Witam, chcialbym podlaczyc zapalniczke do swojego polo, ale mam problem z kablami. Jak wyciagnalem element z popielniczka to zauwazylem wiazke 5 albo 6 kabli. Myslalem, ze sa one do zapalniczki (moje polo nie mialo jej seryjnie), ale gdy sprawdzilem miernikiem to nie ma w zadnym pradu. Chcialem sie spytac czy sa to kable do zapalniczki, czy poprostu jakis bezpiecznik jest do wymiany? Dziekuje za odpowiedz
bezpiecznik 16A; w skrzynce bezpieczników na dole trzeci bezpiecznik od prawej strony.
ten bezpiecznik odpowiada też za oświetlenie sufitowe, zegar i radio, więc jeśli któraś z tych rzeczy działa to bezpiecznik dobry. Jak masz możliwość wrzuć zdjęcie tej kostki. Zdaje się, że w zapalniczce powinno być na brązowym przewodzie masa, a na czerwonym +12V. przekręć na zapłon i zobacz czy się pojawi.
ja nie miałem podłączonych kabli do zapalniczki, były w wiązce ale prądem tam nigdy nie było, ciągnąłem wcześniej kabel do SB to do niego się wpiąłem, a podświetlenie wziąłem od przycisku podgrzewania tylnej szyby
Bezpiecznik w takim razie to nie jest, bo dziala mi radio i lampka. Dzisiaj probowalem podlaczyc do kabli radia, wzialem mase, plus do zapalniczki, a do podswietlania, ta sama mase i kabel od sciemniania podswietlania. Podswietlanie dziala, ale niestety zapalniczka nie i cos chyba popsulem, bo wczesniej radio dzialalo jak wlozylo sie kluczyk a teraz musze je recznie wlaczyc i wylaczyc, nie wiem co sie stalo, moze jakies spiecie przez przypadek zrobilem. Jeszcze sie zastanawialem czy od stacyjki nie pociagnac kabelka, na nim bezpiecznik i wtedy bedzie mi tez dzialalo po kluczu, nie chcialbym zeby caly czas dzialala, bo zawiesze sie i bede mial niespodzianke przy odpalaniu :p
Ja ostatnio włączyłem zapłon i kupa dymu poszła z pod tapicerki.Jak się okazało moja córka wdusiła zapalniczkę i kabel się sfajczył.Ktoś miał go podpięte pod stacyjkę do plusa.....teraz podłączyłem nowym i dałem bezpiecznik 15a.
a mi się wydaje czym potężniejszy bezpiecznik tym większe prawdopodobieństwo że instalacja nie wytrzyma, pół biedy jak bezpiecznik padnie, gorzej jak szlak trafi wiązkę elektryczną jak u Slawek-ch
Dużo zależy od średnicy kabla, a tak w ogóle to są różne śmieszne wzorki do obliczania średnicy kabla, oraz do dobrania bezpiecznika.
Crazy, dokładnie...bezcelowe jest montowanie bezpiecznika powyżej fabrycznych 16A. Dobrali go w taki sposób, żeby kabli i styków nie przepaliło. Zapalniczka samochodowa bierze ok 5-6A. Reszte pochłania radio, tj ok 100W (8-9A) przy pełnej mocy. Dawniej liczono na jakieś 40W (3,5A). A jeśli na samej włączonej zapalniczce się przepala bezpiecznik 16A, to ją proponuje wymienić...
Jakoś u siebie nie mam z tym problemów, a na fabrycznej wiązce pod kontrolą tego samego bezpiecznika mam podłączone radio, zapalniczkę, CB, podgrzewanie lusterek i na stałe zasilacz nawigacji...bezpiecznika ani razu nie wywaliło nawet na wszystkim włączonym jednocześnie... :glare:
No tak miał to podłączone poprzedni właściciel najwidoczniej ogólnie jest maniana z kablami pod deską rozdzielczą.Teściu tyle ich tam powyciągał takich co nie były nigdzie podłączone że można by nową instalację zrobić...
kabel, na ktorym jest bezpiecznik jest grubszy od pozostalych, jest taki sam jak wychodzi ze stacyjki, wiec powinno wszystko ladnie dzialac. A do fabrycznych kabli nie moglem sie podpiac, bo nie bylo w nich pradu nie wiem dlaczego