[quote=""Marianoo""][quote=""mikir""]...
odczytam i skasuje błędy w polo 9n 2004, 1,2 12V?
jest możliwość ze ten kabelek nie bedzie działał w tym roczniku>?[/quote]
Jest możliwość, że nie będzie działać, bo już CAN w tych rocznikach wchodził i jeśli go masz to tylko silnik sprawdzisz, o ile się połączysz. Podaj jakie masz piny we wtyczce w aucie, albo daj foto to będzie wiadomo czy spasuje.
Co do kolegi powyżej to jestem ciekaw czy 409.1 full hehehe[/quote]
Witam.
Ja mam Polo 1.4 16V 2002r... czytałem tu na forum jak i również było napisane na aukcji, że CAN wchodził od 2004 roku... Zatem kupiłem kabel ze złączem OBD2... Teraz jak już go mam, okazuje się, że coś nie mogę się połączyć w ogóle za pomocą VAGCOMa... Niby VAGCOM widzi podłączony interfejs, port jest ok, ale mimo to, jest kiszka. Wyskakuje mi coś takiego:

A potem, gdy chcę sprawdzić np. błędy, coś takiego:
Jedynie udało mi się połączyć z samochodem za pomocą VW TOOL.. i to też tylko z modułem silnika i klimatyzacji/ogrzewania. I w zasadzie moge tylko odczytać i skasować błędy. Nic poza tym. Nie próbowałem tylko łączyć się z poduszkami, bo jak mam problemy z połączeniem, to boję się, że jakieś błędy niepotrzebne z tego wynikną.
Moje gniazdo wygląda tak:
Moje pytanie: Dlaczego nie mogę połączyć się z samochodem? Wina auta, interfejsu, kompatybilności, czy może mojego komputera/sterowników? :beg: Niby mam wszystko zainstalowane tak, jak pisał sprzedawca. Zakupiłem ten kabelek:
http://www.allegro.pl/item1031124462_in ... mocja.html
Do tego też jest coś takiego dziwnego, że mogę połączyć się VW TOOLem tylko z komputera mojego brata... jak u siebie zainstalowałem programy i sterowniki (dokładnie te same, z tej samej płyty) to nie udało mi się wcale połączyć...
EDIT: Dodam jeszcze: Na obu kompach jest Windows XP... na brata Service Pack 2, a u mnie Service Pack 3(ostatnio sie jakoś zaktualizował). Sam osobiście podejrzewam, ze może sterowniki nie są kompatybilne z SP2 i tym bardziej SP3. Zna ktoś może dobrą stronkę z programami i sterownikami zgodnymi z "najnowszymi" systemami, aktualizacjami? Czy może lepiej wypiep*** system i wgrać coś starszego na chwilę do kompa?