Kilka razy już miałem tak, że podczas jazdy zaświecało mi się EPC. Jednakże po ponownym odpaleniu samochodu EPC już się nie świeciło. Podłączałem wtedy auto pod komputer i w module silnika nie znajdywałem żadnego błędu. Dlatego "olałem" temat i zbytnio się tym nie przejąłem.
Ostatnio kontrolka też mi się zapaliła, jednak po ponownym odpaleniu silnika nadal się świeciła. Jeździłem tak dwa dni aż nagle podczas jazdy kontrolka sama z siebie zgasła. Na następny dzień podłączyłem autko pod kompa i znalazłem taki błąd:
Kod: Zaznacz cały
P0571 Cruise Control/Brake Switch a circuit malfunction.
Skasowałem błąd. Po tygodniu jeszcze raz podłączyłem samochód pod kompa i błędu, który wystąpił wcześniej już nie było. Jedynie pojawił się błąd
Kod: Zaznacz cały
16407 (P023)
Macie jakieś pomysły co może się psuć? To może być coś poważnego/kosztownego w naprawie?
Jedyne co wydaje mi się, że może mieć związek z tym problemem to taki fakt, że po odpaleniu samochodu po dłuższym czasie (np. na drugi dzień), na zimnym silniku gdy np. wyjeżdżam z miejsca parkingowego, mam wrażenie jakby silnik nie pracował równo po tym jak dodam lekko gazu - obroty zwiększają z lekkim opóźnieniem lub zwiększają się za mocno po lekkim wciśnięciu gazu (o jakieś 200-300 obrotów). Dzieje się to tylko po odpaleniu na zimnym silniku, potem jest ok. Wolne obroty są równiutkie. Dzieje mi się tak od samego początku gdy kupiłem auto - już zdążyłem się przyzwyczaić. Póki co EPC raz mi się zaświeciło, ale zgasło po ponownym odpaleniu autka. Może coś z czujnikiem pedału gazu?