[6n2] Elektryczne szyby - problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
sitopl
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Elektryczne szyby - problem

Post autor: sitopl »

Witam polósimaniacy :D Mam do was takie małe pytanko. Czy ktoś z was wie może czy padnięcie akumulatora mogło rozprogramować podnoszenie szyb. Chodzi o t o że miałem podnoszenie dwu stopniowe czyli na raz otwierałem/zamykałem ręcznie, po wciśnięciu głębiej szyba sama się zamykała/otwierała. Odkąd są te mrozy i padł mi aku zauważyłem że ten drugi stopień działa identycznie jak perwszy (szyba ani się sama nie otwiera ani nie zamyka). Czy wiecie co może być tego przyczyną? I jeszcze jedno pytanie żeby nie zaczynać nowego tematu odkąd tak mrozi coś wyje mi jakby gdzieś pod kierownica, nie jest to jakieś mega wycie ale zauważalne. Co to może być? Dziekuję za pomoc i pozdrawiam :bye:
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

tak, padnięty aku jest tego powodem, podobnie jak odłączenie aku, żeby wszystko wróciło do normy otwórz szyby, wysiądź z auta, i zamknij je przytrzymując kluczyk do momentu zamknięcia się szyb, ot cała filozofia, a na następny raz szukaj bo było ostatnio o tym już pisane :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
s
sitopl
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki Toto! Próbuje czasem szukać ale jakoś mi to jeszcze czasem nie wychodzi. Pozdrawiam i bezawaryjnej jazdy :bye:
Awatar użytkownika
pet07
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pet07 »

Witam. Mam ten sam problem z domykaniem szyb sposób z kluczykiem nie pomaga dodam za domykanie szyb nie dziala tylko od strony kierowcy od strony pasażera jest ok. A co do wycia to pewnie dmuchawa mnie tez wyło.
TDI
s
sitopl
Raczkujący
Raczkujący

Kolego pet07 toto nie wspomniał że aby ten trik zadziałał to trzeba też te szyby otworzyć z kluczyka. Zrób tak: wysiądź z auta i przekręć kluczyk w lewo tak żeby szyby się do końca otworzyły a następnie zamknij je kluczykiem przekręcając w prawą stronę. U mnie pomogło i jest ok. Natomiast wspomniałeś że u Ciebie jedna strona szwankuje więc może przyczyna leży gdzie indziej. Ja miałem tak latem i pomogło wd40 psiknięte w przełączniki. Może u Ciebie też coś się zabrudziło albo zaśniedziało. Spróbuj i napisz czy pomogło. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
pet07
Raczkujący
Raczkujący

NIestety probowalem otwierania zamykania na wszystkie sposoby. Mozliwe ze trzeba podlaczyc i zobaczyc czy nie wyskakuja jakies bledy w module komfortu? Zna ktos kto by mi tanio podlaczyl do kompa w Warszawie? PS nie dodalem ze autko mam od wrzesnia 2009 i na poczatku to dzialalo ale szyba zaczela sie blokowac wiec rozebralem drzwi i byl ułamany taki plastik ktory przytrzymywal szybe od dolu naprawilem i szyba dziala super, tylko bez domykania:(. Pozdrawiam i dzieki za wszelka pomoc. :piwo:
TDI
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

na pewno znajdzie się ktoś z klubowiczów w Wawy co Ci podłączy autko pod kompa za symboliczne piwko, tylko poproś, może ktoś odpowie, zawsze możesz jeszcze we własnym zakresie wymontować przełącznik i w nim poszukać problemu, bo na 99% wydaje mi się, że to on ten problem stanowi, przeczyść go, sprawdź kable, etc.
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
pet07
Raczkujący
Raczkujący

Witam! Problem rozwiazany dzis gdy wsiadalem do POLI powiedzialem nie zaszkodzi jeszcze raz sprobowac odpalilem samochod i otwieralem zamykalem naciskajac najpierw 1-szy stopien przelacznika tak z 10 razy po zamknieciu puszczalem przycisk i naciskalem jeszcze pare razy gdy szyba byla zamknieta(podobnie przy otwartej szybie) potem naciskajac 2-gi stopien w ten sam sposob pare razy i zadzialalo. Dzieki za wszelka pomoc :piwo:
TDI
Awatar użytkownika
Artek3333
Newbie
Newbie

Post autor: Artek3333 »

Ja też mam problem z szybą od strony kierowcy i wnerwia mnie to, :angry2: bo zawsze powtarzałem, że kupować auto z El. szybami to dodatkowy problem. :angry: Kupiłem i oczywiście pierwszy problem mojej Polówki to awaria otwarcia szyby. :roll: Z lewej strony się otwiera ale czasem jest problem zamknąć, a jak nie da się zamknąć to zamyka się dopiero przy zamku centralnym jak wyjdzie się z auta. Natomiast szyba od kierowcy w ogóle się nie otwiera, słychać takie tykanie jak wciska się przycisk, rozebrałem bok tapicerki ale wygląda, że wszystko ok. A silniczek od szyby jak go dotykałem to był ciepły. Wie ktoś czy to silniczek nawalił czy mechanizm albo sterowanie?
c
combo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: combo »

Artek3333 też mam problem z prawą szybą. nie da się jej otworzyć. Lewa chodzi bez zarzutu. W prawej słychać jak coś przeskakuje ale silniczek nie pracuje. Przestało działać w momencie jak popsuł mi się czujnik stopu. Myślałem, że jak go wymienię to szyba zacznie się otwierać a tutaj ZONK! Nigdzie nie ma info co można z tym zrobić.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Hehe charakterystyczne cyk,cyk znana w grupie vag :) Padła płytka na silniczku szyb. Tzn najcześciej padają te płytki, bo zwykłe dwuprzewodowe siłowniki pozbawione tej płytki są pozbawione tej wady:) Właśnie na stole mam siłownik od ibizy i tez tylko cyk cyk robi. Sprawdze rprzekaznik na krotko bo wychodzi ze napiecia nie podaje
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
adas110780
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adas110780 »

podepnę się pod temat...

szyba kierowcy nie opuszcza się do końca, zatrzymuje się tak ok.10cm przed końcem...

czy ktoś miał podobnie?
Obrazek
moje POLO <a class=\"postlink-local\" href=\"http]Obrazek[/url]
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

sprawdźcie szczotki silnika
I miejsce plac manewrowy
Awatar użytkownika
zazu
Newbie
Newbie

Post autor: zazu »

[quote=""Marianoo""]Hehe charakterystyczne cyk,cyk znana w grupie vag :) Padła płytka na silniczku szyb. ....... [/quote]

Witam wszystkich serdecznie na forum

Mam taki sam problem ,cyk cyk i silniczek w drzwiach kierowcy nie działa.
Jak naprawić tę plytkę na silniczku szyb -elektryk samochodowy da radę czy trzeba zamawiać nową płytkę/silniczek?
Atiwe proceeding
Awatar użytkownika
Bavar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Bavar »

Jeśli idzie o same cykanie to miałem taką awarię podczas wakacyjnego wyjazdu i nie mogłem zamknąć szyby omg. Musiałem rozebrać boczek na parkingu i nic mi to nie dało. Okazało się że brakowało masy na silniczku - przerwany przewód w wiązce drzwi. Objawem było owe cykanie. Teraz po zalutowaniu okno otwiera się i zamyka ale skowo co 2cm i muszę się naklikać żeby otworzyć czy zamknąć. Myślę że płytka sterownika przy silniczku jest za to odpowiedzialna. Jakieś propozycje? Skąd dostać silniczek ze sterownikiem????
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”