Brak kierunkowskazów i awaryjnych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

Brak kierunkowskazów i awaryjnych

Post autor: Dj.MaX »

Witam kolegów,

Mam kolejny problem otóż w Polo znajomego przestały działać kierunkowskazy i awaryjne. Usterka objawiła sie w ten sposób, że pierw na stałe zaczęły sie świecić wszystkie kierunki, nastopnego dnia przestały w ogóle reagować, natomiast kontrolka od kierunków delikatnie sie żarzy. po włączeniu kierunków świeci mocniejszym światłem.

Wymieniliśmy przekaźnik z nr 21, niestety to nie pomogło, gdzie jeszcze szukać usterki?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maciej
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Maciej »

przerywacz moze?
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

Gdzie w tym modelu jest przerywacz? Nie jest on przypadkiem razem z przekaźnikiem? w 86c miałem we włączniku awaryjnych a w 2f jest jakos inaczej to rozwiązane.
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

nikt nie pomoze?
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

przerywacz jest zabudowany w przekaźniku. szukaj usterki w instalacji elektrycznej (zwarcia, przetarcia, kostki, styki, żarówki) albo w przełączniku zespolonym. tu masz schemat instalacji:
Obrazek
więcej pomóc via forum się nie da. dlatego niewiele podpowiedzi. trzeba szukać tej usterki...
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

po odpięciu wtyczki z manetki ręcznie mostkowałem piny, wtedy kierunki działały bez problemu. Wymieniłem przekaźnik nic sie nie zmieniło... wiec zostaje jeszcze tylko podmiana manetki?

Swoją droga wie ktoś jak sprawdzić czy przekaźnik/przerywacz działa prawidłowo?
Awatar użytkownika
lukas2305

[quote=""Dj.MaX""]po odpięciu wtyczki z manetki ręcznie mostkowałem piny[/quote]
a przypadkiem nie zrobiłeś gdzieś przypadkowo zwarcia :glare: ? jeśli mówisz że przy mostkowaniu działało to zostaje podmiana manetki.
Przekaźnik można sprawdzić podając mu na piny (zgodnie ze schematem z poprzedniego mojego posta) 31 i 49 napięcie 12V (31-masa; 49-plus zasilania) i zmierzeniu napięcia między pinem 31 i 49a. Jeśli to przekaźnik to pojawi się napięcie takie jak na zasilaniu i słychać będzie pojedyńcze cyknięcie; jeśli przerywacz to cyklicznie co mniej więcej sekundę będzie napięcie zasilania i będzie słychać cykanie.
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

[quote=""lukas2305""]a przypadkiem nie zrobiłeś gdzieś przypadkowo zwarcia :glare: ? [/quote]

robiłem to ze schematem, wiec raczej nic nie uszkodziłem bo usterka dalej jest taka sama, sprawdzę jeszcze same gniazdo przekaźnika moze tam sie coś wytopiło
Awatar użytkownika
lukas2305

[quote=""Dj.MaX""]robiłem to ze schematem[/quote]
no to jak tak robiłeś to luzzz. czyli jak działa tak jak powinno na zwieraniu to napewno manetki do wymiany. Tak dla pewności dobrze by było wziąć sprawną menetke na podmianke i zobaczyć czy wtedy będzie wszystko grało..
D
Dj.MaX
Newbie
Newbie

no tylko właśnie nie mam skąd jej wyrwać, żeby to przetestować
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”