[6n2] Elektryczne szyby - problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

Takie otwieranie "co 2 cm" pojawiło się po naprawie silniczka. Nie jestem elektrykiem, ale pomogło otworzenie puszki silnika i złożenie pokrywy spowrotem, ale odwrotnie - jeśli ma to jakieś znaczenie (bo wydawało mi się, że może te magnesy w pokrywie pchały ogniwa w odwrotnym kierunku, bo je wcześniej odwrotnie zamontowałem - jakkolwiek sens ma to stwierdzenie :? ).
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

No właśnie dziś przerabiałem temat. Próbowałem wyjąć płytkę drukowaną i nie mogłem- nie wiem jak. Przez grzebanie przestał mi się obracać silnik w jedną stronę. Otworzyłem i złożyłem na nowo silnik i faktycznie zaczął wreszcie pracować jednostajnie...ale nadal tylko w jedna stronę. Po zamontowaniu tylko bedę mógł zamknąć szybę. Szukałem samego silniczka i kaszana, nigdzie nie mogę dostać. W serwisie VW po telefonie poinformowano mnie że zestaw naprawczy można zamówić z Niemiec. Kosz- 1050 PLN lol. Może ktoś mi załatwić sam silnik z elektroniką???
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""Bavar""]Może ktoś mi załatwić sam silnik z elektroniką???[/quote]

www.allegro.pl :amen:
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

znajdź mi na allegro silniczek do 6n2 to bede skakał z radości :bow: Na razie mam drewniane beleczki do podtrzymania szyby w drzwiach. Docelowo planuję jednak je zrobić tylko nigdzie nie ma tego silniczka :bye:
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

ogólnie te silniczki polo 6n2 maja takie samo wejscie elektryczne i budowa tj movowanie jest podobne. Tylk onie wiadomo czy miejscami piny sie nie roznia. Pewnie tak. Widze w profilu ze jestes z Poznania to smigaj w niedziele na gielde i napewno kupisz. A nawet ten Twój jesli chodzi to pewnie uda sie naprawic, tylko trzeba troche posiedziec. Pewnie jakies zwarcie zrobiles jak sie bawiles :acute: Tak na marginesie silniczki pod comfort polo 6n2 lewa strona 6N3 998 801D; prawa strona 6N3 998 802D
[size=12px][/size]
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Czy szyba od strony kierowcy ma funkcję "auto"? Bo pasażera ma, a od kierowcy nie działa. Do tego zauważyłem, że nie jest podświetlony przycisk otwierania szyby kierowcy (mimo, że wszystkie pozostałe się świecą prawidłowo). Myślicie, że ktoś tam majstrował i coś popsuł?
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

U mnie komfort dla kierowcy i pasażera (funkcja auto? ) działa tylko od strony kierowcy. Pasażer musi trzymać cały czas przełącznik. Podświetlenie... może spaliła się dioda lub masz nieoryginalny zamiennik bez podświetlenia.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""Tomek001""]Czy szyba od strony kierowcy ma funkcję "auto"? Bo pasażera ma, a od kierowcy nie działa. Do tego zauważyłem, że nie jest podświetlony przycisk otwierania szyby kierowcy (mimo, że wszystkie pozostałe się świecą prawidłowo). Myślicie, że ktoś tam majstrował i coś popsuł?[/quote]
od strony kierowcy oba przyciski powinny być dwustopniowe, dla szyby kierowcy i pasażera, sprawdź czy w tym od kierowcy są te dwa "stopnie" dla otwierania i zamykania, jeżeli nie to widocznie ktoś włożył taki jaki jest po stronie pasażera, a jeżeli jest to wyczuwalne to coś siadło w środku, często przyczyną są blaszki na płytce :)
co do podświetlenia to tak jak kolega wyżej napisał :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

No to pewnie nieoryginalny przycisk w dodatku bez podświetlenia... No cóż. Jutro się temu przyjrzę.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
m
mi7
Newbie
Newbie

Post autor: mi7 »

Cześć,
mam też problem z mechanizmem szyby ele. prawe drzwi.. Połamane mam praktycznie wszystkie części plastikowe. Na allegro niektóre z nich są w zestawach naprawczych, problem w tym, że nigdzie nie widziałem rolek do linek. Czy takie rolki są gdzieś dostępne osobno? Chcę się troche pobawić i spróbować złożyć to samemu. Mam nadzieje, że silniczek działa i rozwinę linke :)

PS.
czy mechanizm z 6n 3d pasuje do 6n2??
T
Tomasz
Newbie
Newbie

Post autor: Tomasz »

Rolek do linek osobno nie dostaniesz, plastiki owszem, ale kupno ich mija się z celem jeśli nie masz linek ponaciąganych. Jak masz połamane rolki, to musisz kupić cały mechanizm. Mi się udało kupić cały mechanizm za 275 zł bez silniczka. Dużo, ale działa.
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie odnośnie części z 6n do 6n2 - nie, nie podpasują. Musisz szukac nowych mechanizmów. Pozdrawiam i powodzenia w szukaniu części.
Awatar użytkownika
michal040493
Newbie
Newbie

Post autor: michal040493 »

Odkopię temat

Istnieje możliwość dokupienia samych rolek np tutaj koszt 15-20 zł
http://www.auto-spinka.pl/pl/searchquer ... ?url=rolka

Ale uwaga zanim kupisz rolkę zmierz średnicę wewnętrzną starej rolki bardzo ważne w intercarsie sprzedali mi zestaw naprawczy do polo 6n2 z rolką większa o 1mm przez co silnik ślizga się po niej i konieczne jest szukanie innej rolki .
Polo 6n2 ALD 1.0 2000
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”