[6n2] Rozrząd

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
PCV
Newbie
Newbie

[6n2] Rozrząd

Post autor: PCV »

Witam.Jaka jest cena rozrządu + pompa do 1,4 16 V?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja za kompletny rozrząd dałem jakieś 220 zł, do 16V będzie kosztował jakieś 350 zł
http://www.allegro.pl/item667642589_roz ... o_1_4.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: vvvrider »

Witam
Zbliża mi się wymiana rozrządu(kompletny rozrząd) w związku z tym mam parę pytań:

-Jaki był fabrycznie montowany rozrząd w polo 6n2 1.4 16V 75km kod silnika AUA
-Czy warto kupić taki sam jak był z fabryki montowany czy jest jakiś lepszy zestaw
-Gdzie kupić żeby była przystępna cena, żeby nie przepłacić w Warszawie lub Allegro
-Co polecacie do 1.4 16V tu nie chodzi o najtańszą opcje tylko najlepszą jakościowo
Obrazek
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""vvvrider""]Witam
Zbliża mi się wymiana rozrządu(kompletny rozrząd) w związku z tym mam parę pytań:

-Jaki był fabrycznie montowany rozrząd w polo 6n2 1.4 16V 75km kod silnika AUA
-Czy warto kupić taki sam jak był z fabryki montowany czy jest jakiś lepszy zestaw
-Gdzie kupić żeby była przystępna cena, żeby nie przepłacić w Warszawie lub Allegro
-Co polecacie do 1.4 16V tu nie chodzi o najtańszą opcje tylko najlepszą jakościowo[/quote]

Jestem świeżo po wymianie rozrządu w silniku AUA więc napiszę jak to wyglądało u mnie:
- rozrząd oryginalny o oznaczeniu 036198119E ok 700zł brutto, ja kupiłem na aukcji za 450zł. W oryginale siedzą rolki INA i paski Conti, także tych firm szukaj jeżeli nie chcesz kupować ori
- pompa wody HEPU P557, Intercars cena normalna 217zł , -20% zniżki dla klubowiczów PKP
- robocizna 150zł
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Szczerze to sporo jest firm dobrych i nie muszą to być koniecznie te co w oryginale. Ja jutro jadę na wymianę rozrządu i poskładałem zestaw nastawiony na cena/jakość. Będę jutro miał jutro dane to dam znać co wrzuciłem.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

Z tego co zauważyłem to dużo na allegro sprzedaje tanio ale czy to są rzeczywiście oryginalne części wolałbym uniknąć podróbek.
Ktoś się orientuje jak z ceną za robociznę jaka powinna być za wymianę kompletnego rozrządu
i ile kosztuje taka usługa w ASO dla porównania.
Obrazek
b
baxi
Newbie
Newbie

Post autor: baxi »

Ja kopiłem kpl tj paski Conti rolki INA za 399 http://allegro.pl/show_item.php?item=1160335909 + pompa Ruville 129 zł + przesyłka razem 553 zł. Teraz kolej na wymianę. Z tego co się orientowałem to najtaniej było 350 zł.
T
Turbo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Turbo »

Mogę załatwić taki rozrząd za około 450zł lub nawet taniej na takich częściach, jakie idą w oryginale czyli Ruville, INA, Conti itp.
Najtańsze NOWE części samochodowe! Silnikówka, zawieszenie, hamulce i inne!
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""baxi""]Ja kopiłem kpl tj paski Conti rolki INA za 399 http://allegro.pl/show_item.php?item=1160335909 + pompa Ruville 129 zł + przesyłka razem 553 zł. Teraz kolej na wymianę. Z tego co się orientowałem to najtaniej było 350 zł.[/quote]

przeglądałem na allegro i widziałem że już ktoś to kupił proszę a to ktoś z forum
masz pewność że to oryginalne części ?
350zł za robociznę to trochę drogo jak coś kiedyś załatwiałem w aso vw to coś koło tego mi koleś z pamięci policzył ale nie długo się dowiem ile liczą dokładnie i napiszę

Turbo
Części są oryginalne? skąd pochodzą ?
Obrazek
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ja mogę załatwić na dowolnych częściach. Oryginalne lub zamienniki. Sam dałem za swój jakieś 220zł i śmiga. Wymiana 150zł (do tego filtry, zbieżność i jakieś drobiazgi). Wszystko zależy gdzie robisz.
Mam u siebie części Gates, Master-Sport, Optimal i Denckermann. Wszystko bez problemu działa (już w innych autach sprawdzane z przebiegami 100-200 tyś pod moją lub rodziny opieką). Nie ma co przeżywać, że musi być to co w oryginale zakładali.
T
Turbo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Turbo »

vvvrider, prowadzę hurtownię części zamiennych. Części są tych samych firm, które robią dla oryginału, ale nie są w pudełkach VW-AUDI stąd niższa cena. Nie widzę sensu kupowania takiego rozrządu (jak i każdej innej części) tylko dlatego, że na pudełku jest napisdane ORG VW...
Najtańsze NOWE części samochodowe! Silnikówka, zawieszenie, hamulce i inne!
Awatar użytkownika
vvvrider
Raczkujący
Raczkujący

