[9n] Ktory VAG COM kabelek wybrac ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
whizzkid90
Newbie
Newbie

[9n] Ktory VAG COM kabelek wybrac ?

Post autor: whizzkid90 »

Witam,

Jestem posiadaczem VW polo 2003 (9n) , niestety od czasu instalacji car audio ma problemy z czujnikiem poduchy powietrznej i ciagle wlacza mi sie kontrolka , a ostatnio jakies spiecie na kabelkach bylo przy swiatlach stop i swieci sie rowniez ikonka silnika. Koszt wylaczenia kontrolek to 40 funtow wiec postanowilem kupic jakis tani kabelek na ebayu lecz niestety nie mam pojecia jaki bylby najlepszy? Nie potrzebny mi zaden kabel ktory bedzie obslugiwal soft do modyfikacji , tylko zeby sprawdzal bledy i zeby mozna bylo je usuwac.. Na ebayu znalazlem nastepujace kable prosze mi powiedziec ktory by sie nadawal a jesli zaden to jaki w takim razie kupic ( nie drozszy niz 20funtow/100zl )

VAG COM USB DIAGNOSTIC CABLE 409.1 OBD2 II LEAD VAG-COM
VAG K+CAN 1.4 COMMANDER Diagnostic Tool VW Audi OBD2
OBD2 CAR DIAGNOSTIC CODE READER L2 V1.5a EOBD2
USB Vag-Com Cable/Interface​/Scanner VW Audi VagCom^EOBD
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

obojętnie który kabel obd2 kupisz będzie dobrze. Osobiście poszukałbym takiego za ~40E ponieważ z tańszymi możesz mieć problem z ustawieniem synchronizacji baudów na porcie.
w
whizzkid90
Newbie
Newbie

Post autor: whizzkid90 »

[quote=""suff""]obojętnie który kabel obd2 kupisz będzie dobrze. Osobiście poszukałbym takiego za ~40E ponieważ z tańszymi możesz mieć problem z ustawieniem synchronizacji baudów na porcie.[/quote]

Ok rozumiem, faktycznie moze lepiej dolozyc troche kasy a to i tak jednorazowy wydatek w porownaniu do jezdzania do serwisu , dzieki za szybka odpowiedz. pozdrawiam
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Post autor: McGrady »

no proszę was. kabelek musi być taki żeby szła nim transmisja CAN. wszystkie VW po 2002r. są wyposażone w cyfrową szynę CAN. dlatego byle jakim kabelkiem który ma OBD2 tego nie zrobisz.
Awatar użytkownika
bratek1984
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: bratek1984 »

Ja ostatnio przy odłączaniu foteli zapomniałem o zdjęciu klemy z masą z akumulatora, przez co paliła mi się kontrolka błędu poduszek. Zakupiłem sobie taki prosty kabelek na allegro http://www.allegro.pl/item1037096217_va ... gw_fv.html.
Dziś przyszedł pocztą i udało mi się nim wykasować błąd poduszek :) Bez większych problemów. Na moje potrzeby mi wystarczył. :grin:
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

A świstak siedzi i zawija te sreberka. Generalnie auta z 2003r miały Can, ale pare vw z 2004 widzialem bez can we wtyczce. Jesli kolega zrobil by zdjecie wtyczki jakie piny siedza u niego to wtedy bedzie mozna cos powiedziec, bo rocznik ma taki ze can moze jest we wtyczce a moze nie.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
rafcioss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rafcioss »

Witam
Koledzy mam pytanie: a skąd pobrać program Vag żeby go zainstalować na kompie
Rafcioss
Awatar użytkownika
tom_1612
Newbie
Newbie

Post autor: tom_1612 »

Chciałbym prosić o wypowiedź na temat takiego urządzenia, czy ktoś może miał z tym do czynienia? Warto kupić, można takim małym pierdołkiem naprawdę zrobić tyle rzeczy co opisano w aukcji?
Z góry dzięki za podpowiedzi.
http://www.allegro.pl/item1069912331_pr ... or_vw.html
k
kret84
Newbie
Newbie

Post autor: kret84 »

Witam posiadam kabel z oporogamowaniem POLSKI VAG ale uważam że program jest taki sobie chciał bym przejść na VAG COM ale nie wiem na jaką wersję oraz jak prawidłowo go skonfigurować. Pościągałem różne wersje programu ale jakoś nie chce to działać. Proszę o pomoc w wyboże wersji zależy mi na wersji PL.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""kret84""]zależy mi na wersji PL[/quote]
VAG-COM w polskiej wersji to wersja 208.1 ale co on dokładnie obsługuje to nie pamiętam bo ja działam na 311.2 lub 409.1
Żebyś mógł cokolwiek zrobić z wersją angielską to musi być ona "full"
m
mikir
Newbie
Newbie

