Witam
Jestem poraz pierwszy na tym forum mam taki problem z moim polo mam silnik 1.4 98rok po odpaleniu rano dochodzom stuki z silnika po 10 sek ucicha ale jak sie zagrzeje stuka caly ale jak dodam troche gazu to znow ucicha wymieniłm olej na castrol 10w40 i dalej to samo sprawdzilem cisnienie na pompie olejowej i jest dobre a po wiechaniu na kanal to słychac jak by stuki dochodzily z miski olejowej czy miał ktos cos podobnego pomóżcie.
Jeśli ciśnienie oleju jest prawidłowe - zalecsał bym wymianę oleju ns syntetyczny.
Przerabiałem podobną sytuację ( AER ) - po przejściu na półsyntetyk o wyższej lepkości odezwały się popychacze, stukały zwłaszcza po nagrzaniu silnika w czasie upału. Po powrocie do syntetyka stuki ustały - i jest OK .
a ja mam taki problem że jak rano odpalę samochód jest cisza, jak się nagrzeje do ok. 70st. zaczyna cykać i już nie przestaje, czy ktoś spotkał się z takim czymś jak kołysanie się tłoka? taką mam diagnozę wystawiona przez mechanika na to
[quote=""lemik""]a ja mam taki problem że jak rano odpalę samochód jest cisza, jak się nagrzeje do ok. 70st. zaczyna cykać i już nie przestaje, czy ktoś spotkał się z takim czymś jak kołysanie się tłoka? taką mam diagnozę wystawiona przez mechanika na to[/quote]
A nie cyka koledze taki zaworek na lewym nadkolu patrząc od przodu auta.
u mnie jest dokladnie to samo silnik 1.4 APQ rano nic nie klepie jak auto stoi 2 dni i go odpale to czasmi zastuka czasami nie po nagrzniu silnika słychać cykanie chyba czeka mnie wymiana hydropopychaczy
kolego zacznij od wymiany tego castrola na cos innego.
ja potym oleju mialem tom samo zalalemn agipa jest cicho.
kumpel w hondzie przerabial to samo z castrolem.
jezeli wymiana oleju niepomoze to tak jak kolega pisal szklanki do wymiany