Turbo
Ja doskonale wiem o czym mówisz

Volkswagen nie produkuje niektórych swoich części
tylko zleca to innym firmą które robią to dla nich pod ich logo
Jest wybite na danej części logo VW a niczym nie różni się od produktu firmy
Jestem tego samego zdania co ty że nie ma sensu kupować i przepłacać tylko za logo wybite na części.

Dlatego pytałem co wkładali w fabryce na pierwszy raz od nowości bo chciałem kupić tego samego producenta.
pytałem w serwisie i nie chcieli mi udzielić takiej informacji ponieważ to tajemnica firmy.

co do kosztów:
Rozrząd w serwisie vw Aso
części koło 1000zł wymiana koło 1000zł razem prawie 2000zł gwarancja 100% na najmniejszy stukot gwizd rolki itp. wymiana na nową część na ich koszt Wpis w vw serwisie katalogu vw
mój samochód ma już parę wpisów z zagranicy, przy sprzedaży to się liczy (ale ja nie zamierzam go sprzedawać) :)

W serwisie pana mechanika
gdzie się znają i dobrze robią
koło 1200zł/1300zł
paski conti rolki ruville pompa ruville
gwarancja 70 tysięcy km też wymieniają jak coś gwiźdze

Mam do wyboru jeszcze mechanika bez gwarancji
kupuje sam części na swój koszt (+- 600zł) wymiana koło 250zł

Co byście wybrali ?
Obrazek
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Wybrałbym opcję 3 - kupić części samemu i dać zarobić jakiemuś mechanikowi jeśli sam nie chcesz się w to bawić.

Moim zdaniem nie ma sensu robić tego w ASO (kosmiczna cena, a jakość jak za pracę mechanika) ani w drogim warsztacie.

Różnie też bywa z mechanikami - mają rabaty na części, ale mogą jeszcze dorzucać dodatkowe marże i to co byś kupił za 500zł on Ci sprzeda za 700zł. Niektórzy natomiast krzywo patrzą jak przyjeżdżasz ze swoimi i odrabiają na robociźnie. Jak masz sprawdzonego (bądź znajomego) mechanika to możesz kupić części i powierzyć mu bez obaw.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

dokładnie tak jak kolega wyżej napisał, niektórzy mechanicy trochę z dystansem podchodzą jak przyjeżdżasz ze swoimi częściami, jeździłem dowiadywać się o koszt wymiany i u większości usłyszałem, że nie dadzą mi na to gwarancji, ani na części, ani na robociznę, w końcu znajomy dał mi kontakt do swojego szwagra mechanika i on mi to wymienił w przystępnej cenie i dał gwarancję na robociznę :)
jeżeli chodzi do ASO to mi do silnika AUB wycenili na 1300zł, ale, że mieli promocję polegającą na tym, ze auto robią podczas drugiej zmiany to wyszło 1000zł, też nie tak źle, tym bardziej, że babka powiedziała, że dają gwarancję na 90 tys. km, kto co woli, ale ogólnie warto kupić już jakieś lepsze części, u mnie to było pasek ContiTecha, rolki INA i pompa Hepu, czyli to co w ASO :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
b
baxi
Newbie
Newbie

Post autor: baxi »

[quote=""vvvrider""][quote=""baxi""]Ja kopiłem kpl tj paski Conti rolki INA za 399 http://allegro.pl/show_item.php?item=1160335909 + pompa Ruville 129 zł + przesyłka razem 553 zł. Teraz kolej na wymianę. Z tego co się orientowałem to najtaniej było 350 zł.[/quote]

przeglądałem na allegro i widziałem że już ktoś to kupił proszę a to ktoś z forum
masz pewność że to oryginalne części ?
350zł za robociznę to trochę drogo jak coś kiedyś załatwiałem w aso vw to coś koło tego mi koleś z pamięci policzył ale nie długo się dowiem ile liczą dokładnie i napiszę

Turbo
Części są oryginalne? skąd pochodzą ?[/quote]

vvvrider części wydaja się być oryginalne chociaż wychodzę z złażenia że teraz Chińczycy zrobią wszystko, więc zawsze się można naciąć. W każdym bądź razie znajomy mechanik wymienił wszystko za 150 zł i śmiga aż miło. Mam nadziej że do następnej wymiany :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”