Wszystko o: Hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

belkę z gti? ale chyba mk1, czy z mk2(nie za długa)?
Awatar użytkownika
Liwio
Początkujący
Początkujący

Post autor: Liwio »

Ja tez to mam w coupe, tylko cos mi to prowizorka zalatuje :D i chce sie dowiedziec jak to jest mocowane do belki własnie??? :roll:
------------->LIWIO<------------
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 286#p42286 -MOJE POLO
Awatar użytkownika
icu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: icu »

Obrazek

Liwio na czerwono mocowanie do belki na zielono mocowanie do budy. Calkiem mozliwe ze za pomoca czesci nr 11 :) Tylko jest ktos w stanie odpowiedziec jaka ma dlugosc ta sprezynka ?
Pozegnalem mojego szerszenia :)
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

[quote=""mmmarcin""]proszę kogoś o poprawienie błędów ortograficznych w pierwszym pościePROSZĘ![/quote]
mądrala :mrgreen:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""bruczyk""]Wszystko moze wygladac na fajne ale przyloz sobie szczeke do bebna i zobacz czy przylega na calej powierzchni czy tylko na jakims odcinku.[/quote]
o tym niepomyślałem :roll:
[quote=""Wy3""]Belkę z Golfa GTI można wstawić i się ma tarczowe[/quote]
możesz coś więcej o tym powiedzieć :arrow: jakoś nie jestem przekonany że to bendzie pasować :roll:
C
Changeman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Changeman »

Zaj jakis czas jak sie za to wezme to podam długosc sprezynki ( nie mam hamolcow z tylu okladziny, bebny sa ok uklad nie jest zapowietrzonyczyli wina korektora) http://img150.imageshack.us/gal.php?g=dsc00076r.jpg a tu zdjecia korktora z mojego auta siedzi on przed belka lewego kola z tylu.
C
Changeman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Changeman »

Ja cos kiedys wyczytalem ze tylny uklad hamolcowy od corrado albo sirocco pasuje wlasnie tarcze. Prosze zeby ktos uzupelnil ew. sprostowal.
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Powiem tak. Nr belki z 86c i golfa 1 zgadzaja sie az do oznaczenia literowego, jak jest z pasowaniem nie wiem, ale np mozna przelozyc same mocowania tarczy hamulcowej z golfa MK1 GTI ale z lat 80 lub corrado bo to ta sama belka. tylko ze w momencie wsadzenia tarcz do tylu musisz wsadzic wieksze tarcze do przodu.

BALON
Akurat to jest bardzo wazne na jakiej powierzchni przylega
Awatar użytkownika
dru8d
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dru8d »

Jeśli tylne bębny są w dobrym stanie, tzn. mechanizm dobry, cylinderki nie puszczają itd. to naprawdę dobrze hamują. Zauważyłem taką zasadę, im mocniej hamuje tył (tzn. hamulce są sprawne i dobrze ustawione) tym rzadziej zdarza się piszczenie przednich opon - nawet przy dość ostrym hamowaniu, ponieważ siła rozkłada się w miarę równo (biorąc pod uwagę rozłożenie masy - gdzie z przodu jest silnik i obciążenie większe). Dlatego uważam, że najlepiej zadbać o dobry stan tego co jest w standardzie, a jeśli to komuś nie wystarcza to dopiero można kombinować. Miałem kilka sytuacji podbramkowych i samochód zawsze zatrzymał się szybciej i wcześniej niż przewidziałem - na moje szczęście (nawet przy zimówkach i na mokrym asfalcie).
VW Polo Fox Style 86C/2F (Steilheck), rocznik: 1994, silnik 1.05i, kolor: Classic Green Perl LC6U, audio: Pioneer DEH-4000 UB ( 2 + sub)
Awatar użytkownika
Wy3
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Wy3 »

Też tak myślę dlatego lepiej zamontować z przodu zaciski z g40 i tarcze wentylowane, chyba że z tył bębny, cylinderki i szczęki są do wymiany to wtedy można pomyśleć o zamianie na tarczowe.
KONI
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

jak dostane przypływ gotówki to zainwestuje w nowe bębny i szczęki
tak jak czytam :roll: to chyba niewarto usprawniać tylnich hamulców bez powiększenia przednich :roll:
bo tył bendzie tak samo mocno hamował jak przód :arrow: chyba że przestawić troche korektor siły hamowania :mrgreen:
czy na przód pasują jakieś inne hamulce niż z g40 :arrow: ale żeby standardowa felga pasowała :?:
Awatar użytkownika
rolek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rolek »

Tylne hamulce pasują z mk2 gti.

Trzeba przełożyć czop, jarzmo, zacisk i wężyk od płynu.

Pomijam kwestię łożysk, tarczy i klocków ;)

Wszystko pasuje plug & play, niestety linke od ręcznego trzeba zrobić na zamówienie bądź trochę pokombinować ;)

Zaciski polecam od mk4 bo są z alu i się nie zapiekają
Obrazek
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

A na bank wszystko dobrze zlozyles? Nie zapowietrzyl Ci sie czasami uklad. Hamulec masz twardy? Ja pojezdzilem spokojnie jakies 1000km. A pozniej ostro po hamulcu do zera ze 120-130 dwa razy. Tarcze sie zrobily czerwone, fajny efekt noca 8-)
Mialem takie same tarcze jak Ty tylko ze klocki Textar.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
sivasec
Redaktur
Kontakt:

Post autor: sivasec »

last_warrior
tak sie nie powinno dziac. to nie wina klockow czy tarcz tylko cos nie tak masz poskladane lub zapowietrzone czy uszkodzone. ja bym tu szukal przyczyny.
Obrazek
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Jak dla mnie to przydałoby się porządne odpowietrzenia układu ;) Ale to tylko moje zdanie .... ;P 8-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”