[9n] zapalające się i samo gasnące EPC

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[9n] zapalające się i samo gasnące EPC

Post autor: Witek6935 »

Witam.
Kilka razy już miałem tak, że podczas jazdy zaświecało mi się EPC. Jednakże po ponownym odpaleniu samochodu EPC już się nie świeciło. Podłączałem wtedy auto pod komputer i w module silnika nie znajdywałem żadnego błędu. Dlatego "olałem" temat i zbytnio się tym nie przejąłem.

Ostatnio kontrolka też mi się zapaliła, jednak po ponownym odpaleniu silnika nadal się świeciła. Jeździłem tak dwa dni aż nagle podczas jazdy kontrolka sama z siebie zgasła. Na następny dzień podłączyłem autko pod kompa i znalazłem taki błąd:

Kod: Zaznacz cały

P0571 Cruise Control/Brake Switch a circuit malfunction.
Dodam, że w momencie zaświecenia się/świecenia/po zgaśnięciu kontrolki silnik pracował normalnie, światła stopu działały normalnie.
Skasowałem błąd. Po tygodniu jeszcze raz podłączyłem samochód pod kompa i błędu, który wystąpił wcześniej już nie było. Jedynie pojawił się błąd

Kod: Zaznacz cały

16407 (P023)
, który póki co jeszcze nie sprawdziłem co oznacza.

Macie jakieś pomysły co może się psuć? To może być coś poważnego/kosztownego w naprawie?

Jedyne co wydaje mi się, że może mieć związek z tym problemem to taki fakt, że po odpaleniu samochodu po dłuższym czasie (np. na drugi dzień), na zimnym silniku gdy np. wyjeżdżam z miejsca parkingowego, mam wrażenie jakby silnik nie pracował równo po tym jak dodam lekko gazu - obroty zwiększają z lekkim opóźnieniem lub zwiększają się za mocno po lekkim wciśnięciu gazu (o jakieś 200-300 obrotów). Dzieje się to tylko po odpaleniu na zimnym silniku, potem jest ok. Wolne obroty są równiutkie. Dzieje mi się tak od samego początku gdy kupiłem auto - już zdążyłem się przyzwyczaić. Póki co EPC raz mi się zaświeciło, ale zgasło po ponownym odpaleniu autka. Może coś z czujnikiem pedału gazu?
s
sokar
Początkujący
Początkujący

Post autor: sokar »

Mi to wygląda na standardową usterkę czujnika stopu znajdującego się nad pedałem. Mi też nie za każdym razem sterownik wywalał błąd, a EPC się zaświecało. Wymień ten czujnik i zobacz bo to nie duże koszty, a i kup oryginalny a nie jakieś podróby zapłacisz niby 50zł zamiast 25 ale będzie działać (ja jak kupowałem podróby to dopiero 3 działała jak trzeba więc chytry płaci dwa razy). I koniecznie poczytaj na necie jak to się wymienia bo to trochę dziwna procedura.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

BTW. Poszukałem odnośnie tego błędu P023 co później mi wyskoczył... Czyżby czujnik położenia wału? Check Engine świeci mi się na okrągło (recyrkulator spalin), więc może też się i to sypie?
b
bartusmax
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bartusmax »

ja bym obstawial przepustnice...
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

W prawdzie od rozwiązania problemu już sporo czasu minęło, ale napiszę - będzie dla potomnych. Mój problem z EPC pewnego dnia przerodził się w stałą usterkę. Mianowice po wciśnięciu pedału hamulca nie miałem STOPU. Kupiłem oryginalny włącznik pod pedał w ASO za 42zł i wymieniłem w przeciągu 5 minut. Od tamtego czasu (2 miesiące) EPC nie miało śmiałości nawet błysnąć ;) Gdyby wszystkie usterki były tak "kosztowne"...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”