Zima

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
door
Newbie
Newbie

Zima

Post autor: door »

Witam wszystkich.
Mam pytania odnośnie przygotowania samochodu na zimę.
1.Jakie części podwozia należy zabezpieczyć i czy są specjalne przeznaczone do tego celu preparaty.
2.Oprócz wymiany płynu chłodniczego i płynu do spryskiwaczy należy wymieniać coś jeszcze.
Za odpowiedz dziękuje.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

1.Możesz zrobić konserwację podwozia preparatem boll, najlepiej zlecić to komuś bo papraniny jest konkretnie..
2.Jeśli masz filtr paliwa nie wiadomo kiedy wymieniany to sobie wymień, np. w dieslu to podstawa.
i jeszcze filtr przeciwpyłkowy K1006 z filtrona wtedy mniej szyby będą parowały.

Ogólnie to pasuje też odmę sprawdzić czy jest drożna bo w zimie może zamarznąć i wywali ci olej bagnetem
civic r18a2/407 1,6 HDi
W
WhitePolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: WhitePolo »

Może coś doradzę , warto by było zalać mieszankę tawotu (smaru) i oleju i zalać nim progi bardzo przydatny zabieg , pamiętam kupiliśmy mojej mamusi Opla Astrę w kombiaczku z 1991 roku i odrazu o przed zimą mikstura , nic rdzy kompletnie całe progi jak nowe , są specjalne korki w progach przez nie można zalać tą mieszankę poprzednio rozgrzaną aby była płynna , po ostygneciu w progu ładnie wszystko się ukłąda i jest stałe , więc bez obaw że przy hamowaniu będzie się wylewało coś przez otwory , albo do kabiny :grin: , n9ie ma takiej możliwości , może przez pierwszy tydzień jechać smarem i olejem ale gra warta świeczki bo dobrze wiemy że progi to ważny element naszego samochodu a gwarantuje że po zalaniu tego specyfiku wszystko zeżre rdza ale progi będą całe :cool: . Ja na dniach Biorę kołyski przewracam moje polo i zajmuje się podwoziem , potem zalewamy ową miksturkę i do zimy przygotowane , o i jeszcze trzeba będzie kupić płyn do spryskiwaczy z Stonki :P Powodzenia w konserwacji . :victory:
d
door
Newbie
Newbie

Post autor: door »

Dzięki za odpowiedz.
Zablokowany

Wróć do „nadwozie + wnętrze”