[6n2] przełącznik kierunkowsazów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jarecki
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] przełącznik kierunkowsazów

Post autor: jarecki »

Witam,

od kilku dni po włączeniu kierunku i jego wyłaczeniu słysze charakterystyczny dźwięk jakby był właczony.
Sprawdzałem na zew. niec nie mryga. Co może byc przyczyna takiego zachowania?
Proszę o poradę.
Pozdrawiam
m
mmitch
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mmitch »

witam ja mam ten sam problem nie wiem co z nim zrobic tylko ze ten dzwiek jest taki szybki i jak wlacze kierunkowskaz to przestaje i jest normlany dzwiek kierunkow :niewiem: ma ktos jakis pomysl ?
Nie moc silnika, a technika zrobi z ciebie zawodnika.

opis tej malej
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komand19 »

Witam :)

Miałem ten sam problem.. Jeżeli sprawdziłeś czy nie masz przypadkiem przepalonej żadnej z żarówek kierunkowskazów to najczęściej charakterystyczne szybkie tykanie spowodowane jest zwarciem w manetkach przełaczania kierunkowskazów (u mnie tak własnie było i jest to charakterystyczne w polówkach). Na początku stawiałem na uszkodzony przekaźnik kierunkowskazów (znajduje sie on pod włącznikiem świateł awaryjnych) ale podmieniłem od kumpla i dalej było to samo.
Obrazek
m
mmitch
Mały interesant
Mały interesant

tak wszystkie kierunki działają właśnie też wpadłem na pomysł ze to może być przekaźnik tylko czy mógłby ktoś pomóc lub podpowiedzieć co trzeba zrobić jak do niego się dostać bo powiem szczerze w elektryce to ja laikiem jestem.
Pozdrawiam

opis tej malej
w
wnuq
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wnuq »

Miałem to samo. Przeczyszczenie manetki rozwiązało problem.
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Ja bym stawiał na manetki, jesli byłby to przekaźnik to miałbyś również problemy przy normalnym załaczaniu kierunkowskazów, a z tego co pisałeś to kierunkowskazy działają prawidłowo przy załączaniu w prawo bądź w lewo..
Obrazek
Awatar użytkownika
matii
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: matii »

Po raz kolejny manetki. Ogólnie te manetki tak miały czy to w VW czy w Seatach. Wymiana cóż. Odłączenie aku, ściągniecie poduchy, kiery.. troche zabawy jest..
Była Cordoba Vario FL TDI
m
mmitch
Mały interesant
Mały interesant

widze ze bede musial poswiecic na to popoludnie jedno no ale co nie ma tego co by sie nie zrobilo dla Polówki ;d Dzieki jeszcze raz za pomoc i jak cos to bede sie odzywac jesli byly by jeszcze jakies problemy :)

opis tej malej
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Chciałem samemu ściągać ale niestety najwiecej zabawy jest ze ściągnięciem poduchy na tych śmiesznych zaczepach dlatego podjechałem do elektromajstra i za 20 zł wymienił manetki na te które zakupiłem wcześniej
Obrazek
p
ps77
Newbie
Newbie

Post autor: ps77 »

Mam podobny problem. Przerywacz kierunkowskazów (i zarazem awaryjnych) cały czas "tyka" z podwójną częstotliwością zaraz po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Pomimo tego awaryjne i kierunkowskazy działają prawidłowo - po włączeniu awaryjnych/kierunkowskazów przekaźnik pracuje normalnie i żarówki migają tak jak trzeba. Ten problem pojawił się po tym, jak z kolumny kierownicy pewnego dnia poszedł lekki dymek i poczułem swąd :bomb: Z lekkim strachem jechałem dalej czekając, aż poduszka wystrzeli mi w facjatę. Na szczęście poduszka tego dnia miała inne plany i - co się później okazało - problem ją omija. Dzisiaj znowu kolumna kierownicy zasnuła się przez chwilę mgiełką i poczułem swąd grilla. Wcześniej kupiłem w ASO oryginalny przerywacz do 6n2 i jakie było moje wk...nie (zdenerwowanie) kiedy po wymianie okazało się, że przerywacz dalej szaleje w rytmie samby. Z powyższych wypowiedzi wnioskuję, że należałoby zająć się raczej samym przełącznikiem. Po co ogólnie mój wywód ? - jeżeli komuś padł akurat przerywacz, a nie przełącznik przy kolumnie to chętnie odsprzedam oryginalny, nowiusieńki, jeszcze pachnący przerywacz (oczywiście cena do uzgodnienia - niższa niż w ASO, posiadam rachunek).
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Charakterystyczny dymek z kierownicy mówi sam za siebie :) niestety nasze polówki mają ten mankament sypiących się przełaczników wycieraczek.. nic to wymiana wskazana :)
Obrazek
m
mmitch
Mały interesant
Mały interesant

ok panowie a jeszcze mam takie pytanko ile owa manetka kosztuje bo ja na allegro znalazlem za 40 zl a u mechanika zaspiewali mi 180 zl. Orientujecie sie mniej wiecej ile taka moze kosztowac ?z Gory wielkie dzieki

opis tej malej
p
ps77
Newbie
Newbie

Post autor: ps77 »

Nowa manetka w ASO kosztuje ok. 240 zł (VW Chylińscy Warszawa). Na Allegro udało mi się kupić za 50 zł (cena razem z przesyłką) - oczywiście używana, ze zdemontowanego samochodu. Dzisiaj właśnie ją otrzymałem - na pierwszy rzut oka wygląda nieźle, trochę starte są oznaczenia świateł na górze manetki, ale przecież to nie ma znaczenia. Ważne, żeby działało - mam zamiar jutro ją zamontować i zobaczyć czy jest OK, bo szlag mnie już trafia od tego terkotania przerywacza.
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Zgadza sie komplet nowych manetek liczą sobie około 240zł. Ja również zakupiłem z allegro za 60zł z przesyłka w super stanie, warto jednak po zakupie sprawdzić czy przypadkiem nie ma nadpalonych styków bo jeśli takowe zamontujemy możemy się spodziewać, że sytuacja z tykającym przekażnikiem może szybko sie powtórzyć ;)
Obrazek
A
Adas1987
Newbie
Newbie

Post autor: Adas1987 »

Proszę o pomoc w sprawie kierunków.
Otóż awaryjne działaja, jak przełącze manetke w prawo czy lewo bez zapłonu to oświetla odpowiednio jedną lub drugą stronę.
Przy włączonym zapłonie jak manetke przytrzymam(lekko docisne) w prawo to kierunki działają, natomiast lewa strona tylko cyka, a nic nie świeci.

Może ktoś coś podpowiedziec, byłbym bardzo wdzięczny.
Dodam, że bezpiecznik jest ok.
Love VW!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”