witam, jestem mocno "zielony" w temacie motoryzacja i potrzebuję porady.
samochód zaczął się kiepsko prowadzić, dodatkowo odgłos spod maski wskazuje na jakiś problem z pompą wspomagania. zanim zacznę szukać nowej pompy (jeżeli w ogóle jest taka potrzeba) chciałbym uzupełnić płyn, tylko wstyd się przyznać nie wiem gdzie mam go wlać.
jestem użytkownikiem VW Polo zaledwie od kilku miesięcy.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
dziękuję za poradę, tak myślałem że właśnie o to miejsce chodzi... problem tylko, że ciężko tam się dostać (odkręcic), ale z tym już sobie jakoś poradzę
[quote="gillan"]problem tylko, że ciężko tam się dostać (odkręcic), ale z tym już sobie jakoś poradzę [/quote]
Tylko nie rozkręć pół silnika :!: ;P
Wystarczy wziąźć śrubokręt, włożyć go w to zagłębienie i odkęcić. Nie ma w tym żadnej filozofii.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
[quote="bazi"]Odkrecasz zielony korek i od spodu masz przyczepioną miarke/bagnet[/quote]
Ja własnie w sprawie tej miarki, czy poprawny pomiar jest przy dokręconym deklu czy tez odkręconym, tzn. tylko dociśniętym (nałożonym)?
Chodzi mi o to że mam małe wycieki pod owym deklem i jak na moje oko jest tego plynu raczej za dużo nalane, ale chce miec pewność czy dobrze mierze zanim odleje.
Autko kupilem doslownie na dniach stąd to lamierskie pytanie.
Pozdrawiam
[quote="leszel"]czy poprawny pomiar jest przy dokręconym deklu czy tez odkręconym, [/quote]
przy dokreconym. Miej na uwadze ze na cieplym silniku poziom sie jeszcze podnosi o jakies 1 cm (rozszerzalnosc temperaturowa cieczy).