Post autor: mikir »

Panowie,
czy tym :

http://www.allegro.pl/item1076766977_va ... gw_fv.html

odczytam i skasuje błędy w polo 9n 2004, 1,2 12V?

jest możliwośc ze ten kabelek nie bedzie działał w tym roczniku>?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

może mały ot, jeśli ktoś potrzebuje..mam vag-com w wersji 409.1-S
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""mikir""]odczytam i skasuje błędy w polo 9n 2004, 1,2 12V?[/quote]
Raczej da rade.
[quote=""mikir""]jest możliwośc ze ten kabelek nie bedzie działał w tym roczniku>?[/quote]
Zawsze istnieje taka możliwość. Ale... patrz wyżej :)

[quote=""wrotek_poz""]może mały ot, jeśli ktoś potrzebuje..mam vag-com w wersji 409.1-S[/quote]
A coż takiego ciekawego oferuje ów wersja??
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

[quote=""mikir""]...
jest możliwośc ze ten kabelek nie bedzie działał w tym roczniku>?[/quote]
Jest możliwość, że nie będzie działać, bo już CAN w tych rocznikach wchodził i jeśli go masz to tylko silnik sprawdzisz, o ile się połączysz. Podaj jakie masz piny we wtyczce w aucie, albo daj foto to będzie wiadomo czy spasuje.
Co do kolegi powyżej to jestem ciekaw czy 409.1 full hehehe
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""Marianoo""][quote=""mikir""]...
jest możliwość ze ten kabelek nie bedzie działał w tym roczniku>?[/quote]
Jest możliwość, że nie będzie działać, bo już CAN w tych rocznikach wchodził i jeśli go masz to tylko silnik sprawdzisz, o ile się połączysz. Podaj jakie masz piny we wtyczce w aucie, albo daj foto to będzie wiadomo czy spasuje.
Co do kolegi powyżej to jestem ciekaw czy 409.1 full hehehe[/quote]

Witam.
Ja mam Polo 1.4 16V 2002r... czytałem tu na forum jak i również było napisane na aukcji, że CAN wchodził od 2004 roku... Zatem kupiłem kabel ze złączem OBD2... Teraz jak już go mam, okazuje się, że coś nie mogę się połączyć w ogóle za pomocą VAGCOMa... Niby VAGCOM widzi podłączony interfejs, port jest ok, ale mimo to, jest kiszka. Wyskakuje mi coś takiego:
Obrazek
A potem, gdy chcę sprawdzić np. błędy, coś takiego:
Obrazek

Jedynie udało mi się połączyć z samochodem za pomocą VW TOOL.. i to też tylko z modułem silnika i klimatyzacji/ogrzewania. I w zasadzie moge tylko odczytać i skasować błędy. Nic poza tym. Nie próbowałem tylko łączyć się z poduszkami, bo jak mam problemy z połączeniem, to boję się, że jakieś błędy niepotrzebne z tego wynikną.

Moje gniazdo wygląda tak:
Obrazek

Moje pytanie: Dlaczego nie mogę połączyć się z samochodem? Wina auta, interfejsu, kompatybilności, czy może mojego komputera/sterowników? :beg: Niby mam wszystko zainstalowane tak, jak pisał sprzedawca. Zakupiłem ten kabelek:
http://www.allegro.pl/item1031124462_in ... mocja.html

Do tego też jest coś takiego dziwnego, że mogę połączyć się VW TOOLem tylko z komputera mojego brata... jak u siebie zainstalowałem programy i sterowniki (dokładnie te same, z tej samej płyty) to nie udało mi się wcale połączyć...

EDIT: Dodam jeszcze: Na obu kompach jest Windows XP... na brata Service Pack 2, a u mnie Service Pack 3(ostatnio sie jakoś zaktualizował). Sam osobiście podejrzewam, ze może sterowniki nie są kompatybilne z SP2 i tym bardziej SP3. Zna ktoś może dobrą stronkę z programami i sterownikami zgodnymi z "najnowszymi" systemami, aktualizacjami? Czy może lepiej wypiep*** system i wgrać coś starszego na chwilę do kompa? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”