Walczę z wyciekiem spod obudowy termostatu w polo 1,4 AEX, kupilem nową obudowę jednak się okazało że nie ma tu uszczelki która wchodzi pomiędzy blok a tą obudowę... jakiej średnicy oring tam być powinien i jakiej grubości ? Czy ta uszczelka jest taka sama jak ta spod krućca termostatu czy inna ? Zaplanowałem akcję naprawy na ten weekend a tu przesyłka przyszła bez jednego drobiazgu i klapa...
[quote="Bartosz85"]Moze wchodzi 5,6l ale wez pod uwage ze calego nie zlejesz,
wiec banka 5l spokojnie wystarczy jeszcze zostanie.[/quote]
No wiadomo, ale nie zaszkodzi mieć ile wchodzi wg. danych
Myślałem że oczywistych rzeczy nie muszę pisać, hehe.
Kurcze założyłem stary termostat do nowego plastiku bo chodził wczesniej dobrze i teraz jest dziwnie, auto sie nagrzewa chyba normalnie ale podczas jazdy na trasie w sumie gdy zaczynam zwalniać widzę ze wskazówka trochę wraca juz nie stoi na 90 twardo jak kiedys tylko potrafi wrócić tak chyba 80 st... czy walczyć z tym dalej czy tak zostawić... pytanie czy sterownik silnika nie zacznie costam reagować z mieszanką i zacznie palic wiecej... ?
[quote="knmp"]czy walczyć z tym dalej czy tak zostawić[/quote]
Walczyć dalej. jaką obudowę założyłeś?? Może termostat sie zepsuł przy okazji. Bo wszystko powinno trzymać 90 stopni zawsze. Nawet jak jedziesz w trasie.
Producent plastiku to jakis tryfan tropan turpan czy jakoś tak germany, zamowiony przez sklep... mialem problem z urwanym plastikiem w kruccu i nie bylo chlodzenia, gdy rozebralem calość z termostatu wystawal caly pręcik wsunałem go do srodka, jedynie coś takiego. Jezdze od paru dni i po miescie wskazówka jest na 90stC niby ok ale gdy włacze ogrzewanie w aucie to trochę opada, podobnie po trasie, jak przyjdzie zima to bedzie pewnie dokuczliwe, podepne zaraz pod vag i się przejadę zobaczę dokładnie wyniki temp no ale tak nie bylo... teraz pytanie czy kupić termostat czy obudowe czy wszytsko razem znów... termostat z pewnością się niedomyka
knmp żeś zaoszczędził Topran to najtańszy badziew.. sprawdź przy okazji czy w we wtryczce nie ma płynu czasem
termostat warto wymienić koszt niewielki a zima za pasem.. a później jego wymiana może być znacznie droższa
kup Wahlera lub Faceta
Kupilem co było, podalem numer katalogowy nazwy nie znałem dopuki nie przyszło niestety... w jedym ze sklepów mają termostat firmy Febi za 47zł, czy to coś markowego czy jedynie cena markowa ?