Zapala sie i gasnie kontrolka alternatora.

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Zapala sie i gasnie kontrolka alternatora.

Post autor: Bartosz85 »

Wprawdzie nie w polo tylko w astrze II kombi mojego taty. Raz na jakis czas podczas jazdy zapala sie kontrolka alternatora i po dluzszym lub krotszym czasie gasnie. Wczesniej dzialo sie to zadko a teraz coraz czesciej. Czy to wina alternatora czy moze cos z licznikiem sie dzieje a moze jeszcze cos innego. Ktos z was spotkal sie z takim problemem??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

kontrolka powinna się zaświecić na zapłonie a zgasnąć po rozruchu, jeśli gaśnie ona później np. po przegazowaniu lub też po kilkunastu sekundach bądź dłużej może to oznaczać:
1.Ślizganie się paska klinowego napędzającego alternator.
2.Bardziej prawdopodobne to kończące się szczotki w alternatorze, wołają o wymianę,
trzeba sprawę obadać, myślę że na 99% to są właśnie szczotki alternatora, koszt oscylujący około 100 zł za szczotki wraz z samoregulatorem, wygląda to mniej więcej tak:
Obrazek
lepiej to wymień bo któregoś pięknego dnia pojedzie ktoś w trasę, nie będzie ładowania a na włączonych światłach mijania zrobisz max 70 km zależnie od stanu akumulatora, ja już to przerabiałem i pamiętam jak słono kosztowała laweta...
Także wiesz co masz robić :D
tu masz tutoriala jak wymienić szczotki w alternatorze:
http://www.youtube.com/watch?v=_UP2nY_qx_U

Mały offtop:
jak zmienić pasek klinowy alternatora przy włączonym silniku :D , w polo to nie przejdzie bo jest wielorowkowy ehheh
http://www.youtube.com/watch?v=AcB5-jSqdH0
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Wlasnie prawdopodobnie (nie ma mnie na miejscu) ojciec rozebral alternator i szczotki sa ok. Jakies inne pomysly??
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

słabe zmasowanie, trzeba obadać przewody od ładowania i kabel masowy do silnika może zardzewiałe coś lub zaśniedziałe,
sprawdź też multimetrem ładowanie, powinno być max 14,4 V,
można też obadać diody prostownicze alternatora może któraś jest padaka i nie zapodaje właściwego prądu
ale do tego to trzeba raczej oddać go wykwalifikowanemu elektrykowi.
czasem nawet głupi zaśniedziały bezpiecznik potrafi zrobić wiele szumu o nic.
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”