo odbezpieczając przy tym żarówkę. Wyjmujemy żarówkę, odłączamy od kostki (po prostu wysuwamy) i wymieniamy na nową.
Włożenie z powrotem jest najgorsze. Namacalnie próbowałem włożyć tą żarówkę. Fakt jest taki że trzeba tym wystającym dzyndzlem do góry włożyć. Jeśli siedzi to przekręcamy w prawo te zabezpieczenie i gotowe. Zabezpieczamy czarną gumką i tą rurkę z powrotem układamy na swoje miejsce.
Problem mi się pojawił taki. Jak zacząłem grzebać żarówką po reflektorze to sypał się taki czarny brud do reflektora. To są prawdopodobnie pozostałości po żarniku starej żarówki. :/ Ktoś ma na to pomysł ?