stuki silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
siwek
Newbie
Newbie

stuki silnika

Post autor: siwek »

Witam
Jestem poraz pierwszy na tym forum mam taki problem z moim polo mam silnik 1.4 98rok po odpaleniu rano dochodzom stuki z silnika po 10 sek ucicha ale jak sie zagrzeje stuka caly ale jak dodam troche gazu to znow ucicha wymieniłm olej na castrol 10w40 i dalej to samo sprawdzilem cisnienie na pompie olejowej i jest dobre a po wiechaniu na kanal to słychac jak by stuki dochodzily z miski olejowej czy miał ktos cos podobnego pomóżcie.
r
relay
Newbie
Newbie

Post autor: relay »

a jaki to silnik ? AEX? jeśli tak to szklaneczki do wymiany ale to standard w tym motorze.
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Jeśli ciśnienie oleju jest prawidłowe - zalecsał bym wymianę oleju ns syntetyczny.
Przerabiałem podobną sytuację ( AER ) - po przejściu na półsyntetyk o wyższej lepkości odezwały się popychacze, stukały zwłaszcza po nagrzaniu silnika w czasie upału. Po powrocie do syntetyka stuki ustały - i jest OK .
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

też tak zrobiłem przy przebiegu 165 tyś zmieniłem z 10W40 na 5W30 i jest delikatnie ciszej, silnik śmiga jak pszczółka
civic r18a2/407 1,6 HDi
l
lemik
Początkujący
Początkujący

Post autor: lemik »

a ja mam taki problem że jak rano odpalę samochód jest cisza, jak się nagrzeje do ok. 70st. zaczyna cykać i już nie przestaje, czy ktoś spotkał się z takim czymś jak kołysanie się tłoka? taką mam diagnozę wystawiona przez mechanika na to
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""lemik""]a ja mam taki problem że jak rano odpalę samochód jest cisza, jak się nagrzeje do ok. 70st. zaczyna cykać i już nie przestaje, czy ktoś spotkał się z takim czymś jak kołysanie się tłoka? taką mam diagnozę wystawiona przez mechanika na to[/quote]

A nie cyka koledze taki zaworek na lewym nadkolu patrząc od przodu auta.
l
lemik
Początkujący
Początkujący

Post autor: lemik »

klekocze w głowicy lub w bloku silnika nie mogę dokładnie zlokalizować
m
marcin0205
Newbie
Newbie

Post autor: marcin0205 »

u mnie jest dokladnie to samo silnik 1.4 APQ rano nic nie klepie jak auto stoi 2 dni i go odpale to czasmi zastuka czasami nie po nagrzniu silnika słychać cykanie chyba czeka mnie wymiana hydropopychaczy
Awatar użytkownika
krzzbi773polo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzzbi773polo »

kolego zacznij od wymiany tego castrola na cos innego.
ja potym oleju mialem tom samo zalalemn agipa jest cicho.
kumpel w hondzie przerabial to samo z castrolem.
jezeli wymiana oleju niepomoze to tak jak kolega pisal szklanki do wymiany
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”