[9N3] Kontrolka ciśnienia oleju

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
koniu79
Newbie
Newbie

[9N3] Kontrolka ciśnienia oleju

Post autor: koniu79 »

Witam
Panowie piszę w imieniu mojego ojca mam nadzieje ze mi pomożecie.Jest on włascicielem POLO Z 2008 silnik 1.2 ten najsłabszy ma przebieg 20tys miesiac temy wymieniał olej i teraz zapala mu się kontrolka cisnienia oleju niewiem czy warsztat uszkodził jakiś kabel czy poprostu coś się posypało a teraz jest na wakacjach i ma do przejechania 900km do domu aha i auto szarpie jest spadek mocy ale jak chwile postoi jest ok.Z góry dziekuje za pomoc
POZDRAWIAM
b
bartolll
Newbie
Newbie

Post autor: bartolll »

Auta wyposażone w filtr cząstek stałych wymagają właściwego oleju o specyfikacji wskazanej przez producenta. Jeśli użyto niewłaściwego oleju filtr może zostać uszkodzony a spadek mocy jest tego objawem. Niech ojciec nie jeździ szkoda silnika w końcu dość młode auto. Teraz proponuję hol do warsztatu gdzie była wymiana i reklamacja jeśli był ich olej lub wymiana z płukaniem silnika jeśli to był wasz olej. Zostaje jeszcze sprawa awaryjnego przepalenia filtra cząstek stałych.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

a jaki jest stan na bagnecie? O tej podstawowej sprawie nic nie napisałeś... Być może przy wymianie zalali za mało oleju... Trzeba koniecznie sprawdzić stan - pierwsze co. Może być tez tak, ze za słabo dokręcili filtr oleju - ja tak miałem. Gubiłem po trochu oleju, na całe szczęście zorientowałem się po dwóch dniach... Dokręcili i jest ok. (Polo 1.4 16V 2002)
k
koniu79
Newbie
Newbie

Z tego co rozmawiałem teraz przez tel to poziom oleju jest prawidłowy a filtr oleju jest dokrecony dobrze
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote="bartolll"]Auta wyposażone w filtr cząstek stałych wymagają właściwego oleju o specyfikacji wskazanej przez producenta. Jeśli użyto niewłaściwego oleju filtr może zostać uszkodzony a spadek mocy jest tego objawem. Niech ojciec nie jeździ szkoda silnika w końcu dość młode auto. Teraz proponuję hol do warsztatu gdzie była wymiana i reklamacja jeśli był ich olej lub wymiana z płukaniem silnika jeśli to był wasz olej. Zostaje jeszcze sprawa awaryjnego przepalenia filtra cząstek stałych.[/quote]Filtr cząsteczk stałych montowany jest w silnikach diesla, a tu chodzi chyba o benzynę.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
b
bartolll
Newbie
Newbie

Post autor: bartolll »

Zgadza się pomieszałem z silnikiem Lupo 1,2 TDi 3L :) trzeba sprawdzić ciśnienie oleju innym manometrem w miejscu czujnika fabrycznego.
b
brum
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brum »

Sorki że się wetnę ale koniu79 wy macie to autko od nowości????? toć to chyba gwarancja jakaś czy co???
k
koniu79
Newbie
Newbie

zgadza sie auto mamy od nowosci ale mój sprytny ojciec nie jezdził na serwis i z gwarancji lipa
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”