za duze spalanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krisso25
Newbie
Newbie

Post autor: krisso25 »

witam.
mam problem moje polo pali okolo 10 l.wymienilem juz sonde lambde i czujnik cisnienia i nadal pali duzo bylem tez podpiety pod kapa ale niewykazuje zadnych bledow z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

napisz dokładnie jaki masz silnik i jaki jego kod, AEX,AKV....
filtry rozumiem masz czyste wszystkie i tip top,
podepnij auto pod kompa zobaczysz może więcej usterek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

rat4
cytat z równoległego posta o spalaniu kolegikrisso25
"silnik 1.4 v8"

"mam 1 sonde objawy sa takie ze jak jest zimny to obroty mu skacza ale jak tylko go przegazujesz to wszystko znika a tak to niema zadnych objaw poza duzym spalaniem"
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

sorry nie patrzę na to czy ktoś założył kilka tematów na ten sam temat, po prostu odpowiadam. :D
niech skasuje jeden i będzie OK.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
oberbas
Początkujący
Początkujący

Post autor: oberbas »

podlacze sie pod temat
mam Polo 1.0 50km. jak kupilem auto w lutym mialem walniety termostat - wymienilem. przez pewien okres palil mi dobrze i teraz znowu zaczal mi palic 10l. mam oponki 155 wiec prawie kolazowki :-D swiece, filtry, kable wyskokiego napiecia nowe.myslalem o sondzie ale przy sondzie auto troche sie haczy i muli a moje Polo nie haczy i nie muli. nie podlaczalem jeszcze pod VAG-a. przy hamowaniu czuje lekkie pulsowanie ale nie wiem od czego.
czy to moze byc wina zle wywazonych kol? wiem ze na jednym kole spadl mi odwaznik i jade teraz do wulkanizacji co by mi to kolo wywazyli.
jesli chodzi o obliczanie spalania: jak zapala mi sie rezerwa to zalewam za 50 dych przy 4.62 za l 95= 10,82l w tygodniu robie 138-48km tylko po miescie wiec 148km/10.82l=13,67!!!moze cos zle licze ale tak mi wychodzi. wiem ze w miescie pali wiecej ale nie az tyle, a jezdze jak najekonomiczniej tzn przepisowo, z gorki na luz itp. prosze o pomoc
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""oberbas""]tygodniu robie 138-48km tylko po miescie wiec 148km/10.82l=13,67!![/quote]

Źle liczysz , musisz ilość paliwa wlanego podzielić przez ilość km i pomnożyć x100. wtedy wyjdzie Ci spalanie na 100 km.

Więc 10,82 : 148 x 100 = 7,31 l na 100 km a co za tym idzie to dość przyzwoity wynik.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

cos zle liczysz kolego masz tutaj i licz ;p http://desire.pl/spalanie/zuzycie_paliw ... act2a=ok2a
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
oberbas
Początkujący
Początkujący

Post autor: oberbas »

panowie chyle czola i slicznie dziekuje za pomoc.faktycznie zle liczylem;)ale zapytam jeszcze razczy zle wywazone kolo moze miec wplyw na spalanie?
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

[quote=""oberbas""]panowie chyle czola i slicznie dziekuje za pomoc.faktycznie zle liczylem;)ale zapytam jeszcze razczy zle wywazone kolo moze miec wplyw na spalanie?[/quote]
Raczej tylko na komfort jazdy, a na dłuższą metę na wytrzymał-ość łożysk, zawieszenia i końcówek układu kierowniczego :grin:
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
karik712
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: karik712 »

Ja mam 1.6 i na początku też myślałem że mogło być mniej... ale jak zerknąłem w instrukcje to wskazała mi że ok. 10L w mieście to normalny wynik. W sumie biorąc pod uwage moją przeważną długość przejazdów i ciągłe rozpędzanie od świateł do świateł + korki to naprawde nie dziwie sie temu. W Lipcu pierwsza traska, ciekawe czy i wtedy dopasuje sie do danych fabrycznych :P
Awatar użytkownika
pisz69
Początkujący
Początkujący

Post autor: pisz69 »

Polo 1L trasa 5L, miasto 7L.
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

a mi na złość 5,5 trasa - 10 miasto.
zmieniłem dziś świece, kable, olej na syntetyk, a zaraz jadę na zmianę filtra paliwa i na przegląd skrzyni, bo coś mi rzęzi...
jak to nie pomoże to znów strace humor....
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

darkc mi zjada po mieście 8,7-9 litrów na 100, jeżdżę bez żyłowania, dużo hamuje silnikiem, i żłopie dalej tyle,
no ale niewiele więcej jak podaje producent (8,9/5,4/6,7) , jeżdżę na butach 15/195
tutaj dane dot. spalania wg.producenta
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-polo-3/
chyba trzeba się pogodzić...albo
Jednym z pomysłów aby nie czuć tak po kieszeni to założyć LPG, będzie ci wtedy palił 10-11 L ale gazu za 2 złote a nie benzyny za 4,80...sam się zastanawiam....
civic r18a2/407 1,6 HDi
d
darkc
Początkujący
Początkujący

Post autor: darkc »

mi w zeszłe lato udało się jakoś zejść do 8,5 l,
ale w tym roku póki co wychodzi nadal "zimowe" 10l. Dlatego się niepokoje, bo już jest całkiem ciepło.
A o lpg to nie myślę, bo zwróciłoby się pewnie po 2 latach, zwłaszcza że podobno gazownicy przeżywają teraz oblężenie... :agree:
c
chudzienki
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: chudzienki »

Witam
Podepnę się pod temat.
Moja polóweczka zaczęła mi palić 11 litrów na 100 km.(co prawda jeżdżę na krótkich odcinkach,ale to chyba jednak trochę za dużo)
Jak koledzy wcześniej napisali wyczyściłem przepustnicę,wymieniłem filtr powietrza i sondę i nic to nie dało.Podpinałem pod kompa i nie pokazuje żadnych błędów.
Doczytałem dalej i zgodnie z zaleceniami wyciągnąłem czujnik temperatury i ciśnienia,wygląda na czysty,ale co mnie bardzo zdziwiło w środku obok tego wystającego "cypideuszka" mam ziarenka piasku to możliwe?
Chłopaki pomocy.
Dziękuję za wszelką pomoc.Pozdrawiam
Silnik 1.4 AEX
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”