Witam!
Jestem tu nowy , witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość ;-)
Posiadam Polo 9n i zauważyłem , że nie świeci mi się wogóle lampka ABS
Interfejs VAg wykrywa błędy czujników każdego koła.
Po wykasowaniu juz tylko tylnego lewego.
Przelutowałem luty na złączu w liczniku (po podpowiedzi kolegi)-nic nie pomogło.
Z góry dzięki za pomoc....
W ogóle nie świeci lampka ABS.
Przy włączeniu zapłonu powinna się zaświecić ale nie świeci.
ABS nie działa!
Vag pokazuje problem z czujnikiem ABS'u w lewym , tylnym kole a kontrolka nie świeci...
Wydaje mi się ,że powinna sygnalizować problem.
Jeśli pokazywało bład wszystkich czujników t obarzdiej bym winił że woda poszła na sterownik absu, a nie na uszkodzenie licznika. Ale na powyzsze pytania kolegow odpowiedz by sie przydała
Marianoo: Ty mi kiedyś pisałeś odnośnie kontrolki zużycia hamulców, że można przez komputer zmienić jakiś kod w "systemie" samochodu, dzięki czemu auto nie będzie mnie informować o zużytych okładzinach - Chodziło o to, że klocki mam ok i najprawdopodobniej mam gdzieś urwany kabelek...
Przyszła mi do głowy taka trochę spiskowa teoria. Kowalmarcinek napisał, że jest nowy - domyślam się, że być może niedawno kupił Polo i dopiero teraz zauważył, że nie świeci się kontrolka... zbadał i okazało sie, ze są błędy ABSu i nie ma ABSu. Tak Kowalmarcinek?
Zatem czy istnieje taka opcja, że poprzedni właściciel/sprzedawca był nieuczciwy i wiedział, że coś jest nie tak z ABSem? Nie chciał tego naprawiać, i w związku ze świecącą się kontrolką zmienił ten jakiś kod, aby ukryć przed kupującym problem kontrolki w samochodzie. W ten sposób oszukał Kowalmarcinka mówiąc, że auto jest w 100% sprawne... Wydaje mi się, że naprawdę można coś takiego przeoczyć przy kupnie samochodu...
dokładnie tak jest jak piszesz :boredom:
Gość z komisu zapewnił mnie ,że z autem jest wszystko ok.
Powiedział nawet ,że jeśli coś wyjdzie to zrobi przelew na naprawę.
Jeśli chodzi o klocki też mam urwane czujniki i nic nie sygnalizuje na blacie...
Podejrzewam ,że koleś dezaktywował kontrolki jakimś "mocnym" VAG'iem :shock:
Czyli pozostaje Ci zabrać się za naprawę ABS, a potem za pomocą VAGa zmienić ten kod na prawidłowy... Nie mam pojęcia jak to się robi, dlatego pytaj innych. Ktoś na pewno Ci pomoże. Życzę powodzenia w przywracaniu autka do zdrowia
A może po prostu spaliła się żaróweczka od tej kontrolki? tak też może być... po co od razu zakładać, że sprzedawca to maksymalny oszust? Bądźmy dobrej myśli
Nie przy wszystkich, ale przy cześci błędów abs poprostu przestaje działać. A i kontrolka nie musi się świecić jeśli jest błąd. A co do tego kodu, czy kontrolka pokazująca zużycie okładzin jest właczona czy nie to wystarczy mi podać numer software coding ze wskaznikow (17-instruments)
[quote=""Marianoo""]A co do tego kodu, czy kontrolka pokazująca zużycie okładzin jest właczona czy nie to wystarczy mi podać numer software coding ze wskaznikow (17-instruments)[/quote]
Nie, nie.. jeśli chodzi o moje hamulce to już wszystko jest ok. Znalazłem przyczynę usterki. Ja zasugerowałem, ze może ktoś w ten sposób wyłączył kontrolkę ABSu u kowalmarcinka... Da się coś takiego w ogóle zrobić?
cholera dalej nie mogę dojść co to za akcja z abs'em
idzie zima i będę bał się jeździć
mam czasem wrażenie ze jak hamuje mocniej na suchej nawierzchni to jak by się załączał ABS ale nie jestem pewien...